8.5.20

Ο λόγος που η Τουρκία «θυσίασε» (προσωρινά;) τα μαχητικά F-35 - Τι κερδίζει με τους S-400;

Η Τουρκία αποφάσισε να θυσιάσει (τουλάχιστον αρχικά γιατί οι ΗΠΑ ακόμα την κρατάει στην γραμμή παραγωγής ανταλλακτικών) τα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-35 και ετοιμάζεται να ενεργοποιήσει τους ρωσικούς F-35.

Βέβαια η στάση των Αμερικανών (που μόνο απειλές έχουν εκτοξεύσει ως τώρα, τις οποίες μάλιστα δεν δείχνουν διαθέσιμοι να τις τηρήσουν) δείχνει πως στο τέλος η Άγκυρα είναι πολύ πιθανό να κερδίσει... the best of both worlds.
Αυτή την απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναλύει ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία, Ανδρέας Πενταράς.
Τους λόγους πίσω από την απόφαση της Τουρκίας και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να «θυσιάσει» τα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη 5ης γενιάς F-35, για τους ρωσικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους S400, αλλά και πώς η τοποθέτηση τους επηρεάζει την Κύπρο, την Ελλάδα αλλά και την ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, εξήγησε ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία Ανδρέας Πενταράς.
Όπως εξήγησε, τα F-35, δεν μπορούν να συνυπάρξουν με τους S-400, καθώς θα ελλοχεύει ο κίνδυνος διαρροής απορρήτων πληροφοριών των αμερικανικών F-35 προς την Ρωσία.
Αναλύοντας τους λόγους για τους οποίους η Τουρκία, προτίμησε τους S-400, και όχι τα F-35 ανέφερε: «Ο πρώτος λόγος είναι το προσωπικό γόητρο του Ερντογάν και το πολιτικό του μέλλον στο εσωτερικό. Ύστερα από την ήττα που υπέστη στην Κωνσταντινούπολη και τους εσωτερικούς κλυδωνισμούς που δέχεται, θα φαινόταν αναξιόπιστος αν αθετούσε μια συμφωνία που υπέγραψε με την Ρωσία».
Για να προσθέσει στη συνέχεια: «Το δεύτερο είναι τα γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά. Στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας και Τουρκίας – Ιράκ έχει απόλυτη ανάγκη την Ρωσία. Ότι έκανε η Τουρκία εκεί, το έκανε με τη βοήθεια της Ρωσίας. Και η εισβολή στο Αφρίν και η επέκταση της στη Συρία και στο Ιράκ έγιναν με την βοήθεια της Ρωσίας».
Όπως μεταδίδει το sigamlive.com, σύμφωνα με τον κ. Πενταρά, στην περιοχή εκείνη η Τουρκία θέλει να αποφύγει την δημιουργία ενός Κουρδικού κράτους πάση θυσία, κάτι, που υποστηρίζουν οι Αμερικανοί και οι Ισραηλινοί, όχι όμως και οι Ρώσοι.
Σχολιάζοντας τις πληροφορίες που θέλουν του S-400 να τοποθετούνται κοντά σε Κύπρο και Ελλάδα, ο κ. Πενταράς εξέφρασε την εντύπωση του χαρακτηρίζοντας την κίνηση αυτή ως «περίεργη».
Συγκεκριμένα δήλωσε: «Εμένα, μου κάνει εντύπωση γιατί τοποθετεί τους πυραύλους σ΄ αυτή την περιοχή. Η μόνη αεροπορική απειλή που αντιμετωπίζει η Τουρκία είναι από την Ελλάδα. Ούτε η Συρία έχει αεροπορία, ούτε το Ιράκ έχει αεροπορία. Μόνο το Ισραήλ έχει πολεμική αεροπορία αλλά η Τουρκία αυτή τη στιγμή δεν βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση με το Ισραήλ.
Βέβαια θα επηρεάσει σημαντικά το Ισραήλ σε περίπτωση που αποφασίσει να επιτεθεί στο Ιράν για να καταστρέψει τις πυρηνικές του εγκαταστάσεις, διότι, ο διάδρομος που θα περάσει θα είναι μέσα από την βόρεια Συρία – βόρειο Ιράκ».
Και συνέχισε: «Κανονικά οι πύραυλοι αυτοί προστατεύουν μεγάλους στρατηγικούς στόχους, όπως είναι η Κωνσταντινούπολη και η Άγκυρα (…) Το γεγονός ότι τους φέρνει στην δική μας περιοχή, πιστεύω είναι γιατί έχουν ασκηθεί πιέσεις και από τις ΗΠΑ και από την Ε.Ε για να μην υπάρξει ρήξη με την Ελλάδα, δηλαδή στην νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ»
Καταληκτικά, ο κ. Πενταράς, τόνισε, ότι η τοποθέτηση των S-400 στη δική μας περιοχή, μας επηρεάζει άμεσα, αφού, σε περίπτωση στρατιωτικών επιχειρήσεων, τα ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη πολύ δύσκολα θα καταφέρουν να έρθουν στην Κύπρο.
pronews