27.5.20

Ισχυρή άνοδος στο Χρηματιστήριο με νέο ράλι τραπεζικών μετοχών


Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 635,47 μονάδες, που είναι το υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου μήνα, ενώ ο τζίρος ήταν αυξημένος και διαμορφώθηκε στα 67,43 εκατ. ευρώ.


Νέα ισχυρή άνοδο σημείωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών, με το ράλι στις τραπεζικές μετοχές να πρωταγωνιστεί και πάλι σε μια κατά τα άλλα... επεισοδιακή συνεδρίαση, λόγω ενός τεχνικού προβλήματος, το οποίο «πάγωσε» τις συναλλαγές για σχεδόν δύο ώρες. Λίγο πριν από τις 14.00, και ενώ ο Γενικός Δείκτης βρισκόταν σε ένα έντονα ανοδικό κανάλι, εντοπίστηκαν προβλήματα στη μετάδοση των δεδομένων στο Χ.Α. και λίγο αργότερα δεν περνούσαν οι εντολές αγοράς / πώλησης μέσω του συστήματος ΟΑΣΗΣ.
Το ζήτημα αποκαταστάθηκε στις 15.40, με τον Γενικό Δείκτη να επιστρέφει στην κανονικότητα των συναλλαγών δυναμικά και να κλείνει τελικά πάνω από τις 635 μονάδες, με τον τζίρο αρκετά ενισχυμένο σε σχέση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις. Εκτός από τις τράπεζες, οι αγοραστές στράφηκαν σε πληθώρα τίτλων τόσο από την υψηλή όσο και από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, με την αγορά να ακολουθεί το θετικό κλίμα που επικράτησε στις διεθνείς αγορές και το άλμα στο άνοιγμα της Γουόλ Στριτ, λόγω και των θετικών ειδήσεων σχετικά με την παρασκευή εμβολίου για τον κορωνοϊό.
Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε κέρδη της τάξεως του 1,79% στις 635,47 μονάδες και στα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου μήνα, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 67,43 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 1,77% στις 1.520,90 μονάδες, ενώ στο +2,71% και στις 840,66 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Από τα μη τραπεζικά blue chips, τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσαν η Fourlis στο +5,74%, η Βιοχάλκο στο +5,68% και η ΑΔΜΗΕ στο +5,61%.
Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε άλμα της τάξεως του 12,33% στις 326,02 μονάδες, με την Alpha Bank να κλείνει στο +7,05%, την Πειραιώς στο +12,39%, την Εθνική στο +14,42% και τη Eurobank στο +15,57%.
H κίνηση του Χ.Α. εκπλήσσει όσους εκτίμησαν ότι η αναδιάρθρωση των δεικτών της MSCI την Παρασκευή θα συνοδευόταν από αναταράξεις και επομένως οι προηγούμενες ημέρες δεν προσφέρονταν για τοποθετήσεις, σχολιάζει ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της «Κύκλος Χρηματιστηριακής». Ομως, η πανουργία των αγορών ήταν πάλι παρούσα, με τις τοποθετήσεις σε τραπεζικούς τίτλους να διαφοροποιούν το σκηνικό και να οδηγούν τον Γενικό Δείκτη πάνω από την τεχνικά κρίσιμη περιοχή των 630 μονάδων και ταυτόχρονα με τους αγοραστές να επιλέγουν και άλλους δεικτοβαρείς τίτλους.
H παρούσα ανοδική κίνηση με οδηγό τις τραπεζικές μετοχές συνιστά ελπιδοφόρο εξέλιξη, τονίζει, ενώ αρκετές εταιρείες αναγγέλλουν ήδη τα της διαχείρισης των νέων δεδομένων μετά την πανδημία. Μάλιστα, κάποιες από αυτές εκπλήσσουν θετικά, καθώς επιτυγχάνουν αύξηση των μεγεθών τους, γεγονός που αποτυπώνεται και στις τιμές των μετοχών τους, ενώ σύντομα ο αριθμός είναι πιθανό να αυξηθεί. Ωστόσο, το χαμηλό ύψος των συναλλαγών και η ρηχότητα του ελληνικού Χρηματιστηρίου δεν μπορούν να αποκλείσουν μελλοντική κίνηση του Γενικού Δείκτη κάτω από τις 600 μονάδες, ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψη η περαιτέρω μείωση της συμμετοχής του Χ.Α. στους δείκτες της MSCI.
https://www.kathimerini.gr/