27.5.20

Τουρκική "αερογέφυρα" βόρεια της Ελλάδας: Πτήσεις από Λιβύη μέσω Αλβανίας-Σκοπίων-Βουλγαρίας

Έχουμε πολλά ράμματα για τη γούνα του Ράμα...
Juan

Η Τουρκία επιχειρεί στρατηγική περικύκλωση της Ελλάδας

 Ιδού τα αποτελέσματα που παράγουν οι αμυντικές συμφωνίες της Τουρκίας με Αλβανία-Σκόπια για δραστηριότητες που αφορούν τον πόλεμο στη Λιβύη και τη μεταφορά όπλων και πυρομαχικών στην Τρίπολη. 
Τουρκικά στρατιωτικά μεταγωγικά αεροσκάφη πέταξαν από τη Λιβύη στην Κων/πολη μέσω αλβανικού, σκοπιανού και βουλγαρικού FIR, για να αποφύγουν τον ελληνικό εναέριο χώρο.  
Μιλάμε για πτήσεις τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών στην "πλάτη" της Ελλάδος σε μια σαφή κίνηση εντυπωσιασμού και πρόκλησης ισχύος προς την Αθήνα.
Υπάρχει πιθανότητα δημιουργίας ουσιαστικά μιας ιδιότυπης αερογέφυρας πάνω από τα Βόρεια σύνορα μας από την Άγκυρα, που θέλει συνεχώς να υλοποιεί "ψυχολογικές επιχειρήσεις" στην χώρα μας με κινήσεις αυτού του τύπου. 
Υπενθυμίζουμε ότι η πρόσφατη συμφωνία Άγκυρας-Τιράνων προβλέπει οικονομική ενίσχυση ύψους 100 εκατ. τουρκικών λιρών ή 16,5 εκατ. δολαρίων, η οποία θα χρησιμεύσει για την αναβάθμιση των αλβανικών Ενόπλων Δυνάμεων με κάθε υλικό και μέσο.
Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Petro Koçi, ο οποίος παρουσιάστηκε στην τηλεδιάσκεψη της Επιτροπής Ασφαλείας, είχε αναφέρει ότι η συμφωνία αυτή θα διαρκέσει πέντε χρόνια και ουσιαστικά αναβαθμίζει τις Ένοπλες Δυνάμεις μέσω της αγοράς στρατιωτικού εξοπλισμού από την τουρκική αμυντική βιομηχανία.

Δύο τουρκικά στρατιωτικά αεροσκάφη (A400M+C130E) μεταφορών επιστρέφουν τώρα στην Τουρκία. Τον ουρανό της Ελλάδος τον αποφεύγουν πάντα όπως ο διάβολος το λιβάνι... αλλά έτσι καταναλώνουν περισσότερο κεροζίνη κ ρυπαίνουν περισσότερο την ατμόσφαιρα..🙃


View image on Twitter


Οι αμυντικές συμφωνίες της Άγκυρας με Αλβανία και Σκόπια δεν αναφέρουν δημοσίως τις ακριβώς εμπεριέχουν αλλά σχετίζονται με μυστικά θέματα άμυνας και ασφάλειας, όπως τα ονομάζουν.
Πιθανότατα εμπεριέχουν ζητήματα όπως διευκολύνσεις μέσω του εναέριου χώρου τους σε τουρκικά στρατιωτικά αεροσκάφη, ανταλλαγή πληροφοριών (ειδικά αυτές που θα αφορούν την Ελλάδα) και πολλά άλλα.
Η συνεργασία Αλβανίας-Τουρκίας όμως επιταχύνεται ακόμα πιο πολύ και με την πιθανότητα ελλιμενισμού και πολλών διευκολύνσεων στο λιμάνι της Αυλώνας όπως αναφέραμε το πρωί.
Η μακροχρόνια στενή αμυντική αυτή των δύο χωρών που ξεκίνησε το 1990 έχει ανέλθει σε δυσθεώρητα επίπεδα με την κυβέρνηση του Έντι Ράμα και στοχεύει στον ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου και σε ύποπτα σχέδια για τις παραθαλάσσιες περιοχές όπου ζουν χιλιάδες Έλληνες.
Υπάρχουν πληροφορίες για αναζήτηση από την Τουρκία ακόμα και αλβανικού στρατιωτικού αεροδρομίου για τράνζιτ μετακινήσεις τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών εδώ και μερικά χρόνια.  
Ταυτόχρονα με την βάση στο Πασαλιμάνι τα τουρκικά υποβρύχια μπορούν να “σουλατσάρουν” στη Δυτική Ελλάδα μέχρι κάτω στην Κρήτη δημιουργώντας προβλήματα μόνο και μόνο με την παρουσία τους.
Μιλάμε για ένα νοητό τόξο το οποίο δημιούργησε ο Ερντογάν από Αλβανία, Σκόπια και Βουλγαρία για να περικυκλώσει στρατηγικά την Ελλάδα από ξηράς, ενώ από θαλάσσης οι βάσεις στη Λιβύη, την Αλεξανδρέττα και τα μικρασιατικά παράλια συμπληρώνουν το σχέδιο αυτό.
Κύρια επιδίωξη της Τουρκίας η αναβίωση της Οθωμανικής κυριαρχίας με σαφώς άλλη μορφή, που αφορά αυτή της περιφερειακής δυνάμεως, η οποία θέλει να υφαρπάζει ότι επιθυμεί στην περιοχή της χωρις να δίνει λογαριασμό.
Παρόλα αυτά οι ισχυρότατες ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, η αμυντική σχέση με την Αίγυπτο και το Ισραήλ, ο αγωγός East Med αλλάζουν τα σχέδια αυτά προκαλώντας αναταράξεις στο ήδη βεβαρυμένο τουρκικό σκηνικό.

Με τόσα όμως φιλόδοξα σχέδια η Άγκυρα θα βρεθεί αργά ή γρήγορα στο στόχαστρο της αποκαλούμενης "διεθνούς τάξεως" και θα υποστεί ότι και η Γιουγκοσλαβία το 1991.
https://www.pentapostagma.gr/