11.5.20

ΣΥΡΙΖΑ προς κυβέρνηση για την ματαίωση της «Καταιγίδας»: «Ποιες εγγυήσεις πήρατε από την Άγκυρα και το δεχθήκατε;»

«Μια μόλις μέρα πριν από την προγραμματισμένη έναρξη της «Άσκησης Καταιγίδα», η Κυβέρνηση ανακοινώνει ότι αναστέλλει για 15 ημέρες τη διενέργεια όλων των προγραμματισμένων στρατιωτικών ασκήσεων στο πλαίσιο των μέτρων προφύλαξης απέναντι στη πανδημία.
Επειδή έγκυροι γνώστες της πραγματικότητας τονίζουν ότι το αεροναυτικό τμήμα της Άσκησης θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί με λήψη των προβλεπόμενων υγειονομικών μέτρων, η Κυβέρνηση θα πρέπει να εξηγήσει το σκεπτικό της».
Αυτά επισημαίνουν σε κοινή τους δήλωση οι Θοδωρής Δρίτσας, τομεάρχης Εθνικής Άμυνας  και  Γιώργος Κατρούγκαλος, τομεάρχης Εξωτερικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, για την «Άσκηση Καταιγίδα».
Όπως αναφέρουν, η κυβέρνηση «κυρίως όμως θα πρέπει να εξηγήσει τις διαρροές προηγούμενων ημερών, με βάση τις οποίες ως λόγος ακύρωσης της «Άσκησης Καταιγίδα» αναφερόταν διαδικασία σε εξέλιξη για  συμφωνημένο μέτρο οικοδόμησης (...) εμπιστοσύνης με την Τουρκία.
«Επειδή σε περίοδο πρωτοφανώς κλιμακούμενης Τουρκικής επιθετικότητας, η αναβολή της προγραμματισμένης άσκησης αφήνει πολλά και σοβαρά ερωτηματικά, η Κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει πλήρεις και σαφείς εξηγήσεις.
Κυρίως αναφορικά με το ποιες εγγυήσεις εξασφαλίστηκαν – εάν εξασφαλίστηκαν και εφόσον ισχύουν οι διαρροές που δεν έχουν προς το παρόν διαψευσθεί  –   σε σχέση με τη μείωση της έντασης στο Αιγαίο.  
Επειδή είναι εμφανές ότι η Κυβέρνηση επιλέγει να αφήνει αναπάντητα τα πολλαπλά και κρίσιμα ερωτήματα εάν προβαίνει και σε ποιες ακριβώς πρωτοβουλίες σχετιζόμενες με τον ελληνοτουρκικό διάλογο, θα πρέπει να εξηγήσει επιτέλους πως εξελίσσεται πλέον η στρατηγική της σε σχέση με την Τουρκία. Η αοριστία, τα πολλαπλά  κενά ενημέρωσης και οι παλινωδίες δικαιολογημένα γεννούν έντονες ανησυχίες», καταλήγει.
Οπως από χθες αποκάλυψε το pronews.gr, αναστέλλονται όλες οι ασκήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων για τις επόμενες 15 ημέρες με πρώτη την διακλαδική άσκηση «Καταιγίδα '20», η οποία επρόκειτο να αρχίσει τη Δευτέρα, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Άμυνας.
Κι ας οι ΕΔ είχαν αναπτύξει πρώτα το σύνολο σχεδόν των δυνάμεων (85%) στο ανατολικό Αιγαίο σε μια επίδειξη ετοιμότητας.
Υπενθυμίζεται ότι η «Καταιγίδα ’20», επρόκειτο να πραγματοποιηθεί σε τρεις διαδοχικές φάσεις από τις 11 έως και τις 19 Μαΐου.
Η πρώτη φάση επρόκειτο να πραγματοποιηθεί σε Σποράδες και Κυκλάδες, η δεύτερη σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα και η τρίτη και τελική θα έχει μια ιδιαίτερα ευρεία έκταση στον άξονα Δωδεκάνησα-Κρήτη-Κύθηρα-Ανατολική Μεσόγειος.
Μάλιστα, στην τελευταία φάση της άσκησης είχε σχεδιαστεί να συμμετάσχουν δυνάμεις της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών. Η Αγκυρα εμφανιζόταν τις τελευταίες ημερες να προαναγγέλλει ασκήσεις σε θαλάσσιες εκτάσεις που ήδη είχαν  δεσμευθεί από την Αθήνα μέσω NAVTEX για τη διεξαγωγή της «Καταιγίδας ’20».


Kατόπιν τουρκικού αιτήματος δεν θα γίνουν οι ελληνικές στρατιωτικές ασκήσεις με αντάλλαγμα να αναβληθούν και οι τουρκικές ασκήσεις τώρα που η Τουρκία βιώνει άσχημες ώρες λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
pronews