19.5.20

Κεντρικά οργανωμένο το μπαράζ εμπρησμών λέει η ΕΛ.ΑΣ.


Κεντρική οργάνωση «βλέπουν» τα στελέχη της  αστυνομίας πίσω από το μπαράζ εμπρηστικών επιθέσεων, χθες τα ξημερώματα, σε έξι συνοικίες του Λεκανοπεδίου. Παραπέμπουν, μάλιστα, σε κείμενο που αναρτήθηκε στις 15 Μαΐου στο Athens Indymedia, το οποίο αξιολογούν ως μια μορφή καλέσματος προς αναρχικούς για κλιμάκωση της δράσης. Με αφορμή τα πρόσφατα επεισόδια στην πλατεία Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη, οι συντάκτες του κειμένου
γράφουν ότι «μας φαίνεται αδιανόητο η δυναμική του κόσμου να σπαταλάται σε συνθήματα και γράφιτι σε τοίχους και διατυπώνουν το ερώτημα «όσοι οραματίζονται μια επανάσταση πως ακριβώς περιμένουν να πραγματοποιηθεί;».

Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας θεωρούν πιθανό στους εμπρησμούς να μετείχαν άτομα από τοπικά στέκια αναρχικών που βρίσκονται στις περιοχές όπου έγιναν οι επιθέσεις: Παγκράτι, Νέα Σμύρνη, Νέο Κόσμο, Γαλάτσι, Κυψέλη και Χαλάνδρι. Ως ένδειξη και μάλιστα ισχυρή ότι ο συντονισμός των δράσεων ήταν κοινός, οι αστυνομικοί αξιολογούν το γεγονός ότι όλες οι εμπρηστικές επιθέσεις έγιναν στο διάστημα από τις 02.05 έως τις 02.20 τα ξημερώματα. Μέσα σε δεκαπέντε λεπτά οι άγνωστοι κατάφεραν να πυρπολήσουν περισσότερα από δεκαπέντε βανάκια σούπερ μάρκετ και εταιρειών κούριερ όπως και τρία μηχανήματα αυτόματης ανάληψης της Alpha Bank. Οι δράστες δεν χρησιμοποίησαν εμπρηστικούς μηχανισμούς. Περιέλουσαν τους στόχους τους με εύφλεκτο υγρό και στη συνέχεια έβαλαν φωτιά, με συνέπεια να μην υπάρξουν ευρήματα. Ως «απάντηση» πραγματοποιήθηκαν 40 προσαγωγές υπόπτων, δίχως πάντως να προκύψουν στοιχεία σύνδεσής τους με τους εμπρησμούς.
Με αφορμή τα τελευταία γεγονότα, τα στελέχη της Ασφάλειας διαπιστώνουν μια προσπάθεια του αναρχικού - αντιεξουσιαστικού χώρου να εντείνει τις δράσεις του και να αυξήσει τη συσπείρωσή του, μετά μια περίοδο αδράνειας εξαιτίας του κορωνοϊού. Μερικές ώρες πριν από τους εμπρησμούς στην Αττική, αναρχικοί είχαν συγκρουστεί με αστυνομικούς στη Θεσσαλονίκη εκτοξεύοντας εναντίον τους πάνω από 20 βόμβες μολότοφ. Η κλιμάκωση της δράσης των αναρχικών προκαλεί ανησυχία στα στελέχη της  ΕΛ.ΑΣ. Χθες το βράδυ, ήταν προγραμματισμένη σύσκεψη στη ΓΑΔΑ προκειμένου να γίνει αποτίμηση των τελευταίων γεγονότων και να αναζητηθούν τρόποι για πιο άμεση αντίδραση της αστυνομίας. Χθες, πάντως, λίγο πριν από τις 6 το πρωί πραγματοποιήθηκε επιχείρηση εκκένωσης υπό κατάληψη κτιρίου στην οδό Θεμιστοκλέους 58 στα Εξάρχεια. Απομακρύνθηκαν 51 αλλοδαποί, 39 ενήλικες και 12 παιδιά. Μετήχθησαν αρχικά στη Διεύθυνση Αλλοδαπών στην Πέτρου Ράλλη και πρόκειται να μεταφερθούν σε δομή φιλοξενίας. Το κτίριο τελούσε υπό κατάληψη από το 2016 και –σύμφωνα με αστυνομικές πηγές– το τελευταίο διάστημα  είχαν πυκνώσει οι διαμαρτυρίες των περιοίκων εξαιτίας και προβλημάτων στο σύστημα αποχέτευσης του ακινήτου. 
https://www.kathimerini.gr/