19.5.20

Οι ΗΠΑ "πουλάνε" την κυπριακή ΑΟΖ: Προσθήκη της Τουρκίας στους ενεργειακούς σχεδιασμούς

Οι ΗΠΑ "πουλάνε" τον ενεργειακό πλούτο της κυπριακής ΑΟΖ, συμπεριλαμβάνοντας τους Τουρκοκυπρίους στη "σκακιέρα". Φαίνεται πως τα τουρκικά λόμπι αποδίδουν και η αναστολή των ερευνών σε τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ "λόγω κορονοϊού", ευνοεί πλήρως τη νέα στάση της Ουάσινγκτον υπέρ των τουρκικών συμφερόντων.

Σενάρια για αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων της Κυπριακής Δημοκρατίας χωρίς επίλυση του Κυπριακού εμφανίζεται να επεξεργάζεται το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μετρώντας τις πρώτες αντιδράσεις. Σενάρια στα οποία προβλέπεται και «εξευμενισμός» της Τουρκίας, καθώς οι αντιδράσεις της θα πρέπει να καμφθούν και κάτι τέτοιο θα μπορούσε να επιτευχθεί διά της εμπλοκής της στα ενεργειακά της περιοχής, με τους Τουρκοκύπριους να αποτελούν το ασφαλέστερο «όχημα».
Η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν επενδύσει "γη και ύδωρ" στη λεγόμενη στρατηγική συνεργασία με τις ΗΠΑ, ωστόσο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ φέρεται να επεξεργάζεται να σχέδια για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων με συμμετοχή της Τουρκίας στο ενεργειακό πρόγραμμα. 
Μένει να δούμε την αντίδραση Ισραήλ και Αιγύπτου που έχουν επίσης συμφέροντα στην περιοχή, αλλά και πως το νέο αμερικανικό "όραμα" επηρεάζει την κατασκευή του αγωγού East Med, ένα έργο που αναμένεται να αναβαθμίσει κατακόρυφη τη θέση της χώρας μας και για το οποία επικρατεί μια ανησυχητική αδράνεια, τόσο ως προς την κατασκευή του, όσο και ως προς τη ρητορική των εμπλεκόμενων χωρών.
Εκτιμάται πως Ισραήλ και Αίγυπτος δεν πρόκειται να αποδεχθούν τη συμμετοχή στους ενεργειακούς σχεδιασμούς, μιας χώρας που απειλεί την ασφάλειά τους, προωθεί την τρομοκρατία στην περιοχή και συμμετέχει ενεργά σε επιχειρήσεις αποσταθεροποίηση των χωρών αυτών.
Οι εν λόγω σχεδιασμοί βρίσκονται ακόμα στο επίπεδο της «καταγραφής αντιδράσεων», υπό το πρόσχημα ότι οι Τουρκοκύπριοι «δεν μπορούν να περιμένουν», δεδομένου ότι «δεν διαφαίνονται στην παρούσα φάση προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού», αναφέρουν "Τα Νέα".
Μία επικίνδυνη εξέλιξη, με τους εμπνευστές της να φέρνουν την εκμετάλλευση του κυπριακού φυσικού αερίου πιο κοντά στα μέτρα της Αγκυρας, σύμφωνα και με τον κυπριακό «Φιλελεύθερο», σε μία περίοδο που οι πετρελαϊκοί κολοσσοί αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και λόγω της πανδημίας του COVID-19, είναι ότι έχουν υποχρεωθεί να αναστείλουν τις εργασίες τους στην κυπριακή ΑΟΖ, τουλάχιστον μέχρι το 2021.
Στόχος των εμπνευστών των αμερικανικών προτάσεων εικάζεται ότι ίσως είναι η έναρξη μιας συζήτησης στη βάση των προτάσεων Ακιντζί του 2019 για τους υδρογονάνθρακες που βάζει και την τουρκική ΤΡΑΟ στο παιχνίδι, η οποία ήδη πραγματοποιεί παράνομες έρευνες, ενώ οδηγεί σε ναυάγιο και τις όποιες συνομιλίες για το Κυπριακό, στο όνομα της επαναπροσέγγισης Ουάσιγκτον - Αγκυρας.

Η Τουρκία, σε επίπεδο δηλώσεων, επιμένει στη γραμμή μηδενικής υποχώρησης τόσο για τις παράνομες έρευνές της στην κυπριακή ΑΟΖ όσο και στους σχεδιασμούς της για τις περιοχές που περιλαμβάνει το τουρκολιβυκό μνημόνιο στο Αιγαίο. Σε επίπεδο πράξεων ωστόσο εμφανίζεται - τουλάχιστον προς το παρόν - να διατηρεί μόνο το πλωτό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» στην κυπριακή ΑΟΖ, με τα σεισμογραφικά «Ορούτς Ρέις» και «Μπαρμπαρός» να έχουν αποσυρθεί.
Η αναχώρηση δε του «Μπαρμπαρός» δείχνει να συνδέεται και με τις γαλλικές ναυτικές ασκήσεις 12, 16 και 19 Μαΐου στην περιοχή όπου κινούνταν το τουρκικό σεισμογραφικό, νοτιοανατολικά της Κύπρου, κάτω από την περιοχή της Αμμοχώστου. Ασκήσεις οι οποίες προκαλούν την ενόχληση της Αγκυρας και εκτιμώνται και ως σαφές μήνυμα του Παρισιού υπέρ της Λευκωσίας.
https://www.pentapostagma.gr/