27.5.20

Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε Άγκυρα: "Υποχωρήστε άμεσα σε Έβρο και Αιγαίο"

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ παίρνει θέση τόσο για τα γεγονότα στον Έβρο όσο και για τις τουρκικές υπερπτήσεις στο Αιγαίο, καλώντας την Τουρκία για άμεση αποκλιμάκωση της έντασης.
Πριν από λίγο, ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Μάθιου Πάλμερ, έκανε σύσταση στην Τουρκία να υποχωρήσει σε Έβρο και Αιγαίο, παίρνοντας σαφή θέση υπέρ της Ελλάδας.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Ουάσινγκτον, Λένα Αργύρη, ο κ. Πάλμερ δήλωσε: "Οι ΗΠΑ έχουν εμπλακεί ενεργά στην προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης. Όταν βρέθηκα στην Αλεξανδρούπολη μίλησα για την πίεση που υπάρχει στα ελληνικά σύνορα, δηλαδή στα σύνορα Τουρκίας – ΕΕ. Κάλεσα την Τουρκία να εργαστεί στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης των εντάσεων".
Είπε ακόμα: "Υπάρχουν προκλήσεις από τουρκικά μαχητικά τις οποίες έχει επισημάνει η ελληνική κυβέρνηση. Εργαζόμαστε με τους συμμάχους μας έτσι ώστε να προωθήσουμε τον διάλογο και την υπεύθυνη διαχείριση σε σημεία που υπάρχουν διαφωνίες. Να εργαστούμε έτσι ώστε να αποκλιμακωθούν τα σημεία τριβής έτσι πριν εξελιχθούν σε κρίσεις".
Η Ουάσινγκτον μπορεί να υποστηρίζει εκ νέου την Ελλάδα, λόγω της προφανούς σύνδεσης ενεργειακών συμφερόντων στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Αλεξανδρούπολη, ωστόσο η Άγκυρα επιχειρεί σε Συρία και Λιβύη με το "πράσινο φως" των ΗΠΑ και με "διακριτική" υποστήριξη στο παρασκήνιο.