15.5.20

Σοβαρή εξέλιξη: Γαλλικά πολεμικά πλοία απέναντι από το Barbaros

Σ’αυτή την κρίσιμη περίοδο - κατά την οποία η Τουρκία δεν δείχνει να προχωράει σε αποκλιμάκωση στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά ισχυροποιεί την παρουσία της με περαιτέρω επιθετικές ενέργειες – η Kύπρος επιχειρεί να εκμεταλλευτεί τις συμμαχίες της σε Ευρώπη και αλλού.  
Ο Μακρόν τα δίνει όλα για όλα για την Α. Μεσόγειο, καθώς βλέπει πως ο Ερντογάν ετοιμάζεται για νέες προκλήσεις στην περιοχή. 
Το Παρίσι είναι η μοναδική χώρα που στηρίζει έμπρακτα τον Ελληνισμό, καθώς οι υπόλοιποι ''σύμμαχοι'', απλά παρακολουθούν τις κινήσεις της Τoυρκίας. 
Η Γαλλία παρεμβαίνει με τον δικό της τρόπο επί θαλάσσης στις τουρκικές παρανομίες στην κυπριακή ΑΟΖ και πραγματοποιεί αυτές τις μέρες ναυτικές ασκήσεις στην περιοχή που κινείται το τουρκικό Μπαρμπαρός. Η Τουρκία δείχνει έντονα ενοχλημένη από το γεγονός. 
Συγκεκριμένα, η Γαλλία ζήτησε και εξασφάλισε μέσω της Κυπριακής Δημοκρατίας, την περιοχή για ναυτικές ασκήσεις στο νοτιοανατολικό τμήμα της περιοχής ευθύνης για σκοπούς Navtex της Κυπριακής Δημοκρατίας. 
Ο σκοπός των γαλλικών ασκήσεων, όπως είναι προφανές και από τον χρόνο και από την περιοχή διεξαγωγής τους, δεν είναι μόνο ότι στέλνει μηνύματα, αλλά και στην πράξη δείχνει ότι η Τουρκία δεν μπορεί να παραβιάζει κατάφωρα και ανεμπόδιστα το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναφέρει το philnews.com

Η Κυπριακή Δημοκρατία, μέσω του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας - Διάσωσης (ΚΣΕΔ), εξέδωσε Navtex, που προβλέπει δέσμευση της περιοχής για ναυτικές ασκήσεις για τις 12, 16 και 19 Μαΐου. «Η περιοχή είναι πολύ επικίνδυνη για τη ναυσιπλοΐα», αναφέρει η σχετική ειδοποίηση της Κύπρου. 

Η περιοχή περιλαμβάνει και μέρος που επικαλύπτει παράνομη τουρκική Navtex για τις σεισμογραφικές έρευνες που πραγματοποιεί το Μπαρμπαρός, κάτι που προφανώς ενόχλησε ιδιαίτερα την Τουρκία. Γι' αυτό και εξέδωσε νέα παράτυπη Navtex, στην οποία αξίζει να σημειωθεί ότι, αφενός αποφεύγει να χαρακτηρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία ως «άκυρη», αποφεύγει και να «ακυρώσει» τη Navtex ή να την εκδώσει για δικό της λογαριασμό ως συνήθως πράττει. 
Αναφέρει όμως ότι, «τμήμα της περιοχής που καλύπτει η Navtex του Σταθμού Λάρνακας, υπερκαλύπτει τη Navtex 1550/20 του Σταθμού Αττάλειας».

Πρόκειται ακριβώς για την παράτυπη Navtex για σεισμογραφικές έρευνες εντός της ΑΟΖ της Κύπρου, από τις 28 Δεκεμβρίου 2019 μέχρι και τις 31 Μαΐου 2020 από το Μπαρμπαρός και τα συνοδευτικά του πλοία. Ενδιαφέρον προκαλεί και το γεγονός ότι αυτές τις μέρες, το τουρκικό σεισμογραφικό βρίσκεται ακριβώς στην περιοχή των γαλλικών ναυτικών ασκήσεων.

Νέος χάρτης της Τουρκίας ...!!!

Το δημοσίευμα της εφημερίδας – φερέφωνο της πολιτικής Ερντογάν, Yeni Safak, την Πέμπτη αντικατοπτρίζει την νέα γραμμή στην εξωτερική πολιτική που θα ακολουθήσουν πιστά το υπουργείο Εξωτερικών και οι Ένοπλες Δυνάμεις της Τουρκίας, κατ’ εφαρμογή του δόγματος της Γαλάζιας Πατρίδας. 
Ο χάρτης με τις επιδιώξεις της Τουρκίας στο Αιγαίο, όσο παράλογες κι αν ακούγονται, αργά αλλά σταθερά θα τις εντάξει στην καθημερινότητα των προκλήσεων με απώτερο στόχο να μπουν στην τελική ατζέντα των συζητήσεων. Η ρητορική του «πες πες, στο τέλος κάτι μένει» είναι η ίδια που ακολουθεί, συνοδευόμενη με πράξεις όμως, στην κυπριακή ΑΟΖ, με την Ιταλία, τουλάχιστον, να δείχνει διατεθειμένη να συζητήσει με την Τουρκία ή τουλάχιστον να κρατήσει ίσες αποστάσεις από Ελλάδα – Κύπρο και Τουρκία. 


GALLERY



https://www.pentapostagma.gr/