17.5.20

«Καταιγίδα» στα δυτικά: 18-20 Μαϊου άσκηση μακριά από το Αν. Αιγαίο

Αν εδίδετο ανάλογη εντολή, θα την κάναμε  στη...Λίμνη Υλίκη!!!
Βέβαια αντί για καταιγίδα θα έπρεπε να την  ονομάσουμε "ψιχάλα"!
Juan 

Ρεπορτάζ: Ιωάννα Ηλιάδη

Μετά το ομολογουμένως εντυπωσιακό βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εθνικής Άμυνας με βατραχανθρώπους να προσποιούνται ότι κάνουν άσκηση σε νησίδα στον Σαρωνικό, ο Στόλος ξεκινάει 3ήμερη μικρής κλίμακας εκπαίδευση στον Σαρωνικό, το Μυρτώο και το Δυτικό και νότιο Κρητικό πέλαγος, δηλαδή πολύ μακριά από τον Ανατολικό Αιγαίο.

Το video δόθηκε στην δημοσιότητα την Παρασκευή, κατά πάσα πιθανότητα λόγω των αντιδράσεων που προκάλεσε η αναβολή της άσκησης Καταγίδα 2020, η οποία κατά το ΓΕΕΘΑ έγινε λόγω κορονοϊού.
Η ηγεσία του ΥΘΕΘΑ επικρίνεται σφόδρα καθώς κατηγορείται ότι μπήκε σε συζήτηση για την αναβολή της μεγάλης κλίμακας ελληνικής άσκησης με την Τουρκία, η οποία ανέβαλε και την δική της και έκανε μόνο κάποιες επιχειρησιακές εκπαιδεύσεις όπως κάνει τώρα και η Ελλάδα.
Αν και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος επιμένει ότι η άσκηση αναβλήθηκε λόγω κορωνοϊου και θα γίνει αργότερα, φαίνεται ότι το υπουργείο κάνει τα πάντα για να πείσει για το αντίθετο.
Σήμερα, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Armyvoice.gr  ο Στόλος έμαθε ότι το τριήμερο 18 με 20 Μαϊου θα γίνει ΜΙΚΡΗΣ κλίμακας επιχειρησιακή εκπαίδευση (καμία σχέση με την Καταιγίδα που είναι μεγάλης κλίμακας άσκηση) στο Σαρωνικό, το Μυρτώο και το νότιο Κρητικό πέλαγος, δηλαδή πολύ μακριά από το Ανατολικό Αιγαίο.
Αν το δόγμα είναι ότι εκπαιδευόμαστε όπως πολεμάμε, τότε μάλλον κάποιοι θέλουν να μας πείσουν ότι είναι πιθανό να αντιμετωπίσουμε τίποτε Ιταλούς στα δυτικά και πως όλα στο Ανατολικό Αιγαίο είναι ρόδινα με τους «φανταστικούς» μας γείτονες.
Μήπως τελικά γι αυτό αναβλήθηκε η άσκηση Καταιγίδα;
Τα σενάρια της άσκησης, όπως πληροφορείται το Armyvoice.gr προσεγγίζουν αυτά της άσκησης Καταιγίδα, αλλά είναι πολύ μικρότερα καια δεν υπάρχει συμμετοχή ειδικών δυνάμεων. Ενδεχομένως γι αυτό να δόθηκε στη δημοσιότητα το video με τους βατραχανθρώπους την Παρασκευή.
Βέβαια και εάν το παρακολουθήσει κάποιος πάει το μυαλό του ότι πιθανώς οι βάτραχοι να έχουν ντουμπλαριστεί από νεοσύλλεκτους ηθοποιούς.
Άλλος φορά γάντια, άλλος έχει γυμνά χέρια, άλλος περπατά με χιαστί το όπλο, η σκηνή με την κίνηση του σκάφους με τους πολυβολητές στο πολυβόλο να δείχνει προς τα πάνω και άλλα πολλά που εντοπίσαμε, φανερώνουν ότι πρόκειται στην ουσία για ένα video που τραβήχτηκε στα γρήγορα για επικοινωνιακούς λόγους.
Η άσκηση θα γίνει υπό τις διαταγές του Αρχηγού Στόλου αντιναυάρχου Λυμπέρη, και θα περιλάβει νυχτερινά γυμνάσια, ασκήσεις με κρυπτοκάλυψη στις επικοινωνίες, αντιμετώπιση αιφνιδιαστικής απειλής κλπ. Από πτητικά μέσα θα υπάρχουν ιπτάμενα ραντάρ, τα πτητικά μέσα του ΠΝ καθώς και αεροσκάφη της πολεμικής Αεροπορίας.