14.4.20

Προχωρά η επέκταση του φράχτη, ρυθμίστηκε η νομική διάσταση των MRAP


Η απόφαση της κυβέρνησης να θωρακίσει άμεσα τον Έβρο επεκτείνοντας τον φράχτη στην ελληνοτουρκική μεθόριο ανεξαρτήτως κόστους μετά τη συντονισμένη επιχείρηση της Τουρκίας να παραβιάσει τα σύνορά μας με δεκάδες χιλιάδες μετανάστες περιλαμβάνεται στη νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το 42ο άρθρο, «Κατασκευή τεχνητού εμποδίου στο χερσαίο τμήμα της ελληνοτουρκικής μεθορίου στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου», της ΠΝΠ ανατίθεται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη «η διαδικασία ανάθεσης και εκτέλεσης του έργου κατασκευής και επέκτασης τεχνητού εμποδίου (φράχτη) στο χερσαίο τμήμα της ελληνοτουρκικής μεθορίου στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, ανεξαρτήτως προϋπολογισμού δαπάνης και κατά παρέκκλιση κάθε αντίθετης εθνικής, γενικής ή ειδικής διάταξης.».
Το άρθρο αυτό προστίθεται στα όσα όριζε για το συγκεκριμένο έργο εθνικής σημασίας στον Έβρο η από 20 Μαρτίου 2020 ΠΝΠ για την πανδημία του κορωνοϊού, βάσει της οποίας η επέκταση του φράχτη δεν απαιτεί έκδοση οικοδομικής άδειας ή άδειας εκτέλεσης εργασιών. «Πάσης φύσεως εργασίες για την κατασκευή και επέκταση τεχνητού εμποδίου (φράχτη) στο χερσαίο τμήμα της ελληνοτουρκικής μεθορίου στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου εκτελούνται χωρίς να απαιτείται η έκδοση οικοδομικής άδειας ή άδειας εκτέλεσης εργασιών μικρής κλίμακας του ν. 4495/2017 (Α΄ 167) και εξαιρούνται του πεδίου εφαρμογής του ν. 4014/2011 (Α΄ 209), του ν. 998/1979 (Α΄ 289) και του ν. 3028/2002 (Α΄ 153). Τα σχετικά σχέδια κοινοποιούνται ηλεκτρονικά στη Γενική Διεύθυνση Πολεοδομίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας».
Στο πλαίσιο ενίσχυσης της φύλαξης των συνόρων είχε προβλεφθεί με την ίδια ΠΝΠ και η αξιοποίηση θωρακισμένων στρατιωτικών, που έχουν δεσμευθεί από τις αρμόδιες αρχές της χώρας μας. «Τα θωρακισμένα στρατιωτικά οχήματα τα οποία βρίσκονται στη νομή και κατοχή δημοσίων αρχών και δεν έχουν αναζητηθεί έως τη δημοσίευση της παρούσας τίθενται στην υπηρεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και της Ελληνικής Αστυνομίας, προς τον σκοπό της κάλυψης έκτακτων και επιτακτικών αναγκών εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος και ειδικότερα της προστασίας των εθνικών  συνόρων, χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε άλλη ενέργεια ή διατύπωση».
https://defencereview.gr/