26.3.20

Θρασύτατη ανακοίνωση από τουρκικό ΥΠΕΞ «στοχοποιεί» το Καστελόριζο


Νέες εκτός τόπου και χρόνου κατηγορίες κατά της Ελλάδας εκτόξευσε η Τουρκία. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, η ανακοίνωση που εξέδωσε το ελληνικό ΥΠΕΞ την Τετάρτη ήταν «παραπλανητική», ενώ υποστήριξε πως η Ελλάδα έχει απαιτήσεις σαν να είναι «κράτος - αρχιπέλαγος». Υποστήριξε, δε, πως «το πιο εντυπωσιακό δείγμα» αυτής της παραβίασης - κατά την Άγκυρα - του διεθνούς δικαίου είναι οι ελληνικές θέσεις για το Καστελόριζο. Πάλι, δηλαδή στοχοποιείται το σύμπλεγμα της Μεγίστης από την Αγκυρα

«Οι προσπάθειές τους να νομιμοποιήσουν τους ισχυρισμούς τους μέσω της ΕΕ και μέσω των χαρτών που εκδίδονται μέσα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν έχουν καμιά αξία», πρόσθεσε το τουρκικό ΥΠΕΞ.

«Οι ισχυρισμοί της Ελλάδας σχετικά με τις ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας, η οποία συμπεριφέρεται σαν να είναι ένα κράτος - αρχιπέλαγος παραβλέποντας την αρχή της δίκαιης οριοθέτησης, βασικής αρχής για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, είναι ενάντια στο διεθνές δίκαιο», συνέχισε η Άγκυρα.

Σε ανακοίνωσή του, ο κ. Ακσόι μίλησε για «μαξιμαλιστικές θέσεις» από την Ελλάδα και την Κύπρο, υποστηρίζοντας πως αγνοούνται οι θέσεις των Τουρκοκυπρίων.

Υπενθυμίζεται πως το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε πως η εμμονή της Τουρκίας στην παραβατικότητα δεν δημιουργεί ούτε δίκαιο, ούτε δικαιώματα, με αφορμή την επιστολή του Τούρκου μόνιμου αντιπροσώπου στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για τις θαλάσσιες ζώνες
pronews
.