28.3.20

Γαλλική φρεγάτα εμπόδισε τουρκικό πλοίο φορτωμένο με όπλα να προσεγγίσει τη Λιβύη - Αποκομμένοι οι ισλαμιστές

Σύμφωνα με πληροφορίες πριν λίγες ημέρες γαλλική φρεγάτα εμπόδισε  το τουρκικό φορτηγό πλοίο «PRAY» (RoRo PS PRAY), το οποίο απέπλευσε από το λιμάνι Χαϊντάρπασα της Κωνσταντινούπολης με προορισμό την Τρίπολη, να προσεγγίσει την Λιβύη.

Το πλοίο ήταν φορτωμένο με τουρκικά αντιαεροπορικά συστήματα, τα οποία έχουν καταστραφεί από τους συνεχείς βομβαρδισμούς του LNA, με σκοπό την ενίσχυση των ευρισκόμενων σε κατάσταση πολιορκίας, ισλαμιστικών δυνάμεων του Φαγέζ αλ Σαράζ στην Τρίπολη.
Πλέον με τον κλοιό να σφίγγει σε ξηρά και θάλασσα οι ισλαμιστές της Τρίπολης βρίσκονται σε πιο δεινή θέση από ποτέ.
Το πλοίο εντοπίστηκε από τη γαλλική φρεγάτα «Provence» στο πλαίσιο της νατοϊκής επιχείρησης «Sea Guardian», που δίνει τη δυνατότητα στις μονάδες της Συμμαχίας να ελέγχουν για την πιθανή παραβίαση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη. 
Με βάση όσα προβλέπονται για την επιχείρηση «Sea Guardian», τα στελέχη του γαλλικού ναυτικού είχαν δικαίωμα να προχωρήσουν ακόμα και σε νηοψία στο φορτηγό «PRAY», κάτι το οποίο τελικά αποφεύχθηκε. Τελικά, το τουρκικό φορτηγό πλοίο αναγκάστηκε να εκτραπεί προς το λιμάνι της Αττάλειας όπου βρίσκεται από χθες.
Για λίγες ημέρες ανατολικά της Κρήτης και νότια του Καστελλόριζου, στην περιοχή γύρω από το τουρκικό φορτηγό έπλεαν εκτός από τη γαλλική φρεγάτα, μία ελληνική και μία τουρκική.
Το ελληνικό πολεμικό πλοίο δεν συμμετείχε σε καμία φάση της επιχείρησης, παρόλο που το Πολεμικό Ναυτικό το έχει κάνει στο παρελθόν (έτσι αποκτήσαμε και τα 6 MRAP Typhoon), άγνωστο γιατί... )
pronews