16.3.20

ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΒΟΜΒΑ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΩΝ ΔΙΑΣΤΑΣΕΩΝ Η…ΤΟΥΡΚΙΑ!


Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Ο επίσημες ανακοινώσεις ότι τα μέχρι σήμερα; γνωστά κρούσματα του Κοροναιού στην Τουρκία είναι πέντε, μονό θυμηδία προκαλούν όσους παρακολουθούν τις τουρκικές εξελίξεις, καθώς η ατμόσφαιρα που αναδύουν τα τουρκικά ΜΜΕ είναι κάτι ανάλογο με την ατμόσφαιρα της Ιταλίας, ενώ τα μέτρα που παίρνονται αν μη τι άλλο προδίδουν ότι τα κρούσματα είναι πολύ περισσότερα αλλά απαγορεύεται να τα δημοσιοποιούν.


Χαρακτηριστικό είναι πως σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hürriıyet ήδη τα τουρκικά νοσοκομεία αδυνατούν να εξυπηρετήσουν την μαζική προσέλευση του κόσμου, γεγονός που προδίδει μια κατάσταση πανικού από την εμφάνιση όλο και περισσότερο κρουσμάτων.



Χαρακτηριστικό της μεγάλης εξάπλωσης του ιού είναι πως το τουρκικό υπουργείο Υγείας έχει θέσει σε συναγερμό τις υγειονομικές υπηρεσίες στις εξής περιοχές της Τουρκίας : Άγκυρα, Κωνσταντινούπολη, Ερζερούμ, Σαμψούντα, Σμύρνη και Αττάλεια, δηλαδή σε περιοχές που καλύπτουν σχεδόν όλη την επικράτεια/

Το πώς έχει εξαπλωθεί η επιδημία στην Τουρκία και αυτό παραμένει ένα σκοτεινό σημείο, καθώς η επίσημη ανακοίνωση κάνει λόγο για άτομα που έχουν έρθει από την Ευρώπη. Το γεγονός όμως πως στο γειτονικό Ιράν χιλιάδες έχουν προσβληθεί και τα σύνορα μόλις πριν δυο μέρες έκλεισαν, ενώ και στο Ιράκ, όπου υπάρχουν τουρκικές δυνάμεις, υπάρχει μια παρόμοια κατάσταση, δείχνει πως κάπου ο έλεγχος από την ανατολή έχει ξεφύγει με ανυπολόγιστες συνέπειες.

Επίσης πανικός έχει επικρατήσει και στην κατεχόμενη Κύπρο, όπου τα κρούσματα συνεχώς αυξάνονται ενώ σύγχυση επικρατεί όσον αφορά την ενημέρωση του κόσμου.

Με όλη αυτή την κατάσταση άγνωστο παραμένει το θέμα της επιδημίας στους μετανάστες και προσφυγές, που με τα νέα δεδομένα παίρνει άλλη διάσταση, πολύ επικίνδυνη και γι αυτό η δική μας προσοχή θα πρέπει να είναι ακόμα πιο μεγάλη, γιατί δεν αποκλείεται κάποιοι στην άλλη πλευρά του Αιγαίου να θέλουν να….μας «φιλοδωρήσουν» με «μεταναστευτικά κρούσματα» όσο και αν αυτό ακούγεται τελείως εξωφρενικό.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος

www.nikosxeiladakis.gr