27.3.20

Η Ανθρωπότητα θα νικήσει»: 10+4 ερωτήσεις (όλων μας) στον «στρατηγό» του ΠΟΥ


Ο δρ. Bruce Aylward έχει περίπου 30 χρόνια εμπειρίας στην καταπολέμηση της πολιομυελίτιδας, του ιού Έμπολα κι άλλων ασθενειών. Τώρα όλη του η προσοχή είναι στην φραγή της εξάπλωσης του COVID-19.
Είναι ο Ανώτερος Σύμβουλος του Γενικού Διευθυντή του ΠΟΥ και ένας από τους κορυφαίους αξιωματούχους του κόσμου που είναι επιφορτισμένοι με την καταπολέμηση της πανδημία.

Ο γιατρός, ο διεξήγαγε για λογαριασμό του ΠΟΥ μια αποστολή στην Κίνα τον περασμένο Φεβρουάριο προκειμένου να μελετήσει την επίδραση του κορωνοϊού στη χώρα και είδε από πρώτο χέρι τα μέτρα που έλαβε το Πεκίνο για την καταπολέμηση του ιού. Τώρα μοιράζεται αυτό που έμαθε με τις κυβερνήσεις και επικοινωνεί με τις ομάδες του ΠΟΥ,  που εργάζονται για την καταπολέμηση του COVID-19 σε όλο τον κόσμο.
Σε μια εκτενή συνέντευξη στο TIME από το γραφείο του στη Γενεύη, ο Aylward μοιράστηκε αυτό που σκέφτεται ότι πρέπει να γίνει για να σταματήσει την πανδημία και τι θα μπορούσε να κρατήσει το μέλλον.
Πιο κάτω, ακολουθεί η μετάφραση της άκρως ενδιαφέρουσας συνέντευξης με ηχηρά μηνύματα που όλοι θα πρέπει να λάβουμε υπόψη.
Αναμένουμε περισσότερη εξάπλωση του COVID19;
Θα έχουμε κάποιες αναλαμπές στο μέλλον από περιοχές που άρχισαν πρόσφατα να προσβάλλονται από την πανδημία, από περιοχές που δεν έχουν ακόμα μολυνθεί αλλά και από τα μέρη απ’ όπου ξεκίνησαν όλα.
Για παράδειγμα αν κοιτάξουμε τώρα την Κίνα, χώρα απ’ όπου όλα ξεκίνησαν, στις αρχές Ιανουαρίου είχαν απόλυτη ανταπόκριση στα μέτρα, έκλεισαν τα πάντα και τώρα βρισκόμαστε στα μέσα Μαρτίου και εκτιμάται ότι στο τέλος αυτού του μήνα θα τελειώσει όλο αυτό, όταν θα έχουν συμπληρωθεί 3 μήνες.
Όταν όμως δείτε τον κόσμο, την Ευρώπη, τη Β.Αμερική, τη Μ.Ανατολή βλέπετε ότι βρισκόμαστε ακόμη στην περίοδο της εκθετικής ανάπτυξης. Βλέπουμε τον ιό να εξαπλώνεται πολύ γρήγορα και να κτυπά σκληρά χώρες όπως η Ιταλία. Όλες αυτές οι χώρες είναι αντιμέτωπες με μια πρόκληση και έχουν μήνες μπροστά τους μέχρι να τελειώσουν.
Στα υπόλοιπα μέρη του κόσμου, όπως η Αφρική, για παράδειγμα, και τμήματα της ινδικής υποτελούς, τώρα αρχίζει. Παρόλο που έχουν πολύ, πολύ λίγες περιπτώσεις, εάν κοιτάξετε προσεκτικά την καμπύλη, είναι επίσης σε μια φάση εκθετικής ανάπτυξης.
Πώς πιστεύετε ότι θα μοιάζει σε έξι μήνες από σήμερα η πανδημία;
Αναμένω ότι θα αρχίσουμε να ξεπροβάλουμε. Ωστόσο θα παλεύουμε ακόμη με τον ιό σε διάφορα μέρη του κόσμου. Ωστόσο  θα πρέπει να αρχίσουμε να βγαίνουμε απ’ αυτό το κακό κύμα σε ένα μεγάλο μέρος του πλανήτη.
Η πρόκληση που θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε θα είναι όταν θα επιστρέψουμε στην εποχή της γρίπης. Ένα απ’ τα μεγάλα ερωτήματα είναι, αν θα είμαστε εκ νέου αντιμέτωποι εκείνη την περίοδο.
Κοιτάζοντας το μέλλον, τι περιμένετε; Θα εξαφανιστεί ποτέ η νόσος του COVID 19;
Αρχικά αυτό που βλέπω είναι ότι πρόκειται να έχουμε ένα κύμα της νόσου σ’ όλο τον πλανήτη σχεδόν, εκτός και αν συμβεί κάτι πολύ διαφορετικό στο νότιο ημισφαίριο.
Τα ερωτήματα όμως είναι τα εξής:
- Τι θα συμβεί;
- Θα εξαφανιστεί αυτό εντελώς;
- Θα μπούμε σε μια περίοδο κυκλικών κυμάτων; Ή θα τελειώσουμε με αυτό και θα καταλήξουμε σε μια περίοδο όπου θα έχουμε μια ενδημική ασθένεια χαμηλού επιπέδου.
Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι το πρώτο σενάριο, το οποίο λέει ότι η ασθένεια θα εξαφανιστεί εντελώς είναι εξαιρετικά απίθανο. Πολύ απλά θα μεταδοθεί στην κοινότητα όπως οι υπόλοιπες ενδημικές ασθένειες σε χαμηλό επίπεδο.
Πολλά από αυτά εξαρτώνται από το τι κάνουμε ως χώρες, ως κοινωνίες. Εάν κάνουμε τον έλεγχο σε κάθε περίπτωση και προβαίνουμε σε άμεση απομόνωση των περιπτώσεων, τότε θα είμαστε σε θέση να το περιορίσουμε. Εάν όμως απλώς προχωρούμε σε Lockdown και δεν εντοπίζουμε το κάθε κρούσμα χωριστά ενδεχομένως ο ιός να επανέλθει σε κύματα. Ουσιαστικά εμείς είμαστε αυτοί που θα καθορίσουμε την πορεία του ιού.
Στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη υπήρξε μια «σπατάλη» χρόνου στην προετοιμασία για την αντιμετώπιση. Η ερώτηση είναι, το ξέσπασμα ήταν αναπόφευκτο ή θα μπορούσε να είχε σταματήσει.
Δεν μου αρέσει να χρησιμοποιώ τη λέξη "σπατάλη", αυτή είναι μια μεγάλη λέξη. Αλλά μάλλον δεν αξιοποιήσαμε πως χρησιμοποιήσαμε εκείνο τον χρόνο. Και εξηγεί. Αυτό που κάναμε τώρα είναι ότι κερδίσαμε χρόνο με το να προχωρήσουμε σε αυτά τα Lockdown σε ευρεία κλίμακα. Δεν σταματάμε τον ιό, τον καταστέλλουμε, τον επιβραδύνουμε. Αυτό που πρέπει να κάνετε τώρα είναι να αξιοποιήσετε αυτό τον χρόνο έτσι ώστε να διαχειριστείτε τις περιπτώσεις, τις μεμονωμένες, προκειμένου να είναι εφικτό να σταματήσει η εξάπλωση.
Και το μεγάλο ερώτημα τώρα είναι: Θα χρησιμοποιήσουν οι χώρες ιδανικά αυτή την περίοδο των Lockdown; Γιατί αν μόνο προχωράς σε lockdown σε χώρες, σε οικονομίες και ελπίζεις στο καλύτερο ο ιός θα εξακολουθεί να παραμονεύει και θα πολλαπλασιάζεται «σιωπηλά» στα νοικοκυριά και μετά μόλις τελειώσουν τα Lockdown ο κόσμος θα βγει έξω και θα παρατηρηθεί το λεγόμενο «φαινόμενο μπούμερανγκ» και άρα απογείωση της εξάπλωσης εκτός και αν είμαστε έτοιμοι γι’ αυτό.
Για πόσο καιρό πιστεύετε θα επηρεάζει αυτή η επιδημία την καθημερινότητα στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Πόσο καιρό πιστεύετε θα πάρει για να επιστρέψουν οι ζωές στην καθημερινότητά τους;
Για να απαντηθεί αυτό, πρέπει να υπάρξει σύγκριση με τα λίγα παραδείγματα που έχουμε μέχρι τώρα. Πρέπει άρα να πάμε στα παραδείγματα της Κίνας, της Κορέας και της Σιγκαπούρης. Αυτές οι χώρες βρίσκονται ακόμη σε πρώιμα στάδια και ίσως χρειαστεί ένα διάστημα δυο μηνών αν όχι και τρείς για να έχουμε ασφαλή συμπεράσματα. Οι περισσότερες χώρες του δυτικού κόσμου παλεύουν κυριολεκτικά. «Μπορούμε να βρούμε όλες τις περιπτώσεις; Μπορούμε πραγματικά να απομονώσουμε όλα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα; Παλεύουν με αυτά τα ερωτήματα. Το προσεγγίζουν λίγο διαφορετικά απ’ ότι η Κίνα και το μεγάλο ερώτημα εδώ είναι: Είναι αυτή η προσέγγιση που θα δουλέψει και θα περιορίσει την εξάπλωση σε λίγους μήνες ή θα διαρκέσει τόσο πολύ ώστε θα είναι δυσβάστακτο πλέον το κόστος οικονομικά και κοινωνικά;
Υπάρχει λόγος να ανησυχούμε για ένα δεύτερο κύμα μολύνσεων στην Κίνα;
Βεβαίως! Και η ίδια η Κίνα ανησυχεί. Ταξίδεψα στην Κίνα, εκεί όπου πλέον έχουν μεμονωμένα κρούσματα, και συνομίλησα με κυβερνήτες, με δήμαρχους και τους ρώτησα τι κάνουν τώρα. Μου είπαν ότι προετοιμάζουν κλίνες, εξοπλίζονται με αναπνευστήρες. Μου είπαν ότι ετοιμάζονται. «Δεν περιμένουμε ότι ο ιός θα εξαφανιστεί και πρέπει να είμαστε έτοιμοι να διαχειριστούμε μια νέα κρίση. Δεν μπορούμε να περιμένουμε να καταλήξουμε σε μια κρίση ξανά. Πρέπει να είμαστε σε θέση να διαχειριστούμε ανάλογα τον τομέα της υγείας μας, της οικονομίας μας», μου είπαν. 
Παρατηρήσατε να αγνοούν κάποια κράτη τις υποδείξεις σας;
Όχι. Ξέρω ότι πολλοί αμφισβητούν τις εκτιμήσεις μου. Οι λόγοι που παρατηρήθηκαν προβλήματα σε κάποιες χώρες είναι ότι δεν έλαβαν στα σοβαρά την ασθένεια ή αγνόησαν τον ρυθμό της μεταδοτικότητας της ασθένειας. Πρέπει να έχετε αυτή τη συναίνεση ότι έχετε να αντιμετωπίσετε κάτι σοβαρό και επικίνδυνο για την κοινωνία και τα άτομα σας. Διαφορετικά, δεν μπορείτε να έχετε μια γενική αποδοχή των μέτρων αλλά ούτε και εφαρμογή πράγμα που χαρακτηρίζεται ως θεμελιώδες αυτή την στιγμή.
Γιατί καταγράφεται τόσο υψηλό ποσοστό θνησιμότητας στην Ιταλία;
Είναι ένας συνδυασμός παραγόντων. Αν κοιτάξετε την Ιταλία και την κατανομή της ηλικίας, είναι η δεύτερη παλαιότερη χώρα στον κόσμο μετά την Ιαπωνία. Οι άνθρωποι το ξεχνούν αυτό. Υπάρχει ένας ηλικιωμένος πληθυσμός και περνά την πιο σοβαρή ασθένεια και άρα είναι πιο πιθανό να πεθάνουν.
Ποιες χώρες βρίσκονται στην πλέον ευάλωτη κατάσταση;
Ο καθένας είναι ευάλωτος, αλλά το μεγάλο ζήτημα είναι φυσικά αυτό που πρόκειται να συμβεί όταν αρχίσει πραγματικά να απογειώνεται στις χώρες χαμηλού εισοδήματος όπου δεν έχουν τόσο μεγάλη ιατρική ικανότητα όπως στην Αφρική. Είναι ένα απ’ τα «σενάρια» που δεν θέλετε να φανταστείτε γιατί οι αριθμοί τότε θα είναι τεράστιοι. Η κατανομή του πληθυσμού θα μπορούσε να βοηθήσει.
Είναι η υγρασία και η θερμοκρασία ικανές να συμβάλλουν; Ελπίζω, αλλά κοιτάξτε την κατάσταση στη Σιγκαπούρη, αυτή είναι μια ζεστή, υγρή χώρα. Επομένως, η κατάσταση στις χώρες αυτές θα μπορούσε να είναι πολύ δύσκολη.
Ο ΠΟΥ παροτρύνει τις χώρες να κάνουν τεστ, τεστ, τεστ. Υπάρχουν χώρες που δεν κάνουν αρκετές δοκιμές;
Αυτό είναι πολύ εύκολο να απαντηθεί με αντίστροφη ερώτηση. Κάνει κανείς αρκετό έλεγχο; Στην Κίνα, την Κορέα την Σιγκαπούρη, ήταν περιορισμένοι.
Υπάρχουν αναφορές για άτομα που πεθαίνουν από κορωνοϊό, τα οποία κατά τα άλλα είναι υγιή. Τι παρατηρούν οι ομάδες σας, ως προς το ποιους σκοτώνει ο ιός;
Ένα από τα πράγματα που με τρομάζει τώρα είναι ότι, με την εξάπλωση στη Δύση, υπάρχει αυτή η αίσθηση του «άτρωτου» ανάμεσα στη γενιά των millennials.
Το 10% των ατόμων που βρίσκονται σε ΜΕΘ στην Ιταλία είναι 20ρηδες, 30ρηδες, 40ρηδες. Πρόκειται για νέους, υγιείς ανθρώπους χωρίς συννοσηρότητα, χωρίς άλλες ασθένειες. Δεν καταλαβαίνουμε γιατί κάποιοι νέοι υγιείς άνθρωποι προσβάλλονται τόσο σοβαρά και πεθαίνουν. Δεν έχουμε σαφείς προβλέψεις.
Ποιο θα ήταν το μήνυμά σας για τους νέους σε όλο τον κόσμο;
Αυτή είναι μια από τις πιο σοβαρές ασθένειες που θα αντιμετωπίσετε στη διάρκεια της ζωής σας, και πρέπει να το αναγνωρίσετε και να το σεβαστείτε. Είναι επικίνδυνο και για εσάς ως άτομο. Είναι επικίνδυνο για τους γονείς σας, για τους παππούδες και για τους ηλικιωμένους και είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για την κοινωνία σας γενικά. Δεν είστε απομονωμένοι απ’ αυτό, είστε μέρος μιας ευρύτερης κοινότητας, είστε μέρος των αλυσίδων μεταφοράς. Εάν μολυνθείτε και θέτετε τους ανθρώπους σε κίνδυνο, όχι μόνο τον εαυτό σας. Ποτέ, ποτέ δεν πρέπει υποτιμάτε μια νέα ασθένεια. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι θα σκοτώσει νέους ανθρώπους, θα κάνει αρκετούς νέους να νοσήσουν.. Πρέπει να το σεβαστείτε αυτό.
Ποια πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα μιας χώρας μετά τα μέτρα;
Τεστ, τεστ, τεστ, τεστ, τεστ. Όχι τεστ, τεστ, τεστ, τεστ σ’ όλους, αλλά στους υπόπτους. Αυτούς να ελέγξετε.
Πώς νομίζετε ότι θα τελειώσει όλο αυτό.
Αυτό θα τελειώσει με την ανθρωπότητα νικητή απέναντι σ’ έναν ακόμη ιό, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι 'αυτό. Το ερώτημα είναι πόσο και πόσο γρήγορα θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για την ελαχιστοποίηση των ζημιών που μπορεί να προκαλέσει αυτό το πράγμα. Με τον καιρό θα αποκτήσουμε θεραπεία, θα έχουμε εμβόλια, είμαστε σε μια κούρσα γι’ αυτό.
Θα πρέπει να υπάρξει μια μεγάλη συνεργασία και υπομονή απ’ όλο τον κόσμο ο οποίος έχει να διαδραματίσει τον δικό του ρόλο χωριστά. Στο τέλος της μέρας ο κόσμος είναι αυτός που θα το σταματήσει αυτό και θα μπορέσει να το ελέγξει.
https://www.sigmalive.com/