11.2.20

Το Idlib θα κοστίσει ακριβά στον Ερντογάν



Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης


Σοβαρότατες απώλειες έχουν οι τουρκικές δυνάμεις στον ισλαμικό θύλακα του İldib, (Turkish military specialists among hundreds killed & injured in Syria's Idlib terrorist attacks), κατά τις τελευταίες μάχες μεταξύ τουρκικών και φιλοτουρκικών ισλαμικών ομάδων από την μια και του συριακού στρατού από την άλλη που έχει την στήριξη της ρωσικής αεροπορίας, σύμφωνα και με το Russsian Today.
Μάλιστα εκτός από τις συριακές δυνάμεις στις πολεμικές συγκρούσεις στον ισλαμικό θύλακα του İldib, στην Συρία, έχουν επιστρατευτεί και ιρανικές δυναμεις, καθώς και η λιβανέζικη Hizbullah, που επίσης χτυπούν με ισχυρές δυνάμεις τις θέσεις των τουρκικών στρατιωτικών φυλακίων, όπως αποκαλύπτει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων, Anadolu ajansı (10/2).
Οι επιθέσεις του νόμιμου συριακού στρατού, αναφέρουν οι ρωσικές πηγές, άρχισαν επειδή η Άγκυρα απέτυχε να ξεχωρίσει την ένοπλη αντιπολίτευση του καθεστώτος από τους ισλαμιστές τζιχαντιστές της Hayat Tahrir al-Sham, παρακλάδι της Αλ Κάιντα, οι οποίοι είχαν πραγματοποιήσει τον τελευταίο καιρό 1400 ένοπλες, επιθέσεις, (!), κατά του συριακού στρατού.
Η κατάσταση αυτή ανάγκασε τον συριακό στρατό να αρχίσει πολεμικές επιχειρήσεις πλήττοντας και τουρκικούς στόχους που κάλυπταν τους Τζιχαντιστές.
Η Μόσχα υποστηρίζει ότι η Δαμασκός έχει το αναφαίρετο δικαίωμα να καταλάβει τα εθνικά εδάφη που της ανήκουν και να εξοντώσει τους τελευταίους θύλακες των ισλαμιστών τζιχαντιστών, όπως ανέφερε εκπρόσωπος της ρωσικής κυβέρνησης.
Παράλληλα καταγγέλλει τις ΗΠΑ ότι σιγοντάρουν τους ισλαμιστές με σκοπό να δημιουργήσουν πρόβλημα στον Άσαντ και στους Ρώσους.
Από την άλλη μεριά ο Ερντογάν απειλεί ότι αν μέχρι τέλος του μηνός δεν σταματήσουν οι συριακές επιθέσεις που πλησιάζουν την πόλη του İldib, η Τουρκία θα πραγματοποιήσει κανονική στρατιωτική εισβολή στην περιοχή ενώ συγκεντρώνει δυνάμεις στα σύνορα με την Συρία. Αυτό όμως θα τον φέρει αναπόφευκτα αντιμέτωπο με τους Ρώσους.
Φαίνεται πως τα ψέματα με τον συριακό πόλεμο τέλειωσαν και όλοι οι εμπλεκόμενοι θα πρέπει να ξεδιαλύνουν τις θέσεις τους με όλες τις συνέπειες αυτής της εξέλιξης.
Το πρόβλημα για την δική μας πλευρά είναι ο κίνδυνος ο Ερντογάν θέλοντας να εξισορροπήσει τις απώλειες του μήπως στραφεί προς εδώ μεριά, με ανυπολόγιστες συνέπειες
*Ο Νίκος Χειλαδάκης είναι Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
https://www.pronews.gr/