1.2.20

Οι φωτογραφίες από το F-16 εκθέτουν την Κυβέρνηση - «Ο καιρός ήταν καλός - Το Oruc Reis είχε ποντίσει καλώδια»


“Πρωινές ώρες της 1ης Φεβρουαρίου 2020, το ερευνητικό τουρκικό σκάφος «ORUC REIS» εξήλθε του ελληνικού... FIR όπως θέλουν να λένε στο ΓΕΕΘΑ με πορεία σταθερά ανατολική και εκεί εισήλθε στην εντός κυπριακής ΑΟΖ στο σημείο που έχει δεσμεύσει με παράνομη NAVTEX η Τουρκία όμως πληροφορίες θέλουν τις φωτογραφίες του αναγνωριστικού F-16 να αλλάζει τα δεδομένα και να εκθέτει την Κυβέρνηση καθώς αναφέρουν ότι είχε
ποντίσει κανονικά καλώδια ενώ και ο καιρός στην περιοχή ήταν καλός επομένως το τουρκικό ερευνητικό δεν εισήλθε στον ελληνικό χώρο γιατί παρασύρθηκε από τον...αέρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο λόγος που έκανε σχεδόν 20 ώρες να βγει από την ελληνική υφαλοκρηπίδα είναι γιατί κινείτο με ταχύτητα 3ων κόμβων, σταθερή αν και πηγές αναφέρουν ότι ήθελε να "τεστάρει" την υπομονή της ελληνικής πλευράς ή απλά να την εκθέσει με την απραξία της.
Το εν λόγω πλοίο παρακολουθείται από τη φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού «Nικηφόρος Φωκάς».
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος, ενημέρωσαν επίσης τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ότι το τουρκικό πλοίο Όρουτς Ρέις κινείται ανατολικά με κατεύθυνση εκτός ελληνικής υφαλοκρηπίδας. 
Ελληνικό F-16 φωτογράφησε το Oruc Reis: Είχε απλώσει καλώδια και ο καιρός ήταν καλός
"Μυστική αποστολή" φωτογράφισης του Oruc Reis πραγματοποίησε ελληνικό F-16 το πρωί της Παρασκευής. 
Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε τηλεοπτικός σταθμός το ελληνικό F16 απογειώθηκε λίγο πριν τις 9 το πρωί από τη βάση της Αεροπορίας στον Άραξο, εφοδιασμένο με το ειδικό ατρακτίδιο φωτογράφισης και έφτασε λίγο πριν τις 9.10 π.μ. στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου, όπου φωτογράφισε από τον αέρα και από απόσταση το ερευνητικό σκάφος.
Με τον τρόπο αυτό το Πεντάγωνο και κατά επέκταση και η ελληνική κυβέρνηση είχαν πλήρη εικόνα από το πρωί για το γεγονός ότι από το Ορούτς Ρέιτς υπήρχαν απλωμένα καλώδια (τα οποία κατά μία εκδοχή δεν πρόλαβε να τα μαζέψει όταν αναχώρησε εσπευσμένα και λόγω κακοκαιρίας από τη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, στην οποία πραγματοποιούσε έρευνες) - Αυτή είναι η θέση της Κυβέρνησης.
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, το δεύτερο που αποκαλύπτει φωτογραφία από το F-16 (όπως αναφέρουν στρατιωτικές πηγές) είναι ότι ο καιρός κάθε άλλο παρά κακός ήταν χθες στην περιοχή. 
Επιμένει ο Πέτσας: Λόγω καιρού εισήλθε το Oruc Reis στην υφαλοκρηπίδα
Tο τουρκικό πλοίο Ορούτς Ρέις μπήκε στην ελληνικη υφαλοκρηπίδα χθες, Παρασκευή, πιθανότατα λόγω των καιρικών συνθηκών, τόνισε στον ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.   
Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα με ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση. 
Στη συνέχεια ο κ. Πέτσας δήλωσε πως «δεν χρειάζεται κανείς να μας τεστάρει, είμαστε έτοιμοι». 
O πρωθυπουργός είχε συνεχή ενημέρωση και επικοινωνία με τον υπουργό Άμυνας, ανέφερε.
pronews