21.2.20

Συνεχής ψυχολογικός πόλεμος


ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ

Στιγμιότυπο από την άσκηση «Λόγχη» του Πολεμικού Ναυτικού, που διεξήχθη με τη συμμετοχή πλοίων των Διοικήσεων Φρεγατών, Ταχέων Σκαφών, Πλοίων Επιτήρησης καθώς και της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών, στο Μυρτώο Πέλαγος το διήμερο 18 και 19 Φεβρουαρίου.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:Το τουρκικό αδιέξοδο στο Ιντλίμπ και η γενικότερη διακινδύνευση γενικής ανάφλεξης στη βόρεια Συρία, με αντίπαλο τον συριακό στρατό και όχι τις κουρδικές πολιτοφυλακές, ασκούν ολοένα και μεγαλύτερη πίεση στην κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία πρακτικά καλείται να αιτιολογήσει απώλειες στρατιωτών των τουρκικών τακτικών δυνάμεων στο έδαφος και όχι τοπικών συνεργατών. Κατά τη διάρκεια της αναζωπύρωσης του μετώπου στο Ιντλίμπ έχει παρατηρηθεί κατακόρυφη αύξηση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και στο Αιγαίο, όπου χθες συμπληρώθηκαν 100 υπερπτήσεις σε ελληνικά νησιά από την αρχή του χρόνου, κάτι που υποδηλώνει ότι το 2020 μπορεί να αγγίξουν ύψος-ρεκόρ, αν συνεχιστούν με αυτό τον ρυθμό. Παράλληλα, συνεχίζεται η ρητορική υψηλών τόνων από Τούρκους αξιωματούχους, οι οποίοι ολοένα και συχνότερα επαναφέρουν την Ελλάδα και, βεβαίως, την Κυπριακή Δημοκρατία στο επίκεντρο των επιχειρημάτων τους.
Μοχλός πίεσης
Τούρκοι διπλωμάτες χρησιμοποιούν, επίσης, τη συμφωνία Αγκυρας - Τρίπολης προκειμένου να προωθήσουν τις απόψεις περί «Γαλάζιας Πατρίδας», κάτι που έγινε και προ ολίγων ημερών στην Ουάσιγκτον μέσω του πολιτικού διευθυντή του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Τσαγατάι Ερτσιγές, καθώς και αλλού. Είναι, επίσης, δεδομένο ότι η Αγκυρα αντιλαμβάνεται την Ελλάδα και ως μοχλό πίεσης προς την Ουάσιγκτον, ιδιαίτερα καθώς τις τελευταίες ημέρες εμφανίζονται στις ΗΠΑ ολοένα και περισσότερες απόψεις υπέρ σκληρής στάσης έναντι της Τουρκίας, και όχι συμφιλίωσης χωρίς προϋποθέσεις. Χαρακτηριστικό προς αυτή την κατεύθυνση ήταν το άρθρο του Μάικλ Ρούμπιν, μέλους του American Enterprise Institute και πρώην στελέχους του Πενταγώνου, ο οποίος δημοσίευσε (Washington Examiner) άρθρο με τίτλο «Η επαναπροσέγγιση με την Τουρκία θα πρέπει να γίνει μόνο με τίμημα».
Η χαρακτηριστική ρητορική των τελευταίων εβδομάδων έγινε χθες διακριτή και στις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος, για ακόμα μία φορά, προέβη σε δημόσια αναφορά περιεχομένου των συνομιλιών που είχε κατά καιρούς ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο κ. Τσαβούσογλου είπε (TRT) ότι, κατά τη συνάντηση που είχαν οι κ. Ερντογάν και Μητσοτάκης στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο, ο Τούρκος πρόεδρος πρότεινε στον Ελληνα πρωθυπουργό Ελλάδα και Τουρκία να υπογράψουν ανάλογη συμφωνία με το τουρκολιβυκό μνημόνιο «στον βαθμό που είστε έτοιμοι να συμβιβαστείτε». Εν συνεχεία υποστήριξε ότι έκανε την παραίνεση: «Ας καθίσουμε να μιλήσουμε. Μάθετε να μοιράζεστε στην Ανατολική Μεσόγειο. Ολοι έχουν δικαίωμα εδώ, αλλά εάν αγνοήσετε το δικαίωμα των Τουρκοκυπρίων και της Τουρκίας», θα συνεχίσουμε «αυτά τα βήματα». Ο κ. Τσαβούσογλου προανήγγειλε και αυτός την αποστολή τρίτου πλωτού γεωτρύπανου λέγοντας ότι «το εάν θα σταλεί στο Αιγαίο ή στην Ανατολική Μεσόγειο ή στη Μαύρη Θάλασσα, αυτή είναι μια απόφαση που θα ληφθεί από το υπουργείο Ενέργειας». Ο κ. Τσαβούσογλου έθεσε και ζήτημα «τουρκικής» μειονότητας για ακόμα μία φορά, λέγοντας ότι στην Ελλάδα υπάρχουν «πολιτικοί που δεν μπορούν να αποκαλέσουν “Τούρκους” τους Τούρκους της Δυτικής Θράκης».
«Η Ελλάδα είναι διαχρονικά και πάντοτε έτοιμη για μια έντιμη συνεννόηση στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, είναι όμως επίσης διαχρονικά και πάντοτε ανέτοιμη για ένα ανατολίτικο παζάρι και έναν ανέντιμο και καταχρηστικό συμβιβασμό», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε εκδήλωση της ΕΣΗΕΑ, απαντώντας στον κ. Τσαβούσογλου.
https://www.kathimerini.gr/