28.2.20

Η μεγάλη ευκαιρία για να σηκώσει το κεφάλι η Ελλάδα


Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η ηττοπάθεια που δείχνει μέχρι στιγμής ο πρωθυπουργός απέναντι στην επικίνδυνη κλιμάκωση από τον Ερντογάν με το άνοιγμα των συνόρων, δεν σχετίζεται με ενδεχόμενο πανικό λόγω του φιάσκου στο Βόρειο Αιγαίο.
Σε κάθε περίπτωση, εάν συμβαίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να συνέλθει πάραυτα και να εκμεταλλευτεί την μεγάλη ευκαιρία που παρουσιάζεται για την Ελλάδα, αφενός από την ανατροπή στις σχέσεις Τουρκίας - Ρωσίας, αφετέρου από τα κρούσματα του κορονoϊού.
Κατ’ αρχήν, με αφορμή τον κορονoϊό θα έπρεπε ήδη να έχει κλείσει τα σύνορα, όπως προτείνουμε σε άλλο κομμάτι.
Τα περί ενίσχυσης των συνόρων δεν πρόκειται να σταματήσουν τις ροές μεταναστών από τον στριμωγμένο Ερντογάν λόγω Συρίας, που έχουν στόχο την εκβίαση της ΕΕ για να τον απεγκλωβίσει από τα αδιέξοδά του.
Επειδή λοιπόν η ΕΕ στέκεται για μια ακόμη φορά αμήχανη μπροστά στις απειλές της Τουρκίας και ελλοχεύει ο κίνδυνος να φορτωθεί η Ελλάδα πάλι την απραξία της όπως το 15’, το κλείσιμο των συνόρων και η ταυτόχρονη απέλαση μεταναστών με πρόφαση τον κοροναϊό αποτελούν μονόδρομο.
Όπως αποτελεί μονόδρομο η πυγμή που πρέπει να δείξουμε απέναντι στον Ερντογάν όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά και τις επεκτατικές του βλέψεις, εκμεταλλευόμενοι την αδυναμία του να διαχειριστεί τα μέτωπα κυρίως στη Συρία και δευτερευόντως στη Λιβύη.
Βλέπετε, τα επικίνδυνα ανοίγματα τελικά συνάντησαν την σθεναρή αντίσταση της Ρωσίας και ανατράπηκε η μεταξύ τους ειδυλλιακή σχέση.
Κι από τα μέχρι τώρα δεδομένα η Ρωσία δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένη να κάνει πίσω, που σημαίνει ότι οι δύο πλευρές μπορεί να οδηγηθούν σε σφοδρή σύγκρουση.
Άρα τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα αν θέλει να θεωρείται σοβαρή χώρα;
Να μπει στο παιχνίδι ως ισχυρός παίχτης και να υπερασπιστεί την κυριαρχία της.
Ήτοι, να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στα 12 μίλια, να ανακηρύξει ΑΟΖ, να στείλει το ναυτικό εκεί που απειλούμαστε κραυγάζοντας μολών λαβέ και να ξεκινήσει τις επιστροφές μεταναστών.
Άραγε τι θα κάνει ο Ερντογάν, θα ανοίξει και τρίτο μέτωπο με κίνδυνο να συντριβεί ή θα βουλιάξει τα καράβια με τους μετανάστες με κίνδυνο να χαρακτηριστεί σφαγέας;
Οι συγκεκριμένες κινήσεις ωστόσο, απαιτούν και το απαραίτητο θάρρος όπως αναφέραμε.
Διότι αν αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τι θα πει ο Τραμπ που θέλει να στηρίξει την Τουρκία για να πλήξει την Ρωσία, τι θα πει η Μέρκελ που θέλει να κάνει όλα τα χατίρια στον Ερντογάν για να μην την πνίξει με νέους μουσαφιραίους, ή τι θα πουν οι διάφοροι δήθεν ανθρωπιστές των ΜΚΟ τότε χάθηκε η ευκαιρία.
Αν έχει κάποιος εκ των συμβούλων στο Μαξίμου την ευγενή καλοσύνη, ας εισηγηθεί τα παραπάνω στον πρωθυπουργό.
Ίσως έτσι απαλλαγεί από τις πιέσεις τόσο για την προσφυγή στη Χάγη για να ξεπουληθεί το Αιγαίο όσο και για την μετατροπή τη χώρας σε αποθήκη ψυχών, ώστε επιτέλους η Ελλάδα να σηκώσει ψηλά το κεφάλι.

http://www.antinews.gr/