23.2.20

Κορονοϊός: Πάνω από 100 κρούσματα στην Ιταλία, συναγερμός στην Ελλάδα


Πάνω από 100 άνθρωποι είναι θετικοί στον νέο κορονοϊό στην Ιταλία, ενώ μόνο στην περιφέρεια της Λομβαρδίας, όπως ανακοίνωσε στο Μιλάνο ο περιφερειάρχης Ατίλιο Φοντάνα, οι θετικοί στον ιό είναι 89. Στο μεταξύ, εξετάσεις πραγματοποιούνται σε εκατοντάδες άτομα που ενδέχεται να ήρθαν σε επαφή με τους ασθενείς και αναμένονται το γρηγορότερο δυνατό τα σχετικά αποτελέσματα.

Όπως έγινε γνωστό χθες βράδυ, απαγορεύεται η είσοδος και η έξοδος από τα χωριά και κωμοπόλεις στις οποίες σημειώθηκαν τα περισσότερα κρούσματα. Σε όποιον δεν σεβαστεί την απαγόρευση θα μπορούν να επιβληθούν και ποινικές κυρώσεις. Εξάλλου, σύμφωνα με το υπουργείο υγείας του Ιράν συνολικά 43 άτομα έχουν προσβληθεί από τον ιό ενώ οι νεκροί φτάνουν του οκτώ.
Στο μεταξύ έκτακτη σύσκεψη για την εξέταση των νεότερων δεδομένων θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Κυριακής στο υπουργείο Υγείας, προκειμένου να συζητηθούν τα νεότερα δεδομένα μετά και την παρουσία του κορονοϊού στην Ιταλία και άλλες χώρες της Μεσογείου. Όπως διαβεβαιώνει το υπουργείο Υγείας, ο μηχανισμός του υπουργείου παραμένει σε επιφυλακή και εγρήγορση.
«Με βάση τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα του νέου κορονοϊού, το Υπουργείο Υγείας και ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας συνεχίζουν τις στοχευμένες ενέργειες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των επισκεπτών από τρίτες χώρες στις πύλες εισόδου τις χώρας, με την έκδοση νέων φυλλαδίων και αφισών για αεροδρόμια και λιμάνια» αναφέρεται.
Ενημέρωση πραγματοποιείται σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στα λιμάνια Πάτρας και Ηγουμενίτσας, ενώ την προσεχή Πέμπτη στον Πειραιά, διεξάγεται εκπαιδευτικό πρόγραμμα, σε συνεργασία με το EU Healthy Gateways, με τίτλο «Μέτρα δημόσιας υγείας στις πύλες εισόδου και στα μέσα μεταφοράς (πλοία, αεροπλάνα)».
Οι αρμόδιοι βρίσκονται σε καθημερινή επικοινωνία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) για την εκτίμηση της κατάστασης διεθνώς. Αυτό είναι σημαντικό καθώς «με τα νεότερα δεδομένα επικαιροποιούν όλες τις οδηγίες, βάσει των επιδημιολογικών κριτηρίων ορισμού κρούσματος, σε συνεργασία με την ομάδα εμπειρογνωμόνων και ειδικών λοιμωξιολόγων που έχει συγκροτηθεί».
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που έχουν διατυπωθεί προ ημερών, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να καταγραφεί κρούσμα του νέου κορονοϊού και στην Ελλάδα. Το ζητούμενο πάντως για τους επιστήμονες είναι πόσο γρήγορα θα εντοπιστεί και θα απομονωθεί. Για το λόγο αυτό, όπως τονίζει για μια ακόμη φορά το υπουργείο Υγείας «όλες οι υγειονομικές αρχές της χώρας – νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ – βρίσκονται σε απόλυτη επιχειρησιακή ετοιμότητα».
defence-point