26.1.20

Αδιανόητο: Μία συστοιχία α/α Patriot PAC-3 και 140 στρατιωτικούς στέλνει η κυβέρνηση στην Σαουδική Αραβία!

Μήπως θα στείλουμε (πάλι-βλακωδώς) στρατεύματα και στην Κορέα;
Juan
Μια συστοιχία αντιαεροπορικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς Patriot PAC-3 μεγάλου βεληνεκούς και μέχρι 140 άτομα προσωπικό από την Πολεμική Αεροπορία και τον Ελληνικό Στρατό θα αποστείλει στη Σαουδική Αραβία η κυβέρνηση για να προστατεύσει την χώρα από τυχόν πολεμική εμπλοκή της με το Ιράν!
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει πηγή του Μαξίμου το ελληνικό στρατιωτικό προσωπικό που θα μεταβεί στη Σαουδική Αραβία θα είναι από 65 έως 140 άτομα, ανάλογα με τις ανάγκες.

Η ακατανόητη απόφαση της κυβέρνησης έρχεται σε μία στιγμή που η τουρκική επιθετικότητα, μπορεί ανά πάσα στιγμή να μετατραπεί σε «θερμή» σύγκρουση

Υπάρχουν 6 συστοιχίες Patriot, η κάθε μια με έξι τετραπλούς εκτοξευτές, δύο στη βόρεια Ελλάδα (Ελευθερούπολη, Μίκρα), δύο στην Αθήνα, μία στην Σκύρο και τέλος μια στα Χανιά (115ΠΜ).

Σύμφωνα πάντα με το «σκεπτικό» του Μεγάρου Μαξίμου δεν… δημιουργείται «τρύπα» στην ελληνική αεράμυνα γιατί για κάποιο άγνωστο λόγο η συστοιχία Patriot που θα σταλεί το προηγούμενο διάστημα «ήταν εκτός λειτουργίας».

Και το ερώτημα είναι «Γιατί ήταν εκτός λειτουργίας;» και ποιος έχει ευθύνες που μια υπερπολύτιμη μονάδα των Ενόπλων Δυνάμεων ήταν «εκτός λειτουργίας»;

Και το Μαξίμου εννοεί ότι επειδή ήταν «εκτός λειτουργίας», δεν υπάρχει πρόβλημα που τώρα την στέλνουμε στο εξωτερικό άρα "Που το είδατε το κενό;"!

Με αυτό το σκεπτικό μπορούμε να βγάλουμε εκτός τις μισές ή και όλες τις συστοιχίες Patriot και το επόμενο έτος να τις στείλουμε στο εξωτερικό, αφού ήταν ήδη εκτός λειτουργίας, οπότε δεν δημιουργείται «τρύπα» στην αεράμυνα!

Αυτή είναι η «λογική» πίσω από την αποστολή των Patriot και όχι σε μια τυχαία περίοδο, αλλά τώρα που όλοι μιλούν για «θερμό» επεισόδιο με την Τουρκία, και τον υπουργό Άμυνας Ν.Παναγιωτόπουλο να κάνει λόγο ότι «είναι ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα με την Τουρκία ακόμη και αυτό της στρατιωτικής εμπλοκής».

Σε αυτή την συγκυρία βρήκε η Ελλάδα να απαντήσει θετικά στο αίτημα της Σαουδικής Αραβίας, για την ενίσχυση της Αεράμυνάς της!

Έχουν ληφθεί πρόνοιες ώστε το ελληνικό στρατιωτικό προσωπικό και το πυραυλικό σύστημα να είναι καλά φυλασσόμενα.

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία για τη μεταφορά των ελληνικών Patriot στη Σαουδική Αραβία, έκλεισε στην προχτεσινή συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούν.

ΣΥΡΙΖΑ: Επικίνδυνες περιπέτειες

Ωστόσο, η αντιπολίτευση εμφανίζεται κατηγορηματικά αρνητική στην αποστολή των Patriot. Ο Θοδωρής Δρίτσας κάνει λόγο για επικίνδυνες περιπέτειες της χώρας. Στη δήλωσή του ο τομεάρχης Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι:

«Σε επικίνδυνες περιπέτειες εμπλέκει τη χώρα μας η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, με την επιβεβαίωση της παραχώρησης πυραύλων Patriot, στη Σαουδική Αραβία.

Πρόκειται για εμπλοκή -έστω έμμεση- σε πολεμικές επιχειρήσεις μεταξύ τρίτων χωρών, χωρίς αυτή να εντάσσεται σε ειρηνευτικές πρωτοβουλίες Διεθνών Οργανισμών και χωρίς την παραμικρή κάλυψή τους.

Είναι ολοφάνερο ότι, ο κ. Μητσοτάκης έχει αποφασίσει πλέον να κάνει ό,τι του ζητούν οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, να αποδεικνύει δηλαδή διαρκώς ότι είναι προβλέψιμος, δηλαδή δεδομένος.

Σε καμία περίπτωση αυτές οι επιλογές δεν ενισχύουν τη διεθνή θέση της χώρας, ούτε διαμορφώνουν στέρεη βάση για τις αναγκαίες συμμαχίες, τις οποίες όντως πρέπει να επιθυμεί και να επιδιώκει η Ελλάδα ως φιλειρηνική χώρα. Αντίθετα, επιτείνουν την αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή».

Βαριές καταγγελίες από Κ.Βελόπουλο για Patriot

Σε βαριές καταγγελίες κατά της κυβέρνησης για την πρόθεσή της να στείλει μία από τις έξι Μοίρες των αντιαεροπορικών πυραύλων Patriot PAC-3 για την προστασία της... Σαουδικής Αραβίας (!), είθχε προβεί στις 24/1 ο πρόεδρος της «Ελληνικής Λύσης» Κυριάκος Βελόπουλος από το βήμα της Βουλής.

Ο Κ. Βελόπουλος συγκεκριμένα δήλωσε ότι: «Προσέξτε γιατί κάνετε κι άλλα εγκλήματα. Γιατί ξηλώνετε το οπλικό σύστημα της χώρας και το πάτε στην Σαουδική Αραβία, για να προστατευτεί λέει από το Ιράν, που είναι η μοναδική χώρα που μας δίνει πετρέλαιο εδώ και χρόνια. Ξηλώνετε την αεράμυνα της χώρας. Ανοίγετε τρύπα στην άμυνα της χώρας όταν απέναντί μας έχουμε την Τουρκία. Μην ανοίγετε κερκόπορτες.»