8.1.20

Προς εκτόνωση: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Nτόναλντ Τραμπ κάλεσε το Ιράν «να παύσουν οι εχθροπραξίες για το καλό όλων»

Σε εκτόνωση οδεύει η κατάσταση στον Κόλπο μετά την επίθεση σε δύο αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ από το Ιράν, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ν.Τραμπ, να προαναγγέλλει απλώς επιπλέον οικονομικές κυρώσεις, αλλά όχι στρατιωτική δράση.
Ο Αμερικανός πρόεδρος σε διάγγελμά του πριν από λίγο ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας ότι «το Ιράν δεν πρόκειται να αποκτήσει ποτέ πυρηνικά όπλα».
Είπε μεταξύ άλλων: «Κανένας Αμερικανος δεν τραυματίστηκε από την χθεσινή επίθεση. Δεν είχαμε καμία απώλεια. Όλοι οι στρατιώτες είναι ασφαλείς. Είμαστε έτοιμοι για όλα. Το Ιράν δείχνει να κάνει πίσω. Καμία ζωή, ούτε καν Ιρακινού, δεν χάθηκε λόγω διασποράς δυνάμεων και έγκαιρης προειδοποίησης που είχαν οι δυνάμεις μας. Οι ημέρες ανοχής στο Ιράν τελείωσαν.
Θα επιβάλλουμε πιο σκληρές οικονομικές κυρώσεις στο Ιράν.
Καλούμε το ΝΑΤΟ να εμπλακεί πιο ενεργά στην Μέση Ανατολή. Οι ΗΠΑ είναι ανεξάρτητες ενεργειακά. Δεν έχουμε ανάγκη την Μέση Ανατολή, αλλά προσπαθούμε για φέρουμε ειρήνη και εκδημοκρατισμό στην περιοχή».
Το Ιράν δείχνει να μην θέλει περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης.
Το καθεστώς της Τεχεράνης πρέπει να αντιληφθεί, ότι είναι καιρός να σταματήσει να υποστηρίζει την τρομοκρατία και να επανέλθει στην διεθνή κοινότητα.
Χρειάζεται μια  νέα πυρηνική συμφωνία με το Ιράν. Η προηγούμενη έχει τελειώσει.
Το Ιράν μπορεί να γίνει μια μεγάλη χώρα, εάν το θελήσει.
Είναι εχθρός της ISIS και μπορούμε να συνεργαστούμε μαζί του για την καταστροφή της οργάνωσης"
Απευθυνόμενος προς τους ηγέτες του Ιράν, τους καλώ να ακολουθήσουν τον δρόμο της ειρήνης για το καλό όλων».
Ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε σήμερα τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος, μέσω του Twitter ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται ακόμα στη διαδικασία αποτίμησης της κατάστασης μετά τα πυραυλικά πλήγματα που εξαπέλυσαν οι Φρουροί της Επανάστασης εναντίον τουλάχιστον δύο αμερικανικών βάσεων στο Ιράκ σε αντίποινα για την εξόντωση του ιρανού υποστράτηγου, Κασέμ Σουλεϊμανί, την Παρασκευή σε βομβαρδισμό στη Βαγδάτη.

https://www.pronews.gr/