2.1.20

Έμμεση αναγνώριση της ελληνικής ΑΟΖ από το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ: «Στηρίζουμε τον EastMed -Προκλητική η συμπεριφορά της Τουρκίας»

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε γραπτή δήλωσή του, υποστήριξε ξεκάθαρα τον EastMed κι έμμεσα την ελληνική ΑΟΖ, ενώ ταυτόχρονα εξέφρασε την έντονη ανησυχία του τις τουρκικές προκλήσεις σε Λιβύη και Κύπρο.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με αποκλειστική γραπτή δήλωσή του σε Έλληνα ανταποκριτή στην Ουάσινγκτον επέκρινε τις τουρκικές παράνομες γεωτρήσεις στα χωρικά ύδατα της Κύπρου αλλά και την πρόσφατη συμφωνία της Τουρκίας με την προσωρινή κυβέρνηση της Τρίπολης.
Πιο συγκεκριμένα, στην ερώτηση για το πως σχολιάζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ την υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό EastMed o εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε γραπτώς:
«Ελπίζουμε ότι οι υπεράκτιοι πόροι της Κύπρου θα αναπτυχθούν προς όφελος των Κυπρίων. Υποστηρίζουμε τα ποικίλα, εμπορικά βιώσιμα μέσα για να προωθήσουμε την αγορά των υπεράκτιων πόρων της Κύπρου. Εξακολουθούμε να έχουμε ανησυχίες για τις προκλήσεις της Τουρκίας στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων ιδίως των παράνομων γεωτρήσεων στα χωρικά ύδατα της Κύπρου, καθώς και της πρόσφατης συμφωνίας θαλάσσιας οριοθέτησης μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης».
Πάντως αυτή η δήλωση δεν θα πρέπει να εκλαμβάνεται ως ξεκάθαρη θέση συνολικά της Ουάσινγκτον καθώς έχει αποδειχθεί πως στο εσωτερικό της κυβέρνησης των ΗΠΑ υπάρχουν διάφορες «απόψεις» για την εξωτερική πολιτική.
Νωρίτερα υπήρξε τηλεφωνική συνομιλία του Ντόναλντ Τραμπ με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία κινήθηκε σε ποιο χαλαρούς τόνους, αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ αρκέστηκε να εκφράσει τον προβληματισμό του πως η ανάμειξη της Τουρκίας στη Λιβύη «περιπλέκει τα πράγματα».

Παρ' όλα αυτά είναι θετικό πως το σύστημα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ «μίλησε».
pronews