11.1.20

Το παραδέχθηκε η Τεχεράνη: «Καταρρίψαμε καταλάθος το Boeing - Φταίνε οι ΗΠΑ»

Υπό το βάρος αδιάσειστων στοιχείων αλλά και της διεθνούς κατακραυγής, η Τεχεράνη αναγκάστηκε να παραδεχθεί χθες το βράδυ, πως πράγματι εκείνη ήταν που κατέρριψε το Boeing  737 της Ukraine International Airlines.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ιράν αποκάλυψαν χθες το βράδυ σε τηλεοπτικό διάγγελμα, πως κατέρριψαν καταλάθος το Boeing.
Tο αεροπλάνο συνετρίβη την Τετάρτη λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Τεχεράνης, μετέδωσε ξημερώματα ώρα Ελλάδας η ιρανική κρατική τηλεόραση.
Στην ανακοίνωση των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων επισημαίνεται ότι η κατάρριψη του Boeing οφείλεται «σε ανθρώπινο λάθος», καθώς το αεροσκάφος πετούσε κοντά σε μία ευαίσθητη στρατιωτική περιοχή και θεωρήθηκε «εχθρικό αεροσκάφος».
Οι υπεύθυνοι για το συμβάν θα λογοδοτήσουν, τόνιζε η ανακοίνωση.
Από την πλευρά του ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ δήλωσε ότι η συντριβή του Boeing οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος το οποίο έγινε «σε μια περίοδο κρίσης που προκλήθηκε από τον τυχοδιωκτισμό των ΗΠΑ».
«Θερμά συλλυπητήρια, μετάνοια και συγγνώμη από τον λαό μας, από τις οικογένειες όλων των θυμάτων και από τις άλλες χώρες που επλήγησαν»πρόσθεσε.
A sad day. Preliminary conclusions of internal investigation by Armed Forces:

Human error at time of crisis caused by US adventurism led to disaster

Our profound regrets, apologies and condolences to our people, to the families of all victims, and to other affected nations.
💔

17,5 χιλ. άτομα συζητούν σχετικά με αυτό
Το Ιράν είχε προηγουμένως απορρίψει κατηγορηματικά την υπόθεση ότι ένας από τους πυραύλους του «έριξε» το αεροπλάνο, παρ΄όλα αυτά, υπό το βάρος αδιάσειστων στοιχείων (κυρίως βίντεο) αναγκάστηκε να το παραδεχτεί.
Χθες η Τεχεράνη έδειξε να «μαλακώνει» καθώς έδωσε στους Ουκρανούς ερευνητές πρόσβαση στα μαύρα κιβώτια δεδομένων και τους καταγραφείς φωνής του θαλάμου διακυβέρνησης του αεροσκάφους, ενώ οι Ιρανοί ερευνητές δήλωσαν ότι θα ήταν πρόθυμοι να τα παραδώσουν και σε άλλες χώρες για ανάλυση.
Η Τεχεράνη δεν αποκάλυψε από τι πύραυλο χτυπήθηκε το Boeing αλλά όλα δείχνουν το αντιαεροπορικό σύστημα TOR M-1 (το διαθέτει και η Ελλάδα) αφού θραύσματα ενός βλήματος Tor M-1 λέγεται ότι βρέθηκαν σε ένα προάστιο νοτιοδυτικά της Τεχεράνης. Τη συγκεκριμένη θεωρία υποστήριξαν τόσο Ουκρανοί όσο και Αμερικανοί αξιωματούχοι. 
Η στιγμή που ο ιρανικός πύραυλος χτυπάει το αεροσκάφος

pronews.gr