17.1.20

Ν.Παναγιωτόπουλος: «Αν η Τουρκία παραβιάσει την κυριαρχία μας θα το σκεφθούμε και αν είναι απαραίτητο θα αντιδράσουμε»!

Το " Αν " τα λέει όλα ! Θα βάλουμε την ουρά στα σκέλια πάλι!
 Θα "οικοδομήσετε" (με το "ΑΝ")  όχι την Ελλάδα των δύο Ηπείρων
 και πέντε θαλασσών αλλά την Ελλάδα των δύο Νομών και των πέντε νησιών!
Juan
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή πριν λίγο, έθεσε για πρώτη φορά από το 1974 υπό αμφισβήτηση την «αυτόματη» ένοπλη απάντηση στην Τουρκία σε περίπτωση που η τελευταία παραβιάσει την ελληνική εθνική κυριαρχία (προφανώς εννοεί εδαφική κυριαρχία,
εκτός από τις καθημερινές, πλέον, πτήσεις πάνω από το ελληνικό έδαφος, τις παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου και των Εθνικών Χωρικών Υδάτων).

Σε σχετική απάντησή του σε ερώτηση του Παύλου Τσίμα στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, δήλωσε ότι «Αν η Τουρκία παραβιάσει την κυριαρχία μας, θα εξετάσουμε όλα τα σενάρια».
Και συμπλήρωσε: «Δεν είμαστε πολεμοχαρείς, αλλά αν κριθεί απαραίτητο, θα αντιδράσουμε».
Δηλαδή. υπάρχει περίπτωση και «να μην κριθεί απαραίτητο» να αντιδράσουμε; Και ποια είναι αυτή η περίπτωση;
Είναι η πρώτη φορά που δηλώνεται και μάλιστα από πολιτικό προϊστάμενο των Ενόπλων Δυνάμεων ότι μπορεί και να μην απαντήσουμε με πρακτική υπεράσπιση της κυριαρχίας μας, δηλαδή εν όπλοις, αλλά ότι... θα το σκεφθούμε «εξετάζοντας όλα τα σενάρια» και ότι μπορεί και να μην κριθεί απαραίτητο να αντιδράσουμε!
Και ταυτόχρονα ομολογία ότι δεν υπάρχουν ενεργοί κανόνες εμπλοκής, αλλά το προσωπικό που θα δεχθεί επίθεση θα πρέπει πρώτα να διαβουλευθεί με την διοίκηση, πολιτική και στρατιωτική για το αν θα πρέπει να απαντήσει (αν ζει)!
Ειδικά η φράση «Θα εξετάσουμε (σ.σ. !) όλα τα σενάρια» αφήνει πολλά ερωτηματικά. 
Πώς θα εξεταστούν σενάρια αντίδρασης και ποια θα είναι αυτά τα σενάρια αν δεν υπάρχουν σαφείς κανόνες εμπλοκής, π.χ. σε ένα περιστατικό εμβολισμού ελληνικού πλοίου, όπως αυτό του ΠΑΘ Ρ91 «Γαύδος», με χειρότερη εξέλιξη, δηλαδή την καταβύθισή του, εν μέσω πολιτικής τρικυμίας, αλλά και βέβαιων πιέσεων από ΗΠΑ και ΕΕ «να μην απαντήσουμε και οξύνουμε την κατάσταση»;
Για να μην αναφέρουμε την πιθανότητα εμφάνισης τουρκικού στρατιωτικού προσωπικού επί ελληνικού εδάφους...
Σε ερώτηση ποια θα είναι η αντίδραση της Αθήνας σε περίπτωση «σοβαρής πρόκλησης» (σ.σ.: πιο σοβαρής από τις νυν, δηλαδή... απόβαση), ο Ν.Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι «η ελληνική απάντηση θα κλιμακωθεί, ανάλογα με την τουρκική προσβολή».
Και μη χειρότερα!
Κατά τα λοιπά προχώρησε στις συνήθεις διαπιστώσεις ο Ν.Παναγιωτόπουλος ότι  «Η τουρκική προκλητικότητα έχει αυξηθεί πολύ τον τελευταίο χρόνο, με 5.000 παραβιάσεις μέσα στο 2019». Πρόσθεσε δε, πως «Η Άγκυρα δεν λειτουργεί με βάση το διεθνές δίκαιο, αλλά με το δίκαιο του ισχυρού».
Αρα παραδέχθηκε εμμέσως πλην σαφώς ότι η Τουρκία είναι πιο ισχυρή από την Ελλάδα, άρα εμείς πρέπει να «σφυρίζουμε αδιάφορα».
Κατά τα λοιπά η ίδια «κασέτα»: Παραδέχθηκε ότι «αυξάνεται ο κίνδυνος ενός ατυχήματος» λόγω της τουρκικής προκλητικότητας και δήλωσε ότι «Η Ελλάδα ζήτησε μέτρα από το ΝΑΤΟ για τις τουρκικές παραβιάσεις» (και γέλασε κάθε πικραμένος...).
Σε ότι αφορά τα εξοπλιστικά προγράμματα, ο υπουργός Άμυνας διευκρίνισε ότι «Η Ελλάδα δεν κινείται με πανικό λόγω της Τουρκίας, αλλά με συγκεκριμένο πρόγραμμα».
«Και με συγκεκριμένα χρήματα που επιτρέπουν οι δανειστές να δαπανούμε για την άμυνα», τα οποία δεν επαρκούν ούτε για... βαρελότα, θα λέγαμε.
pronews