4.12.19

Οι απειλές Τσίπρα και η απλή αναλογική


04/12/2019
Γράφει η 
Σοφία Βούλτεψη
Οι δηλώσεις Τσίπρα περί της διενέργειας των επόμενων εκλογών με το (διαλυτικό) σύστημα της απλής αναλογικής προδιαγράφουν το (νέο) ζοφερό σκηνικό που ετοιμάζει για την Ελλάδα. Αν κάτι τέτοιο συμβεί, η χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με καταστροφή πολύ μεγαλύτερης έντασης από όσες γνώρισε στην Ιστορία της. Γιατί δεν υπάρχει αμφιβολία: Ο Τσίπρας θέλει να ανασυγκροτήσει τον ΣΥΡΙΖΑ για να δώσει στη χώρα το τελειωτικό χτύπημα. Και θα το κάνει συμμαχώντας και με τον διάβολο. Η απειλή του είναι ξεκάθαρη!

Κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση της λεγόμενης Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας προειδοποίησε ότι το πρόβλημα (για όλους τους υπόλοιπους λογικούς ανθρώπους, όχι για τον ίδιο) δεν θα λυθεί με διπλές εκλογές.
Διότι θα φροντίσει ο ίδιος να σχηματιστεί κυβέρνηση με βάση τα αποτελέσματα της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης.

«Ας μην ονειρεύονται κάποιοι και προεξοφλούν διπλές εκλογές. Δεν θα χρειαστεί», είπε. Και πρόσθεσε: «Όπως έγινε και σε πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης, έτσι κι εδώ, οι εκλογές αυτές, για πρώτη φορά με αναλογική εκπροσώπηση, θα δώσουν τη δυνατότητα να προκύψει μια κυβέρνηση συνεργασίας ΟΛΩΝ των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων του τόπου».

Και μετά έσπευσε να προσθέσει επίσης ότι στον «στόχο» του αυτόν τον βοηθά «η ακραία νεοφιλελεύθερη και συντηρητική πολιτική της Ν.Δ.».

Επειδή, όπως επίσης είπε, η Ν.Δ. με την πολιτική που ακολουθεί «δεν μπορεί να είναι μέρος της επόμενης κυβερνητικής λύσης».

Και συνέχισε: «Αν θέλουν, λοιπόν, ας την φέρουν νωρίτερα αυτή την αναμέτρηση, τόσο το καλύτερο για τον τόπο. Αλλά να γνωρίζουν ότι η απλή αναλογική ήρθε για να μείνει».

Επομένως, έχουμε και λέμε:

-Ο Τσίπρας θα αναζητήσει συμμάχους ανάμεσα στα διάφορα μικρά κόμματα που θα καταφέρουν να μπουν στη Βουλή λόγω της εφαρμογής του συστήματος της απλής αναλογικής.

-Η Νέα Δημοκρατία δεν θα είναι μέρος της επόμενης κυβερνητικής λύσης.

-Και «πρότυπο» του Τσίπρα παραμένει η Ισπανία, που έχει κυριολεκτικά διαλυθεί μετά την πτώση της κυβέρνησης Ραχόι, μέσα στη Βουλή, αν και το κόμμα του είχε τις περισσότερες έδρες, πλην όμως ο Σάντσεθ συμμάχησε με έναν ετερόκλητο στρατό αυτονομιστών και εθνικιστών.

Χωρίς κυβέρνηση, αλλά με νέα γκλοπ

Τα έχουμε πει, να μην τα ξαναλέμε: Μέσα σε τέσσερα χρόνια η Ισπανία έχει οδηγηθεί τέσσερις φορές στις κάλπες και μετά την τελευταία αναμέτρηση της 10ης Νοεμβρίου παραμένει χωρίς κυβέρνηση.

Το μόνο καινούργιο στη νέα περίοδο ακυβερνησίας, είναι η είδηση πως η ισπανική αστυνομία θα διαθέσει 1 εκ ευρώ συν ΦΠΑ, για να αποκτήσει… 10.000 πτυσσόμενα γκλοπ, από αλουμίνιο, βάρους 610 γραμμαρίων και μήκους 26 εκ. που όταν ανοίγουν ξεπερνούν το μισό μέτρο.

Προφανώς! Διότι αφού ο Σάντσεθ άνοιξε τον ασκό του Αιόλου υποσχόμενος τα πάντα στους Καταλανούς αυτονομιστές ώστε να συνεργαστούν μαζί του για να ρίξουν τον Ραχόι, τώρα ψάχνει να βρει τρόπους για να… τους δέρνει καλύτερα! Μετά τις εκλογές, η Βαρκελώνη συνέχισε να συγκλονίζεται από τις διαδηλώσεις, καθώς οι ηγέτες της περιφέρειας κάθονται πάλι στο εδώλιο του κατηγορουμένου για «ανυπακοή» και το Ανώτατο Δικαστήριο της Μαδρίτης καταδίκασε πριν από ένα μήνα 12 Καταλανούς πολιτικούς υπέρμαχους της ανεξαρτησίας, της οποίας τα (παράνομα) σύμβολα εξακολουθούν να ανεμίζουν στα δημόσια κτίρια.

Μέχρι στιγμής, ο Σάντσεθ έχει εξασφαλίσει μόνο τη συνεργασία των Podemos – συνεργασία για την οποία πανηγύρισε ο Τσίπρας – αλλά πέραν τούτου ουδέν. Και οι 120 έδρες που διαθέτουν οι Σοσιαλιστές μαζί με τις 35 των Podemos δεν επαρκούν για την πλειοψηφία στην 350μελή βουλή.

Για την περίπτωση των Podemos, βέβαια, η λέξη «συνεργασία» είναι εντελώς σχετική, καθώς μόλις τον περασμένο Ιούλιο αρνήθηκαν να στηρίξουν τον Σάντσεθ, διότι δεν ικανοποιήθηκαν οι απαιτήσεις τους για συγκεκριμένα υπουργεία.

Πλην όμως αυτό ουδόλως ενδιαφέρει τον Τσίπρα, διότι συμφωνεί και σκοπεύει να πράξει τα ίδια. Γι’ αυτό και στις 12 Νοεμβρίου καταχάρηκε – κάλλιο αργά παρά ποτέ, μας είπε – και ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του μας ενημέρωσε πως… «η Ιβηρική χερσόνησος δείχνει τον δρόμο για μια προοδευτική Ευρώπη».

Αυτός είναι ο δρόμος που ετοιμάζουν και για μας…

Συμφωνία χωρίς πρόγραμμα

Στις 29 Νοεμβρίου, το κεντροαριστερό Καταλανικό κόμμα ERC, τέταρτη κοινοβουλευτική δύναμη από την αποχή της οποίας κρίνεται η τύχη της σχετικής ψηφοφορίας, ανακοίνωσε ότι επιμένει στην άρνησή του να στηρίξει τον Σάντσεθ στη συνεδρίαση για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. Λίγες μέρες νωρίτερα, το 94,6% των εγγεγραμμένων μελών του κόμματος είχαν απορρίψει την προοπτική να στηρίξει η παράταξη κυβέρνηση υπό τον Σάντσεθ, χωρίς να έχει συσταθεί μία διαδικασία διαλόγου για να επιτευχθεί λύση στο πρόβλημα της Καταλονίας.  

Η ίδια η ηγεσία του κόμματος έχει ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να δώσει οποιαδήποτε στήριξη αν προηγουμένως δεν πληροφορηθεί την προγραμματική συμφωνία των Σοσιαλιστών του Σάντσεθ και των Podemos του Ιγκλέσιας.

Αλλά και οι Βάσκοι και Γαλιέγοι εθνικιστές, των PNV και BNG, όσο και οι μικρότεροι σχηματισμοί των Bildu και PRC, αξιώνουν από τους δύο «συμμάχους» να τους εξηγήσουν τις γενικές γραμμές της πολιτικής τους πρότασης για την διακυβέρνηση της χώρας, όπως η δομή της κυβέρνησης, η κατανομή των υπουργείων μεταξύ των δύο παρατάξεων και κυρίως ποια θα είναι η περιφερειακή πολιτική και τα κοινωνικά κι οικονομικά μέτρα που προτίθεται να προωθήσει η νέα κυβέρνηση.

Έλα, όμως, που Σάντσεθ και Ιγκλέσιας αποφάσισαν πρώτα να διαπιστώσουν αν μπορούν να εξασφαλίσουν την Δεδηλωμένη και μετά να ετοιμάσουν την προγραμματική τους συμφωνία! Διότι ως γνωστόν, πρώτα οι καρέκλες, το πρόγραμμα μετά…

Από την πλευρά του το φιλελεύθερο κεντρώο κόμμα Ciudadanos έχει ανακοινώσει ότι δεν θα υποστηρίξει προκαταρκτική συμφωνία Σάντσεθ και Ιγκλέσιας, ζητώντας συμφωνία μεγάλου συνασπισμού με τη συμμετοχή και του Λαϊκού Κόμματος.

Σε όλα αυτά προσθέστε ότι ο Σάντσεθ κατάφερε να φέρει την ακροδεξιά (VOX) στην τρίτη θέση.

Και μια ενδιαφέρουσα πληροφορία: Στις 19 Νοεμβρίου, δικαστήριο της Σεβίλλης καταδίκασε
πρώην υψηλόβαθμα στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος που κρίθηκαν ένοχα σε μια υπόθεση διαφθοράς με επίκεντρο την κατάχρηση δημοσίων πόρων.

Πρόκειται για την υπόθεση που έγινε γνωστό ως ERE - από το ισπανικό ακρωνύμιο για ένα πρόγραμμα που είχε σχεδιαστεί για να παρέχει βοήθεια σε απολυμένους- και μεταξύ των καταδικασθέντων φιγουράρουν δύο πρώην υπουργοί και δύο πρώην πρόεδροι του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Όλα αυτά, βέβαια, συνέβησαν πριν αναλάβει την ηγεσία του κόμματος ο Σάντσεθ. Αλλά ούτε και ο Ραχόι ήταν αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος, τον καιρό που ανάλογο σκάνδαλο είχε συγκλονίσει και το δικό του κόμμα. Πλην όμως τον έριξαν, κατηγορώντας τον για διαφθορά, την οποία είχε επικαλεστεί και ο Σάντσεθ και ο Τσίπρας, βεβαίως βεβαίως, που πολεμά το «παλιό σύστημα» παντού στον κόσμο…

Συμπέρασμα που πρέπει να ληφθεί υπ’ όψη: Ο Τσίπρας σκοπεύει να χρησιμοποιήσει την απλή αναλογική αμέσως μετά τις πρώτες εκλογές, όποτε και αν γίνουν αυτές, για να σχηματίσει κυβέρνηση αλά Ισπανία. Και εκεί μεν πάνε από εκλογές σε εκλογές επειδή έχουν το θέμα των Καταλανών αυτονομιστών και των Βάσκων εθνικιστών, εδώ δεν θα χρειαστεί μεγάλος κόπος. Θα μοιράσει καρέκλες σε όλους τους φιλόδοξους και θα επιφέρει το τελειωτικό χτύπημα στη χώρα. Το αποδεικνύει η επί τέσσερα χρόνια συνεργασία του με τον Καμμένο.

Και βέβαια, δεν θα χρειαστεί να κουραστεί για οποιαδήποτε προγραμματική συμφωνία. Οι καρέκλες προηγούνται – αρκεί να παραγγείλει και αυτός καινούργια πτυσσόμενα γκλοπ. Αλλά τότε θα είναι πολύ αργά…