7.12.19

Αυτό είναι το Akinci που θα περιπολεί οπλισμένο στο Αιγαίο: Εμείς ακόμη περιμένουμε το «Πήγασος»!

Φωτογραφίες έδωσε στη δημοσιότητα η τουρκική εταιρεία Baykar από την σημερινή πρώτη πτήση του οπλισμένου Akinci που θα ξεκινήσει σύντομα να παραδίδεται στην τουρκική Αεροπορία.
Την ίδια στιγμή η ΠΑ περιμένει ακόμη (!) την παράδοση 4 drones «Πήγασος ΙΙ» με τα οποία ασχολείται τα τελευταία 37 χρόνια, καθώς το πρωτότυπο του Ε1-79 «Πήγασος» πραγματοποίησε την πρώτη του πτήση το 1982!

Παρ΄όλα αυτά η ΠΑ δηλώνει ικανοποιημένη από το drone ως να μην έχει ιδέα τι γίνεται στον υπόλοιπο κόσμο!
Και ναι. το «Πήγασος» είναι μια καλή, προσπάθεια καθώς είναι σχεδιασμένο και κατασκευασμένο από τα χέρια Ελλήνων μηχανικών σε συνεργασία της ΕΑΒ και του ΚΕΤΑ της ΠΑ, το οποίο κάποτε ήταν το καμάρι της ΠΑ σε θέματα έρευνας και ανάπτυξης, αλλά για όνομα του Θεού: Ήταν καλό για την δεκαετία του '80, όχι για το 2020!
Και όμως αυτή η χώρα αξίζει κάτι παραπάνω από το «Πήγασος». Και την ευκαιρία την είχαμε!
Τι να πρωτοθυμηθούμε: Το ARTEMIS-30, την βόμβα καθοδήγησης με laser,  τον Α/Τ πύραυλο ARIS, τον παρεμβολέα Ε-292, το ΤΟΜΑ «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ» και το ΤΟΜΑ  «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ», το τυφέκιο ελευθέρου σκοπευτή της ΕΒΟ  «ΚΥΦΕΥΣ», το UAV «ΤΕΛΑΜΩΝ», το οποίο ήταν αεριωθούμενο και πολλά ακόμη.
Και όμως όλα αυτά τα φιλόδοξα προγράμματα ως διά μαγείας εξαφανίστηκαν από τον «χάρτη» της Αμυντικής Βιομηχανίας, σαν να μην είχαν υπάρξει ποτέ, καθώς κάποιοι φρόντισαν για αυτό.
Ποιοι ήταν και σε ποιες εντολές υπάκουαν εντός και εκτός της Ελλάδας είναι το κρίσιμο ερώτημα.
Το... Πήγασος!
To Akinci

Την πρώτη του πτήση πραγματοποίησε το νέο τουρκικό εξοπλισμένο UAV Akinci, όπως ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Baykar Defense Selcuk Bayraktar.
Το μη επανδρωμένο αυτό αεροσκάφος θα μπορεί να μεταφέρει εξωτερικό φορτίο έως και 1,5 τόνου και που θα αποτελείται από βλήματα όπως τα MAM-L, MAM-C, βόμβες MK-81, MK-82 ρουκέτες  CİRİT, ενώ θα μπορεί να μεταφέρει και τον πύραυλο cruise SOM-A.


Pronews.gr