22.12.19

Κυβέρνηση Τρίπολης: «Μας έχουν ''τσακίσει'' οι Ρώσοι μαχητές» - Βρίσκονται στα 5χλμ από το κέντρο της Τρίπολης (upd)

Σύμφωνα με λιβυκά ΜΜΕ οι Ρώσοι εθελοντές προελαύνουν εναντίον των ισλαμιστών κι αυτή τη στιγμή βρίσκονται 5 χιλιόμετρα από το κέντρο της Τρίπολης. 
Επιπλέον σε μία κίνηση που δείχνει πολλά, ο Λευκός Οίκος κάλεσε εκπροσώπους του Λιβυκού Κοινοβουλίου, το οποίο πρόσκειται στον στρατηγό Χαφτάρ , στην Ουάσινγκτον για «επίσημες συζητήσεις».

Σύμφωνα με τον LNA το βίντεο απεικονίζει νυχτερινούς βομβαρδισμούς στο κέντρο της Τρίπολης.
Tik Tok Tik Tok
Reports indicate the people have started moving form the weapon cashes that the militias stored in civilian neighborhoods, after the passed a warning ⚠️ about those locations to the general population.
Using civilian as cover
Δείτε άλλα Tweet του χρήστη M.LNA
Τρόμο προκαλούν στην κυβέρνηση της Τρίπολης οι Ρώσοι εθελοντές που βρίσκονται στο πλευρό του στρατάρχη Χαφτάρ, με τον «υπουργό Εσωτερικών» της κυβέρνησης να καλεί σε βοήθεια ΗΠΑ και Τουρκία.
Ο Φάτι Μπασάγκα, υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης της Τρίπολης δήλωσε ότι οι Ρώσοι είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης, έξω από την Τρίπολη.
«Οι μαχητές μας αναφέρουν ότι όλες οι επιθέσεις γίνονται τώρα από τους Ρώσους», δήλωσε ο Μπασάγκα στο Bloomberg. «Μάχονται ως πεζικό, στην πρώτη γραμμή», συμπλήρωσε ο«υπουργός Εσωτερικών»της κυβέρνησης των ισλαμιστών της Τρίπολης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Ρώσοι διαθέτουν προχωρημένη τεχνολογία για παρεμπόδιση drone και πυροβολικό. «Μέσα σε δύο ημέρες εκτόξευσαν 2.500 βλήματα», επισήμανε ακόμη ο Λίβυος αξιωματούχος.
Οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει τους εξωγενείς παράγοντες να μην τροφοδοτούν τη σύγκρουση στη Λιβύη. Ενα μήνυμα που απευθύνεται τόσο στη Ρωσία, όσο και στην Τουρκία, η Βουλή της οποίας ενέκρινε το Σάββατο το σύμφωνο στρατιωτικής συνεργασίας που υπέγραψε με την κυβέρνηση της Τρίπολης.
«Οι ΗΠΑ ανησυχούν για το αίτημα της κυβέρνησης εθνικής ενότητας για στρατιωτική στήριξη και για την απειλή του εθνικού λιβυκού στρατού να να χρησιμοποιήσει ξένα εναέρια μέσα και μισθοφόρους για να επιτεθεί στην πόλη Μισράτα. Η εξωτερική στρατιωτική παρέμβαση απειλεί τις προοπτικές επίλυσης της σύγκρουσης. Καταδικάζουμε τις επιθέσεις σε αθώους πολίτες και καλούμε όλες τις πλευρές να αποφύγουν την κλιμάκωση», ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της το Σάββατο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
 Από την άλλη, η Μόσχα και οι δυνάμεις του Χαφτάρ επιμένουν ότι δεν υπάρχουν μισθοφόροι που μάχονται στην Τρίπολη.
Η συμφωνία που εγκρίθηκε από την τουρκική Βουλή ανοίγει τον δρόμο για αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη, αλλά πρέπει να γίνουν κι άλλα βήματα. Σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους που επικαλείται το Reuters, η Βουλή θα πρέπει να εγκρίνει ξεχωριστή εντολή, όπως γίνεται κάθε χρόνο για την αποστολή στρατιωτών στο Ιράκ και τη Συρία.
Ήδη, η Τουρκία έχει στείλει οπλισμένα drones και κομάντο στην κυβέρνηση της Τρίπολης, προκειμένου να αντιμετωπίσει εκείνα που έστειλαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στον Χαφτάρ. Ο Μπασάγκα δήλωσε ότι η κυβέρνησή του έχει ζητήσει βοήθεια από αρκετές χώρες, ανάμεσά τους και οι ΗΠΑ.
«Η κυβέρνηση εθνικής ενότητας έχει υποχρέωση να υπερασπιστεί τους κατοίκους της Τρίπολης. Πριν από λίγες ημέρες αεροπλάνα που πιστεύουμε ότι ήταν από τα Εμιράτα, χτύπησαν την πόλη Μισράτα. Πρόκειται για εξωτερική παρέμβαση. Είναι δικαίωμα της κυβέρνησης εθνικής ενότητας να αναζητήσει τρόπους για να βάλει τέλος σε αυτή την επιθετικότητα», τόνισε ο Λίβυος υπουργός.
Φυσικά οι δηλώσεις για αυξημένη ανάμιξη των Ρώσων δεν είναι τυχαίες, αφού η κυβέρνηση των Ισλαμιστών κάνει απέλπιδες προσπάθειες για να σωθεί  και προσπαθεί να προκαλέσει την εντονότερη ανάμιξη των ΗΠΑ και της Τουρκίας.
Ενώ κλιμακώνεται η ένταση στη Λιβύη, το βράδυ του Σαββάτου δυνάμεις του Χαφτάρ κατέλαβαν πλοίο με σημαία Γρενάδας, που στο πλήρωμά του είναι Τούρκοι ναυτικοί.
Σκάφος του Εθνικού Λιβυκού Στρατού κατέλαβε σταμάτησε το πλοίο στα χωρικά ύδατα της Λιβύης, ανοιχτά της πόλης Ντέρνα και στη συνέχεια το ρυμούλκησαν στο λιμάνι Ρας Ελ Χιλάλ, για επιθεώρηση και προκειμένου να εξακριβωθεί το φορτίο του.
pronews