1.11.19

Άσκηση “Blue Flag”: Για πρώτη φορά ελληνικά F-16 Adv. και ισραηλινά F-35I σε κοινά σενάρια μάχης


Ξεκινά το Σάββατο η μεγάλη διεθνής άσκηση “Blue Flag” που πραγματοποιείται στο Ισραήλ με τη συμμετοχή (εκτός του Ισραήλ) τεσσάρων Αεροποριών  μεταξύ αυτών και της ΠΑ η οποία μετέχει με 4 F-16 Adv. της 335Μ.
 Η “Blue Flag” η οποία πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια, είναι μια πραγματικά άσκηση των καλύτερων Αεροποριών στον κόσμο, ένα «κλειστό κλαμπ»όπου η συμμετοχή της ΠΑ αναμφισβήτητα αντικατοπτρίζει το διεθνές status που απολαμβάνει, τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και στην περιοχή της Α.Μεσογείου.
Οι λίγες, αλλά εκλεκτές χώρες που μετέχουν είναι οι ΗΠΑ, η Ελλάδα, η Γερμανία και η Ιταλία και το Ισραήλ.

Αυτή η άσκηση όμως ειδικότερα θα είναι πολύ σημαντική, καθώς θα μετέχουν για πρώτη φορά των ισραηλινά F-35I και θα είναι πρώτης τάξεως ευκαιρία για την ΠΑ να συνασκηθεί, (για μια ακόμη μια φορά μετά τα ιταλικά F-35 στον Ηνίοχο) με ένα από τα πιο προηγμένα μαχητικά παγκοσμίως.
Όπως έγινε γνωστό τα ελληνικά F-16 Θα πετάξουν σε κοινά "πακέτα" σε αποστολές COMAO με τα ισραηλινά F-35 ενώ θα υπάρξουν και σενάρια ενός εναντίον ενεός και δύο εναντίον δύο, μεταξύ των "Γερακιών" της 116ΠΜ και των Adir.
Η άσκηση θα είναι… μαραθώνια: Θα ξεκινήσει στις 3 Νοεμβρίου και θα διαρκέσει έως και τις 12 του μηνός με όλες τις ημέρες να υπάρχει εντονότατη αεροπορική δραστηριότητα, ενώ συνολικά θα μετάσχουν 1000 άτομα προσωπικό Ιπτάμενοι και μηχανικοί.  
Επίκεντρο της άσκησης θα είναι η αεροπορική βάση Ovda βόρεια από το Eilat.
«Ως μέρος της άσκησης, θα πραγματοποιηθούν δεκάδες πτήσεις και αποστολές κατά τις οποίες η ισραηλινή Αεροπορία θα δημιουργήσει σενάρια εμπλοκών αέρος-αέρος και αποστολών αέρος-εδάφους όπως και σενάρια μάχης επάνω από εχθρικές περιοχές», ανέφερε πηγή της ισραηλινής Αεροπορίας.  

BLUE FLAG 2019, we're ready for takeoff! ✈️

🇮🇱 🇩🇪 🇮🇹 🇬🇷 🇺🇸

The first "5th Generation" exercise with F35s held in Israel has begun! Our German, Italian, Greek & American counterparts will fly the Israeli skies as we train, learn & improve together.

This is Blue Flag 🇮🇱

541 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό
https://www.pronews.gr/