1.11.19

Νέο Κύμα: Το ρεύμα που μεσουράνησε τη δεκαετία του ’60 – Το είχε «βαφτίσει» ο Γιάννης Σπανός



Το ρεύμα που γέμιζε τις μπουάτ της Πλάκας...
Θλίψη έχει σκορπίσει στον καλλιτεχνικό κόσμο, κι όχι μόνο, η είδηση του θανάτου του μουσικοσυνθέτη Γιάννη Σπανού, ο οποίος στιγμάτισε μια ολόκληρη εποχή με τη μουσική του.
Ο Γιάννης Σπανός ήταν ο «πατέρας» του Νέου Κύματος. Το Νέο Κύμα ήταν ρεύμα του ελληνικού τραγουδιού που αναπτύχθηκε λίγο πριν από τα μέσα της δεκαετίας του 1960 και αποτελούσε μια προσπάθεια ανανέωσης του ελαφρού τραγουδιού.
Ο όρος είναι μετάφραση του ομώνυμου κινηματογραφικού κινήματος nouvelle vague, που επικράτησε στη Γαλλία κατά τη δεκαετία του 1950 και μεταφέρθηκε στην ελληνική μουσική από τον Σπανό.
Ο Σπανός ζώντας για χρόνια στο Παρίσι και γράφοντας τραγούδια για αξιόλογους Γάλλους καλλιτέχνες, όπως η Ζυλιέτ Γκρεκό, ο Ρισάρ Αντονί κ.α., προσπάθησε να μεταφέρει αυτό το κλίμα και τον παριζιάνικο αέρα και στα ελληνικά μουσικά πράγματα.
Ενορχηστρωτικά χαρακτηρίζεται από μια λιτότητα, συχνά η συνοδεία του τραγουδιστή είναι μόνο μία κιθάρα.
Το Νέο Κύμα χαρακτηριζόταν από συνθέσεις με εκφραστική λιτότητα και ευαισθησία, ενώ περιείχε αρκετά στοιχεία δανεισμένα από τη μπαλάντα. Βασίστηκε στην ευαισθησία διακεκριμένων συνθετών της εποχής, γρήγορα όμως απέκτησε τη δική του αυθυπαρξία. Οι καλλιτέχνες αρχικά ερμήνευαν τα τραγούδια τους -συνήθως με συνοδεία κιθάρας και πιάνου- σε μικρές καλλιτεχνικές αίθουσες, τις λεγόμενες μπουάτ (στην Πλάκα). Οι στίχοι στα τραγούδια του Νέου Κύματος έχουν περιεχόμενο ερωτικό, κοινωνικό και πολιτικό.
Εκτός από τον Γιάννη Σπανό, στο Νέο Κύμα χάρισαν τα τραγούδια τους ο Λίνος Κοκκοτός, ο Νότης Μαυρουδής, ο Βασίλης Κουμπής, ο Ανδρέας Πρέζας, ο Γιώργος Κριμιζάκης, ο Μάνος Λοΐζος, ο Λουκιανός Κηλαηδόνης και πολλοί άλλοι σπουδαίοι καλλιτέχνες.
Μερικά από τα αγαπημένα τραγούδια της μπουάτ, σε σύνθεση Γιάννη Σπανού:
https://www.altsantiri.gr