5.10.19

Γαλλία: «Εχθρική κίνηση η άφιξη του τουρκικού πλωτού γεωτρύπανου στην κυπριακή ΑΟΖ» - Νέες απειλές απο Άγκυρα

«Η άφιξη του νέου τουρκικού πλοίου στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) αποτελεί παραβίαση της κυριαρχίας της Δημοκρατίας της Κύπρου και του διεθνούς δικαίου.
Πρόκειται για μια εχθρική κίνηση,  (μη φιλική) η οποία ενδέχεται να ενθαρρύνει την κλιμάκωση των εντάσεων στην ανατολική Μεσόγειο», αναφέρεται σε δήλωση του Γάλλου Υπουργού Ευρώπης και Εξωτερικών Υποθέσεων.

Ο Γάλλος Υπουργός συνομίλησε με τον Κύπριο ΥΠΕΞ, Νίκο Χριστοδουλίδη, για το ζήτημα και εξέφρασε την πλήρη αλληλεγγύη της Γαλλίας, όπως αναφέρεται στη γραπτή του δήλωση.
Τέλος σημειώνεται ότι θα εξεταστούν οι εξελίξεις στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. στις 14 Οκτωβρίου και οι πιθανές συνέπειες, ως συνέχεια των Συμπερασμάτων της 15ης Ιουλίου.
Σε νέες τουρκικές απειλές προχώρησε στο μεταξύ ο αυτοαποκαλούμενος υπουργός Ενέργειας του ψευδοκράτους Hasan Taçoy ο οποίος δήλωσε πως η Τουρκία δεν πρόκειται να σταματήσει τις γεωτρήσεις ποτέ, ενώ πρόσθεσε πως το Γιαβούζ θα ολοκληρώσει τον πρώτο γύρο ερευνών του στο τεμάχιο 7 τον Ιανουάριο και μετά θα μετακινηθεί σε άλλο τεμάχιο!
Για τα εντάλματα σύλληψης της κυπριακής Δημοκρατίας στο προσωπικό των πλωτών γεωτρύπανων ο Tachoy είπε:
«Μπορούν να βγάζουν ότι εντάλματα θέλουν. Τα σκάφη προστατεύονται από το τουρκικό Ναυτικό»
Ο Taçoy συμπλήρωσε: «Δεν πρόκειται ποτέ να εγκαταλείψουμε τα κοιτάσματά μας. Στόχος είναι να φέρουμε περισσότερα ερευνητικά  πλοία και γεωτρύπανα, ακόμη περισσότερα. Οι εργασίες δεν πρόκειται να σταματήσουν ποτέ».

Παράλληλα ο Τούρκος ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν  σε δηλώσεις του ανέφερε πως η χώρα του θα αγοράσει ή ενοικιάσει και τρίτο γεωτρύπανο  και ότι το Φατίχ συνεχίζει τη γεώτρησή του στην ανατολική Μεσόγειο και τώρα έστειλαν και το Γιαβούζ για γεώτρηση στο Μόρφου 1.
Σε ομιλία του στην 29η Σύνοδο Διαβούλευσης και Αξιολόγησης του κόμματος του στο Κιζίλτσαχαμάμ, δήλωσε
«Συνεχίζουμε αδιάκοπα τις εργασίες γεώτρησής μας στην ανατολική Μεσόγειο. Το γεωτρύπανο Φατίχ κατέβηκε κάτω από τα 4 χιλιάδες μέτρα. Πρέπει να κατέβει κι άλλο. Πρώτα ο Αλλάχ θα γίνει και αυτό».
Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι «το Γιαβούζ το οποίο προσθέσαμε φέτος στον στόλο μας μετά που ολοκλήρωσε την αποστολή του στην Καρπασία, το στείλαμε στη γεώτρηση Μόρφου-1 (Güzelyurt-1).
Το ερευνητικό πλοίο Ορούτς Ρέις ολοκλήρωσε το 30% των ερευνών του ανοιχτά της Αττάλειας».
Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι συνεχίζουν εντατικά τις εργασίες γεώτρησης και έρευνας τόσο στη ξηρά όσο και στη θάλασσα, προσθέτοντας ότι έχουν πλέον δύο ερευνητικά πλοία και δύο γεωτρύπανα.
«Στο μεταξύ γίνονται διαπραγματεύσεις για ένα ακόμη γεωτρύπανο, θα προστεθεί και αυτό, και με τρία γεωτρύπανα που θα είναι εξολοκλήρου δικά μας και επομένως δεν θα έχουμε πρόβλημα αναζητώντας γεωτρύπανα από τη διεθνή αγορά να νοικιάσουμε», δήλωσε.
pronews