21.10.19

Η Γερμανία θυμήθηκε ότι “η τουρκική εισβολή δεν είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο”


“Εισβολή” η οποία “δεν είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο” χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας την τουρκική επιχείρηση εναντίον των Κούρδων στη βόρεια Συρία.
Απαντώντας στο επιχείρημα της Τουρκίας ότι η Άγκυρα έχει το διεθνές δίκαιο με το μέρος της, ο Χάιο Μάας είπε στη δημόσια τηλεόραση ZDF: “Με όλα όσα γνωρίζουμε και με αυτά που η ίδια η Τουρκία έχει επικαλεστεί ως νομική βάση, δεν μπορούμε να συμμεριστούμε αυτήν την άποψη”.


“Δεν πιστεύουμε ότι μια επίθεση εναντίον κουρδικών μονάδων ή Κούρδων πολιτοφυλάκων είναι νόμιμη με βάση το διεθνές δίκαιο”, πρόσθεσε.
Όταν ρωτήθηκε αν η επιχείρηση αυτή συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου εκ μέρους της Τουρκίας, ο Μάας είπε: “Αν δεν υπάρχει κάποια βάση στο διεθνές δίκαιο για μια τέτοια εισβολή, τότε δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο”.
Ο Γερμανός υπουργός προειδοποίησε επίσης την Άγκυρα ότι μπορεί να χάσει τους ευρωπαϊκούς πόρους που λαμβάνει με βάση το πρόγραμμα για την παραμονή των Σύριων προσφύγων στην Τουρκία. “Επίσης, δεν συμφωνούμε να σταλούν κατ’ αυτόν τον τρόπο στη βορειοανατολική Συρία, σε αυτήν τη ζώνη ασφαλείας, πιθανότατα ενάντια στη θέλησή τους, οι πρόσφυγες του συριακού Εμφυλίου Πολέμου που σήμερα βρίσκονται στην Τουρκία”, είπε. Τα θέματα αυτά θα πρέπει να συζητηθούν με την Τουρκία, σε σχέση και με τη συμφωνία για το προσφυγικό “επειδή δεν θα πληρώσουμε χρήματα για πράγματα που δεν πιστεύουμε ότι είναι νόμιμα”, τόνισε.
Με βάση τη συμφωνία του 2016 για τη μείωση των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύτηκε να χορηγήσει έως και 6 δισεκατομμύρια ευρώ για να στηρίξει τους πρόσφυγες –στην πλειονότητά τους Σύρους– που βρίσκονται στην Τουρκία.



militaire