7.10.19

Προειδοποίηση Αμερικανού προέδρου Ν.Τραμπ σε Τουρκία: «Αν ξεπεράσετε τα όρια σε Συρία θα σας καταστρέψω ολοκληρωτικά»!

Σε ένα tweet ξέσπασμα κατά της Τουρκίας προχώρησε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόνταλντ Τραμπ.
«Όπως έχω δηλώσει κατ΄ επανάληψη και για να το επαναλάβω, εάν η Τουρκία κάνει το οτιδήποτε που σύμφωνα με την δική μου και χωρίς όμοιά της σοφία, θεωρηθεί ότι ξεπερνά κάποια όρια, τότε θα καταστρέψω ολοκληρωτικά την οικονομία της. (Το έχω κάνει και άλλες φορές).

Πρέπει να προσέχουν και η Ευρώπη μαζί... tους αιχμάλωτους ένοπλους της ISIS και τις οικογένειές τους».
As I have stated strongly before, and just to reiterate, if Turkey does anything that I, in my great and unmatched wisdom, consider to be off limits, I will totally destroy and obliterate the Economy of Turkey (I’ve done before!). They must, with Europe and others, watch over...
98,7 χιλ. άτομα συζητούν σχετικά με αυτό

Νωρίτερα ωστόσο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υπεραμύνθηκε της απόφασης της κυβέρνησής του να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη βόρεια Συρία, λέγοντας ότι θέλει να αφήσει στους πρωταγωνιστές που εμπλέκονται στη σύγκρουση αυτή την ευθύνη να «επιλύσουν την κατάσταση» οι ίδιοι, επιβεβαιώνοντας τη βούλησή του για αποδέσμευση από την περιοχή.
«Η Τουρκία, η Ευρώπη, η Συρία, το Ιράν, το Ιράκ, η Ρωσία και οι Κούρδοι πρέπει τώρα να επιλύσουν την κατάσταση και να δουν τι θέλουν να κάνουν με τους συλληφθέντες μαχητές του ISIS στη “γειτονιά” τους.
Μισούν όλοι το ISIS, είναι εχθροί για χρόνια. Είμαστε 7.000 μίλια μακριά και θα συντρίψουμε και πάλι το ISIS αν έλθουν οπουδήποτε κοντά μας!» εξήγησε ο Αμερικανός πρόεδρος σε μια μακρά σειρά tweets, στην πρώτη αντίδρασή του αφότου ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών από τη βόρεια Σύρια, ανοίγοντας τον δρόμο για μια τουρκική στρατιωτική επίθεση εναντίον των Κούρδων.
«Οι Κούρδοι πολέμησαν μαζί μας, αλλά τους καταβλήθηκαν τεράστια ποσά και εξοπλισμός για να το κάνουν. Πολεμούν εναντίον της Τουρκίας δεκαετίες τώρα», έγραψε ο Τραμπ σε μια σειρά tweets. Περίμενα σχεδόν 3 χρόνια, αλλά είναι καιρός για εμάς να βγούμε από αυτούς τους γελοίους Ατελείωτους Πολέμους, πολλοί από τους οποίους είναι ανάμεσα σε φυλές, και να φέρουμε τους στρατιώτες μας στην πατρίδα. ΘΑ ΠΟΛΕΜΗΣΟΥΜΕ ΟΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΜΑΣ, ΚΑΙ ΘΑ ΠΟΛΕΜΑΜΕ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ», εξήγησε ο Ρεπουμπλικανός δισεκατομμυριούχος, ο οποίος είχε ανακοινώσει στο τέλος του περασμένου έτους την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία.
Αναφερόμενος στους Ευρωπαίους τζιχαντιστές που κρατούνται από τους Κούρδους, ο Αμερικανός πρόεδρος εξήγησε πως η Ευρώπη είχε ζητήσει από τις ΗΠΑ να «τους κρατήσουμε». Είπα: 'ΟΧΙ, σας κάναμε μεγάλη χάρη και τώρα θέλετε εμείς να τους κρατήσουμε σε φυλακές των ΗΠΑ με τεράστιο κόστος. Είναι δικοί σας για να τους δικάσετε'», έγραψε όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Η εισβολή είναι μία πολύ κακή ιδέα»
Οι ΗΠΑ δεν υποστηρίζουν τη σχεδιαζόμενη στρατιωτική εισβολή από την Τουρκία στη βορειοανατολική Συρία «υπό οποιαδήποτε μορφή», καθώς αυτή δεν θα κάνει την περιοχή ασφαλέστερη έναντι των απειλών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, ανέφερε σήμερα ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
«Είναι μια πολύ κακή ιδέα» είπε ο αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, ενώ έκανε δηλώσεις σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι το σχέδιο της Άγκυρας να επανεγκαταστήσει εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες πίσω στη βορειοανατολική Συρία είναι «ίσως η πιο τρελή ιδέα που έχω ποτέ ακούσει».
Ο ίδιος σημείωσε πως η Ουάσινγκτον απέσυρε μονάχα έναν μικρό αριθμό στρατευμάτων και συνεχίζει να ελέγχει τον εναέριο χώρο πάνω από τη βορειοανατολική Συρία.
«Οι ΗΠΑ είναι ένας άνευ σημασίας κατακτητής στη Συρία»
O Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ δήλωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ είναι ένας «άνευ σημασίας κατακτητής στη Συρία» και ζήτησε τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας, έπειτα από την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων στη βορειοανατολική Συρία που ανοίγουν το δρόμο για μια τουρκική επίθεση.
«Οι ΗΠΑ είναι ένας άνευ σημασίας κατακτητής στη Συρία – μάταιο να επιδιώξει κανείς την άδειά του ή να βασιστεί σε αυτόν για την ασφάλεια», τόνισε ο Ζαρίφ σε tweet του.
«Η επίτευξη ειρήνης και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη Συρία θα γίνει μόνο μέσα από τον σεβασμό της εδαφικής της ακεραιότητας και του λαού της».
Λίγο πριν το tweet «βόμβα» του Ντ.Τραμπ Αμερικανός αξιωματούχος δήλωνε ότι οι ΗΠΑ παίρνουν μόνο μερικές δεκάδες στρατιώτες από την περιοχή.
Ύστερα από τις απειλές Ερντογάν για άμεση επέμβαση στη Συρία, οι ΗΠΑ γνωστοποίησαν νέο σχέδιο σύμφωνα με το οποίο σχεδιάζουν - με βάση αξιωματούχο - αποχώρηση των στρατευμάτων σε ένα τμήμα συριακού εδάφους κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.
Ο αξιωματούχος, που μίλησε στο πρακτορείο Reuters υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε πως η αποχώρηση από την περιοχή δεν θα περιλαμβάνει πολλές δυνάμεις - ίσως μερικές δεκάδες στρατιώτες.

Δεν αποκάλυψε, μάλιστα, κατά πόσον τα στρατεύματα θα εγκαταλείψουν τη χώρα ή θα επανατοποθετηθούν κάπου αλλού στη Συρία, όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν περίπου 1.000 στρατιώτες.
pronews