13.10.19

Συνταξιούχοι πράκτορες της ΜΙΤ σε ελληνικά νησιά! Τι αποκαλύφθηκε στη δίκη ενός απ΄αυτούς που συνελήφθη


Αποτέλεσμα εικόνας για TURKISH MIT

Σημαντικές οι αποκαλύψεις που έγιναν στη δίκη σε δεύτερο βαθμό για την υπόθεση του Γερμανού που ζούσε στην Κω και έκανε κατασκοπεία υπέρ της Τουρκίας. Ο Γερμανός αποκάλυψε πως έκανε την κατασκοπεία και έδωσε στοιχεία και για το υπόλοιπο δίκτυο που χρησιμοποιεί η ΜΙΤ.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταφέρει ο συνήγορος υπεράσπισης Αχιλλέας Δασκαλάκης” εκδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό από το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Δωδεκανήσου η υπόθεση του Γερμανού Κατασκόπου, ο οποίος καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 10 ετών για το αδίκημα της προδοτικής κατασκοπείας. Σε πρώτο βαθμό είχε καταδικαστεί ομοίως για το αδίκημα της προδοτικής κατασκοπείας και του είχε επιβληθεί ποινή κάθειρξης 14 ετών.

Όλα ξεκίνησαν στις 15-10-2014, όταν αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας της Κω εντόπισαν τον 66 χρονο Γερμανό υπήκοο και την σύζυγό του να βρίσκονται εντός του ΙΧ αυτοκινήτου τους κοντό στο φυλάκιο ΠΟΡΤΕΣ στο Πυλί της Κω. Ο Γερμανός υπήκοος και η σύζυγός του συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στο ΑΤ Κω, πλην .όμως μερικές ώρες αργότερα η σύζυγός του αφέθηκε ελεύθερη καθώς από την έρευνα δεν προέκυψε η συμμετοχή της σε αξιόποινη πράξη. Αντιθέτως, από έρευνα που έγινε στον Γερμανό υπήκοο Κ-Η. Κ. εντοπίστηκαν στην κατοχή του ένα ζευγάρι κιάλια και διόπτρα, καθώς και τρεις κάρτες μνήμης φωτογραφικής μηχανής. Εν συνεχεία, πραγματοποιήθηκε παρουσία δικαστικού λειτουργού έρευνα στην οικία του στο Πυλί της Κω, όπου βρέθηκαν δύο ατζέντες και άλλα έγγραφα με χειρόγραφες σημειώσεις, τουριστικός χάρτης της Κω με χειρόγραφες σημειώσεις, εξωτερικός σκληρός δίσκος, δύο ηλεκτρονικοί υπολογιστές και tablet, πέντε usb sticks, δύο κασέτες βιντεοκάμερας και ένα κινητό τηλέφωνο. Κατά την προανάκριση ο Γερμανός υπήκοος παραδέχθηκε ότι διαβίβαζε πληροφορίες στην τουρκική κυβέρνηση, και έτσι του ασκήθηκε ποινική δίωξη για κακουργηματική κατασκοπεία. Ενώπιον της Ανακρίτριας Πλημμελειοδικών Κω, αποδέχθηκε την πράξη του και ομολόγησε ότι ανήκε σε ένα δίκτυο κατασκόπων που είχαν στρατολογήσει οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες με σκοπό την παρατήρηση των στρατιωτικών δομών και των έργων κοινής ωφέλειας νησιών του Αιγαίου. Ο εν λόγω κατηγορούμενος είχε επιφορτιστεί την αποστολή της συλλογής πληροφοριών στο νησί της Κω. Στις χειρόγραφες σημειώσεις που βρέθηκαν στην οικία του υπήρχαν καταγεγραμμένες συντεταγμένες, που αντιστοιχούσαν σε θέσεις στρατοπέδων, δημοσίων υπηρεσιών και δημοσίων κτηρίων της νήσου Κω Δωδεκανήσου. Σημειωτέο ότι ο ανωτέρω διέμενε στην Κω από τις αρχές του 2012 μέχρι και τον Οκτώβριο του 2014, οπότε και συνελήφθη. Τον Δεκέμβριο του 2016 εξετάστηκε η άνω υπόθεση σε πρώτο βαθμό από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρόδου, το οποίο τον καταδίκασε ομόφωνα για το αδίκημα της προδοτικής κατασκοπείας επιβάλλοντας του ποινή κάθειρξης 14 ετών, και στη συνέχεια οδηγήθηκε στην Δικαστική Φυλακή Κω, όπου κρατείται μέχρι και σήμερα. Στις 07-10-2019 εξετάστηκε η έφεσή του από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρόδου. Ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας, Συνταγματάρχης του Ελληνικού Στρατού που υπηρετεί σήμερα στο Γενικό Επιτελείο Στρατού, ανέφερε ότι βρέθηκαν στην κατοχή του 300 φωτογραφίες, εκ των οποίων οι 140 αφορούσαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις οι 39 γέφυρες του νησιού και οι 35 έργα κοινής ωφέλειας . Οι φωτογραφίες είχαν ληφθεί από σημεία στα οποία υπάρχουν αναρτημένες πινακίδες με τις οποίες απαγορεύεται η λήψη φωτογραφιών. Τόνισε επίσης ότι ο μάρτυρας ήταν εκπαιδευμένος κατάσκοπος, διότι σκαρφάλωνε σε δύσβατες περιοχές προκειμένου να λάβει τις φωτογραφίες. Επισήμανε ότι οι πληροφορίες που διαβίβασε ο κατηγορούμενος ήταν ευαίσθητα κρατικά απόρρητα και ότι η γνώση αυτών των πληροφοριών από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες θέτει σε κίνδυνο τα αμυντικά συμφέροντα της χώρας μας.
Ο κατηγορούμενος απολογούμενος αποδέχθηκε ακόμα μία φορά την πράξη του και περιέγραψε τον τρόπο δράσης του. Μετά την συνταξιοδότησή του και της συζύγου του αποφάσισαν να αγοράσουν μία παραθαλάσσια οικία στο Κουσάντασι της Τουρκίας και να περάσουν εκεί τα υπόλοιπα χρόνια τους. Πλην όμως η οικία που αγόρασαν είχε πληθώρα πολεοδομικών προβλημάτων γεγονός που τους ενέπλεξε σε μία χρονοβόρα και με μεγάλο οικονομικό κόστος δικαστική διαμάχη με την τουρκική διοίκηση. Τότε δύο άντρες των μυστικών υπηρεσιών πλησίασαν τον κατηγορούμενο και του πρότειναν να συμμετάσχει σε ένα σχέδιο παρακολούθησης των νησιών του Αιγαίου με αντάλλαγμα την διευθέτηση του προβλήματος με την τουρκική διοίκηση και την αμοιβή 2000 ευρώ κάθε μήνα. Έτσι και έγινε. Το 2012 εγκαταστάθηκε στο νησί της κω και η αποστολή του ήταν η παρακολούθηση των στρατιωτικών εγκαταστάσεων, των έργων κοινής ωφέλειας και των δημοσίων κτηρίων, καθώς και της κίνησης του λιμένα. Πριν έρθει στην Κω με την σύζυγό του πούλησε την οικία του στην Τουρκία. Για τις υπηρεσίες του ελάμβανε από το 2012 το ποσό των 2000 ευρώ το οποίο κατατίθετο σε γερμανικό τραπεζικό λογαριασμό. Συνολικά μέχρι τη σύλληψή έλαβε το ποσό των 38000 ευρώ. Του απαγορεύτηκε ρητά η μετάβασή του στην Τουρκία καθώς και η τηλεφωνική επικοινωνία με τους άνδρες των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, ενώ σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης θα καλούσε δύο αριθμούς ανάγκης προκειμένου να πραγματοποιηθεί συνάντηση μόνο στη Γερμανία. Η επικοινωνία με τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες γινόταν μέσω γραπτών μηνημάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με ένα σύστημα το οποίο είχαν εγκαταστήσει οι πράκτορες της ΜΙΤ στον ηλεκτρονικό του υπολογιστή πριν αναχωρήσει από την τουρκία. Ο κατηγορούμενος ζήτησε συγγνώμη από την Ελληνική Πολιτεία και δήλωσε ότι έχει μετανιώσει για την πράξη του. Η υπεράσπιση του κατηγορουμένου ζήτησε από το δικαστήριο να αναγνωριστεί ότι ο κατηγορούμενος από την πρώτη κιόλας στιγμή ομολόγησε την πράξη του, περιέγραψε αναλυτικά τη δράση του και έδωσε στις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες σημαντικές πληροφορίες για την δράση Ευρωπαίων συνταξιούχων πρακτόρων της ΜΙΤ σε νησιά του Αιγαίου, καθώς και τα ονόματα και τους τηλεφωνικούς αριθμούς των δύο συνδέσμων έκτακτης ανάγκης που είχε”.
militaire