28.10.19

Προκλητική ΝΟΤΑΜ από Άγκυρα- «Η Ελλάδα δεν σέβεται τη Συνθήκη της Λωζάνης»


Η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί το αίσθημα των Ελλήνων ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου καθώς μετά τις παραβιάσεις στο Αιγαίο έβγαλε και προκλητική ΝΟΤΑΜ, με την οποία «διορθώνει» αυτή της Ελλάδας και διαμαρτύρεται πως η Ελλάδα παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάνης...
Την ίδια συνθήκη δηλαδή που ο Ρ.Τ.Ερντογάν κάθε 2 μέρες διακυρήττει πως θα καταργήσει.
Η Άγκυρα θυμάται η Συνθήκη της Λωζάνης όποτε τη συμφέρει καθώς, με την ΝΟΤΑΜ A6075/19 αμφισβητεί το κυριαρχικό δικαίωμα της Αθήνας στο να πραγματοποιήσει μεταξύ 5 και 7 Νοεμβρίου άσκηση βόρεια της Σαμοθράκης.
Η Τουρκία επαναφέρει τον πάγιο ισχυρισμό της πως σύμφωνα με την Συνθήκη της Λωζάνης και άλλες συνθήκες η Σαμοθράκη δεν θα πρέπει να συμπεριληφθεί σε κανένα στρατιωτικό σενάριο και άσκηση καθώς μαζί με άλλα νησιά του ανατολικού Αιγαίου είναι αποστρατικοποιημένα.
Φυσικά η Άγκυρα το κάνει αυτό γιατί θέλει να δείξει πως ούτε η Ελλάδα σέβεται τη Συνθήκη της Λωζάνης και να υποστηρίξει το επιχείρημά της πως η συνθήκη θέλει «επικαιροποίηση». 
Ταυτόχρονα συνέχισε και τις προκλητικές NAVTEX στην κυπριακή ΑΟΖ, αυτή τη φορά δεσμεύοντας τα οικόπεδα 6 και 7 της Κυπριακής ΑΟΖ όπου θα πρέπει να θυμίσουμε έχουν συμβόλαια η ενεργειακές εταιρείες και συγκεκριμένα η Ιταλική ΕΝΙ και η Γαλλική TOTAL.
pronews.gr