7.10.19

ΥΕΘΑ Παναγιωτόπουλος: Την Τετάρτη στο Παρίσι με επίκεντρο τις Belh@rra


Στη Γαλλική πρωτεύουσα θα βρεθεί ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος με αντικείμενο συζήτησης την απόκτηση των δύο φρεγατών Belharra. Οι Γάλλοι πιέζουν ώστε η σύμβαση να υπογραφεί προ της εκπνοής του 2019 ενώ η ελληνική πολιτική ηγεσία έχει κατασταλάξει στην επιλογή του συγκεκριμένου πλοίου. Οι επαφές του Έλληνα ΥΕΘΑ θα περιλαμβάνουν συνάντηση με υψηλόβαθμα στελέχη της Γαλλικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών (DGA) καθώς και της κατασκευάστριας εταιρείας Naval Group.

Σύμφωνα με τα τελευταία νεότερα το κόστος για δύο πλοία θα κυμανθεί στα 1,2 δις ευρώ άνευ όπλων. Στη συνάντηση του Έλληνα ΥΕΘΑ θα τεθεί και το ζήτημα της Σύμβασης Τεχνικής Υποστήριξης του Στόλου των Γαλλικών αεροσκαφών καθώς και των όπλων τους.
Εκτός από τα Mirage-2000 και Belh@rra, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε και στο θέμα της θητείας, αλλά και το μέλλον της αμυντικής μας βιομηχανίας και ειδικότερα της ΕΑΒ. Συγκεκριμένα:
Για τη θητεία: Είπε ότι δεν θα υπάρξει αύξηση της θητείας και ότι στα τέλη του έτους θα προχωρήσουν, προς υλοποίηση, οι αποφάσεις για τη νέα δομή δυνάμεων. Είπε επίσης ότι θα υπάρξει ποιοτική αναβάθμιση της θητείας, καθώς οι υπηρετούντες θα μπορούν να αποκτήσουν πιστοποιημένες δεξιότητες στην πληροφορική, τον χειρισμού μηχανημάτων κ.ά.
Για την αμυντική βιομηχανία: Είπε ότι πρώτος στόχος είναι η αναβάθμιση της ΕΑΒ, στο πλαίσιο του προγράμματος αναβάθμισης των F-16, έτσι ώστε να μπορέσει, στο μέλλον, να αναλάβει και άλλα προγράμματα.
https://defencereview.gr/