3.10.19

Σύστημα anti-drone θα αποκτήσει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη - To κτύπημα στην Aramco έδειξε ότι οι εποχές άλλαξαν


Προκειμένου να προλάβουν τις εξελίξεις μετά το θεαματικό κτύπημα στις εγκαταστάσεις της Aramco στην Σαουδική Αραβία με... drones στην κυβέρνηση κατανόησαν πως με λίγες χιλιάδες δολάρια μπορεί κάποιος ή κάποιοι να καταστρέψουν στόχους αξίας εκατομμυρίων ή και δισεκατομμυρίων ευρώ και έτσι προχωρούν στην απόκτηση συστημάτων anti-drone.

Σε έναν πολύ κλειστό κύκλο ατόμων και κάτω από συνθήκες μυστικότητας πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης στις εγκαταστάσεις της ΕΛ.ΑΣ στο Μαρκόπουλο η παρουσίαση ενός συστήματος anti-drone το οποίο αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να προμηθευτεί το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Στο πρώην Ολυμπιακό Σκοπευτήριο παρευρέθησαν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ, μέλη του ΚΕΜΕΑ, Πολωνοί και Γερμανοί εκπρόσωποι των εταιρειών και άτομα από πανεπιστήμιο των Βρυξελλών και ελληνικό πανεπιστήμιο.
Η παρουσίαση διήρκεσε δύο ώρες και είναι η δεύτερη που πραγματοποιείται στο πλαίσιο έρευνας που πραγματοποιούν οι επιτελείς του υπουργείου για την αγορά ενός τέτοιου συστήματος.
H επίθεση με drones στις δυο μεγαλύτερες πετρελαιοπηγές του κόσμου στη Σαουδική Αραβία, αλλάζει τα δεδομένα στο χώρο της σύγχρονης τρομοκρατίας και επηρεάζει άμεσα την Ελληνική Αστυνομία, η οποία καλείται να εναρμονιστεί στο παγκόσμιο σχέδιο ασφαλείας.
Να φυλάξει δηλαδή από αέρος κυβερνητικά κτίρια και εγκαταστάσεις από «ιπτάμενες βόμβες» που ενδεχομένως κάποιοι θα επιχειρήσουν να στείλουν...
Πλέον οι εποχές των ωρολογιακών μηχανισμών, των εκρηκτικών φακέλων και των πυροβολισμών φαίνεται να περνάνε σιγά σιγά στο παρελθόν, καθώς οι τρομοκράτες απέκτησαν την δυνατότητα με λίγα χρήματα να στέλνουν «συστημένα» drones με εκρηκτικά...
Έτσι εξετάζεται αν θα πρέπει να εφοδιαστεί η Αστυνομία με anti-drones συστήματα, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια ασπίδα προστασίας από αέρος για το ενδεχόμενο επιθέσεων σε κυβερνητικά κτήρια και άλλους στόχους από «ιπτάμενες βόμβες». Κάτι ανάλογο με το σύστημα που διαθέτει ο στρατός, για το οποίο ενημερώθηκαν οι επιτελείς του υπουργείου και μάλιστα σε συσκέψεις τέθηκε επί τάπητος το θέμα της αγοράς συγκεκριμένου συστήματος αξίας δύο εκατομμυρίων ευρώ!
Ο βομβαρδισμός των εγκαταστάσεων της Aramco στο Ριάντ έδειξε ένα πολύ απλό πράγμα: Ότι με πολύ λίγα χρήματα μπορεί να παραβιαστεί μια πανάκριβη αεράμυνα και να χτυπηθούν στόχοι αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων των οποίων η καταστροφή θα αποδώσει απώλειες στην παγκόσμια οικονομία που θα ανέρχονται σε τρισεκατομμύρια δολάρια.
Αλλάζει η μορφή του πολέμου και η μορφή των κινδύνων κατά της παγκόσμιας οικονομίας.
Όλοι στον πλανήτη θεωρούσαν ότι ήταν απειλή η ναρκοθέτηση του Περσικού Κόλπου από το Ιράν σε περίπτωση που η Τεχεράνη ήθελε να προκαλέσει κάποιο σοκ στην παγκόσμια οικονομία.
Ο φόβος αυτός αποδείχτηκε λαθεμένος.
500 δισεκατομμύρια δολάρια στην άμυνα έχει επενδύσει το Ριάντ τα τελευταία 25 χρόνια. Έχει αποκτήσει κορυφαία μαχητικά αεροσκάφη όπως τα Eurofightes, τα F-15 S/SA με ραντάρ AESA, F-15 Eagle παλαιότερης έκδοσης και Panavia Tornado, όλα σε μεγάλους αριθμούς.
Έχει στήσει ένα τρομακτικο αντιαεροπορικό δίκτυο με Patriot και Lockheed Martin THAAD τα οποία προστατεύουν τα στρατηγικά σημεία της χώρας όπως είναι οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις και όμως απέτυχε να το κάνει!
Έτσι λοιπόν σύμφωνα με όσα έχουν γίνει ήδη γνωστά ένα σμήνος από 10 drones διήνυσε τεράστιες αποστάσεις διαμέσου της ερήμου και όχι μόνο δεν εντοπίστηκε αλλά πέτυχε πλήρως το σκοπό του και κατέστρεψε ολοσχερώς τους στόχους του.
Αμφιβάλλουμε εάν μια αεροπορική επιδρομή με προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη από μια κορυφαία αεροπορία όπως π.χ. η ισραηλινή θα είχε τέτοια εντυπωσιακά αποτελέσματα και μάλιστα χωρίς απώλειες.
Αυτό σημαίνει ότι πλέον τέτοιου είδους επιθέσεις με ελάχιστο κόστος και με μηδέν θύματα είναι επιτυχείς και προκαλούν παγκόσμιες οικονομικές αναταραχές.
Αν σκεφτεί μάλιστα κάποιος το κόστος που προξενείται στον αντίπαλο, τότε μιλάμε για μια πανωλεθρία χωρίς να έχει πληρωθεί κανένα τίμημα από τον επιτιθέμενο.
Στα καθ' ημάς, η επίθεση στην Σ.Αραβία έχει μέγιστο ελληνικό ενδιαφέρον καθώς η Τουρκία αυτή την στιγμή είναι η 5η χώρα παγκοσμίως σε κατασκευή UAV, μετά από Κίνα, ΗΠΑ, Ρωσία και Ισραήλ την στιγμή που αποδεικνύεται ότι με μια πολύ ισχυρότερη από την δική μας αεράμυνα (με εξαίρεση τους S-300 που όμως προστατεύουν μόνο την 115 ΠΜ στην Κρήτη και την βάση στην Σούδα, για να μην υπεισέλθουμε σε θέματα επιχειρησιακής ετοιμότητας του συστήματος αυτού και «στενοχωρηθούμε» όλοι...  ) ένα σμήνος UAV θα μπορούσε να διαλύσει τα πάντα μέσα στην ελληνική επικράτεια.
Με 100 drone θα μπορούσε κάποιος να ισοπεδώσει την χώρα κτυπώντας τα διυλιστήρια στην Ελευσίνα και στην περιφέρεια της Θεσσαλονίκης, το ΥΠΕΘΑ, το Μαξίμου, το Προεδρικό Μέγαρο και να μη μεινει τίποτα όρθιο και άλλους ευαίσθητους στόχους και δεν θα ξέραμε ποιος κτύπησε διότι απλούστατα τα drone δεν ταυτοποιούνται άμεσα παρά μονο αν καταρριφθεί κάποιο και τότε ίσως...
Άπαξ και δεν μπόρεσε η αεράμυνα της Σ.Αραβίας (μέσα στις καλύτερες 5 πρώτες του πλανήτη με Αμερικανούς και Βρετανούς χειριστές) να ανασχέσει μια τέτοια επίθεση (κάποτε φοβόμασταν μην κλείσουν με νάρκες τον Κόλπο αλλά τώρα δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα αφού με 500 UAV που δεν μπορούν να σταματηθούν, οι Ιρανοί Φρουροί μπορούν να προκαλέσουν οποιαδήποτε ζημιά, όποτε το αποφασίσουν) τι μας κάνει να πιστεύουμε ότι θα το πράξει η ελληνική;
Τα UAV δεν μπορούν να εντοπιστούν ούτε απο δορυφόρο διότι δεν εκπέμπουν έντονο θερμικό ίχνος κατά την εκτόξευσή τους όπως π.χ. οι βαλλιστικοί πύραυλοι
pronews