24.10.19

10 βασικοί κανόνες για τα ηλεκτρικά πατίνια



Τα ηλεκτρικά πατίνια τα σπάνε. Είναι εύχρηστα, βολικά, γρήγορα, φτηνά και δεν χρειάζεται να σου ανήκει κάποιο για να τα χρησιμοποιήσεις. 

Τα βρίσκεις στο δρόμο, κάνεις τη δουλειά σου & τα αφήνεις όπου θες. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είσαι στην Formula 1. Γιατί από τη στιγμή που οδηγείς έστω και ένα μικρό όχημα φέρεις ευθύνη τόσο για τον εαυτό σου όσο και για τους υπόλοιπους χρήστες του δρόμου.



Ποιοι είναι οι κανόνες:

  • Δεν μπαίνεις ανάποδα σε στενά, δεν παραβιάζεις φωτεινούς σηματοδότες και stopΔεν κινείσαι στα πεζοδρόμια κ.ο.κ.

  • Το πατίνι δεν παίρνει συνεπιβάτη.

  • Μη σκέφτεσαι το μαλλί. Φόρα το κράνος σου. Όσο περιποιημένος και να είσαι δεν θα έχει σημασία εάν έχεις χτυπήσει.

  • Πριν ανέβεις στο πατίνι τσέκαρε ότι το τιμόνι κινείται με φυσιολογικό τρόπο, ότι οι ρόδες του και τα φρένα του είναι εντάξει.

  • Μαθαίνεις των κώδικα επικοινωνίας για να μπορείς να δηλώσεις στους άλλους χρήστες ότι στρίβεις δεξιά, αριστερά ή σταματάς.

  • Μην μπαίνεις σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας. Με ένα πατίνι που κινείται με 20 χλμ. την ώρα η πιθανότητα να εμπλακείς ή να δημιουργήσεις ατύχημα είναι μεγάλη.

  • Όταν το παρκάρεις μην το παρατάς στη μέση του δρόμου.

  • Πρόσεχε τις κατηφόρες ελέγχοντας την ταχύτητά σου.

  • Μην κάνεις φιγούρα, πάνω από όλα είναι η ασφάλειά σου και η ασφάλεια των ανθρώπων και των ζώων γύρω σου. 
  Ήδη έχουν καταγραφεί πολλά ατυχήματα και 4 θάνατοι: ενός 27χρονου από τη Σουηδία, δύο 25χρονων στο Παρίσι και μίας νεαρής youtuber στη Βρετανία.

  • Αν θες να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο, ασφαλίσου! Να ξέρεις ότι η εταιρεία που σου  παρέχει το ηλεκτρικό πατίνι στη σύμβαση που υπογράφεις για να πάρεις το πατίνι σε βάζει να αποδεχτείς ότι η ευθύνη για ατυχήματα είναι δική σου! Η εταιρεία δέχεται μόνο το ατύχημα που προέρχεται από ελάττωμα στο πατίνι. 
Αυτό σημαίνει ότι δεν είσαι καλυμμένος για ιατρική περίθαλψη σε περίπτωση ατυχήματος καθώς και το ότι αν προκαλέσεις ζημιά ή βλάβη σε τρίτο και σε κυνηγήσει ενδεχομένως να βρεθείς αντιμέτωπος με υπέρογκες αποζημιώσεις.




Τι πρέπει να ξέρεις
Επειδή οι χρήστες των ηλεκτρικών πατινιών στη χώρα μας αυξάνονται με ταχύτατο ρυθμό, το Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών θέλει να τα εντάξει στην κατηγορία «Ελαφρά Προσωπικά Ηλεκτρικά Οχήματα»(ΕΠΗΟ) και έχει εισηγηθεί συγκεκριμένους κανόνες για την λειτουργία τους όπως:

-        Απαγόρευση στη χρήση των πατινιών σε άτομα κάτω των 15 ετών ή των 12 ετών σε περίπτωση που συνοδεύονται από ενήλικα.
-        Απαγόρευση οδήγησης χωρίς κράνος το οποίο θα είναι δεμένο στο κεφάλι.
-        Τα πατίνια με ταχύτητα μέχρι 6 χλμ./ώρα μπορούν να κινούνται σε χώρους που κινούνται και οι πεζοί.
-         Έως 25 χλμ./ώρα στις οδούς που κινούνται και τα ποδήλατα (Άρ.1 του ν.2696/99 ΦΕΚ 57/Α')
-         Άνω των 25χλμ./ώρα προβλέπεται πρόστιμο έως και 400 ευρώ για όσους κυκλοφορούν σε χώρους μη επιτρεπτούς.
-        Ειδική σήμανση για την ταχύτητα του ηλεκτρικού πατινιού.