23.9.19

Στις ΗΠΑ ο Κ.Μητσοτάκης: Θέλει να εκμεταλλευθεί το θετικό κλίμα & να προωθήσει το οικονομικό «success»


Ως πολύ σημαντικό για την εκμετάλλευση του θετικού κλίματος και της προώθησης του οικονομικού «success» που έρχεται, κρίνεται το ταξίδι του Κ.Μητσοτάκη στις ΗΠΑ.
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, βρίσκεται από χθες (22/9) στις ΗΠΑ με σημαντικές επιδιώξεις και προσδοκίες από τις επαφές που θα πραγματοποιήσει με ξένους ηγέτες.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων επίσης, βρίσκονται και τα θέματα που αφορούν την οικονομία, τις επενδύσεις, το προσφυγικό και τα ελληνοτουρκικά.
Οι συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους ξένους ηγέτες αναμένεται να φέρουν εξελίξεις στη χώρα, τόσο στον τομέα των οικονομικών/εμπορικών συνεργασιών, όσο και γενικότερα στην ενίσχυση των σχέσεων.
«Η Ελλάδα μπορεί να γίνει το success story της Ευρώπης» επαναλαμβάνει συχνά ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις επαφές του εντός και εκτός συνόρων, τόσο με ξένους ηγέτες, όσο και με μέλη της επιχειρηματικής και επενδυτικής κοινότητας.
Για να γίνει πραγματικότητα αυτός ο στόχος και να τιναχθεί το σπιράλ της ελληνικής οικονομίας είναι απαραίτητο να εισρεύσουν άμεσα ξένα κεφάλαια και να υλοποιηθούν σημαντικές επενδύσεις το αμέσως επόμενο διάστημα.
Η παρουσία του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ περιλαμβάνει κρίσιμα ραντεβού για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής και το μεταναστευτικό, ωστόσο, έχει υπάρξει μεγάλη προετοιμασία για τις επαφές που αφορούν την οικονομία. Ο κ. Μητσοτάκης θα παρουσιάσει το πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που προωθεί η κυβέρνηση του για την διευκόλυνση των επενδύσεων και τη δημιουργία ενός φιλικού επενδυτικού περιβάλλοντος.
Ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται από την ελληνική πλευρά στο γεύμα που θα παραθέσει ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος παρουσία επενδυτών στους οποίους ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να τονίσει ότι η Ελλάδα αλλάζει και τώρα είναι η ευκαιρία να τοποθετηθούν επενδυτικά στη χώρα μας. Επίσης θα παρευρεθεί στο Global Business Forum του Bloomberg και της Goldman Sachs. Και στις δύο εκδηλώσεις θα έχει συναντήσεις με ισχυρούς «παίκτες» της παγκόσμιας οικονομίας και επενδυτικά fund που διαχειρίζονται τεράστια κεφάλαια.
Θέλει να εκμεταλλευτεί το θετικό κλίμα
Ο Πρωθυπουργός θέλει να εκμεταλλευτεί το θετικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί μετά τις εκλογές που αποτυπώνεται στην κατακόρυφη μείωση του κόστους δανεισμού για την χώρα μας και αποδεικνύει την εμπιστοσύνη των αγορών στο σχέδιο της κυβέρνησης.
Οι μειώσεις φόρων στις οποίες προχώρησε πολύ γρήγορα η κυβέρνηση και το ξεμπλοκάρισμα μεγάλων επενδύσεων όπως το Ελληνικό και ο ΟΛΠ αποτελούν ένα σημαντικό δείγμα γραφής για τις προσπάθειες που γίνονται ώστε η Ελλάδα να καταστεί ένας φιλικός επενδυτικός προορισμός. Θα είναι άλλωστε και τα διαπιστευτήρια του κ. Μητσοτάκη στις συναντήσεις που θα πραγματοποιήσει ενισχύοντας την επιχειρηματολογία του στο «προσκλητήριο» που θα απευθύνει.
Για να επιτευχθεί το οικονομικό success story είναι απαραίτητο τα επόμενα χρόνια η ελληνική οικονομία να κινηθεί με ρυθμούς ανάπτυξης που θα προσεγγίζουν και θα ξεπερνούν το 3%. Ειδικά μέσα σε ένα περιβάλλον όπου η παγκόσμια οικονομία φλερτάρει με την ύφεση χρειάζεται εισροή μεγάλων επενδυτικών κεφαλαίων σε τομείς που θα καταστήσουν ανταγωνιστική την Ελλάδα.
Η οικονομία αναμένεται να αποτελέσει ξεχωριστό κεφάλαιο και στην συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ. Η μείωση των φόρων και η διευκόλυνση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος είναι κυρίαρχα στοιχεία στην οικονομική ατζέντα του Αμερικανού Προέδρου και υπάρχει κοινή γλώσσα με τον Ελληνα Πρωθυπουργό, στοιχείο που μπορεί να δημιουργήσει άμεσους κώδικες επαφής.
Ταυτόχρονα επιδιώκεται η ενίσχυση των ελληνικών εξαγωγών προς την αμερικανική αγορά και ένα από τα αιτήματα που έχουν ήδη γίνει προς την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών είναι η εξαίρεση του ελληνικού ελαιολάδου από τους δασμούς.
Οικονομικό ενδιαφέρον αναμένεται να έχουν και συναντήσεις με τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον και με τον πρωθυπουργό της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι. Πρόκειται για δύο μεγάλες οικονομίες που διατηρούν εμπορικές σχέσεις με την Ελλάδα, ενώ η Ινδία ήταν η τιμώμενη χώρα στη φετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Μάλιστα κρίνεται ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης αυτών των σχέσεων που θα δώσουν ώθηση στις ελληνικές εξαγωγές.
pronews