12.9.19

Πολεμικό Ναυτικό: ΔΕΝ παραβίασε η Ελλάδα στη Λέρο, τη “Συνθήκη της Οττάβα” με νάρκες κατά προσωπικού

Ακόμα και αν δεχθούμε ότι πράγματι υπήρχαν νάρκες κατά προσωπικού, έπρεπε το defence-point να "ξεμπροστιάσει" τη χώρα μας; Οι διεθνείς συνθήκες (που δυστυχώς μόνο εμείς βλακωδώς τις εφαρμόζουμε) προέχουν του Εθνικού συμφέροντος; H Efenpress απέφυγε να αναδημοσιεύσει το επίμαχο άρθρο, γιατί πρώτα βάζει το Εθνικό συμφέρον και μετά την αύξηση του αναγνωστικού της κοινού.
Juan
Σε συνέχεια της ανάρτησης «Πολεμικό Ναυτικό: Τι “στην ευχή” έκαναν οι νάρκες κατά προσωπικού στη Λέρο;», με την οποία εκφράσθηκαν προβληματισμοί για την ύπαρξη ναρκών κατά προσωπικού στο στρατιωτικό υλικό που απωλέσθηκε στην ΥΝΤΕΛ, νεότερες πληροφορίες που διευκρινίζουν το ζήτημα μας έγιναν γνωστές.

Καλά πληροφορημένες πηγές που για ευνόητους λόγους σχετικούς με την ασφάλεια της χώρας, αρνήθηκαν να εισέλθουν στην ουσία του ζητήματος, σημείωσαν με έμφαση, ότι δεν υφίσταται περίπτωση παραβίασης της Συνθήκης της Οττάβα (Convention on the Prohibition of the Use, Stockpiling, Production and Transfer of Anti-Personnel Mines and on Their Destruction – Σύμβαση για την Απαγόρευση της Χρήσης, της Αποθήκευσης, της Παραγωγής και της Διακίνησης Ναρκών Κατά Προσωπικού και για την Καταστροφή τους).
Όπως μας τονίστηκε, με βάση τις προβλέψεις της σύμβασης της Οττάβα, ως νάρκη κατά προσωπικού ορίζεται μία νάρκη που έχει σχεδιαστεί να εκρήγνυται από την παρουσία, εγγύτητα ή επαφή ενός ατόμου και η οποία θα καταστήσει ανίκανο, θα τραυματίσει ή θα φονεύσει ένα ή περισσότερα άτομα.
Αντίθετα, στις προβλέψεις της σύμβασης δεν υπάγονται εκρηκτικοί μηχανισμοί / νάρκες που ενεργοποιούνται κατόπιν εντολής του χρήστη («command detonated»). Η διάκριση αυτή δεν είναι ιδιαιτέρως γνωστή, με αποτέλεσμα η γενική αναφορά σε “νάρκες κατά προσωπικού”, να είναι στην προκειμένη περίπτωση παραπλανητική.
Είναι προφανές, ότι οι “νάρκες” που απωλέσθηκαν στις εγκαταστάσεις του Πολεμικού Ναυτικού στη Λέρο, εμπίπτουν στη δεύτερη κατηγορία. Κατά συνέπεια, προκύπτει, ότι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις τηρούν τις διεθνείς συνθήκες που έχει υπογράψει η χώρα.
defence-point.gr