15.9.19

ΕΕ για Τουρκία: Ποιες κυρώσεις; Θέλει «πρακτική λύση» με μοίρασμα των υδρογονανθράκων στην Αν.Μεσόγειο


Είναι πραγματικά θλιβερό αλλά η ΕΕ, υποτίθεται μία εν δυνάμει «υπερδύναμη» (όπως αρέσκονται να μας υπενθυμίζουν ενθουσιώδεις φιλοευρωπαιστές με κάθε ευκαιρία) «σέρνεται» πίσω από τους τσαμπουκάδες του Ερντογάν τόσο στα ενεργειακά όσο και στο προσφυγικό.

Όσον αφορά το ζήτημα της κυπριακής ΑΟΖ η ΕΕ ούτε το συζητάει για νέες κυρώσεις και μάλιστα θέλει να ανοίξει συζητήσεις με την Τουρκία,παρά την κλιμάκωση των τουρκικών έκνομων ενεργειών στη θαλάσσια περιοχή Κύπρου.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το νέο αφήγημα των Βρυξελλών, είναι αυτό της «πρακτικής λύσης» και προκαλεί πονοκέφαλο, καθώς αφήνει ανοικτό πεδίο στην Άγκυρα που εμμένει στον διαμοιρασμό των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, ανεξαρτήτως λύσης του Κυπριακού.
Κύκλοι στην έδρα της Ε.Ε. αμφισβητούν κατά πόσον ένα δεύτερο πακέτο μέτρων και δη στοχευμένων θα είναι σε θέση να βελτιώσει την κατάσταση στην κυπριακή ΑΟΖ, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι «η Τουρκία αισθάνεται απομονωμένη στην περιοχή και με κάποιο τρόπο θα πρέπει να συμμετέχει στις περιφερειακές συζητήσεις»!
Στο πλαίσιο αυτό, κοινοτικοί κύκλοι εισηγούνται στις αρχές του 2020 ξεπάγωμα των πολιτικών διαλόγων Ε.Ε.-Τουρκίας, οι οποίοι είχαν μπει στο ψυγείο τον περασμένο Ιούλιο, με απόφαση του Συμβουλίου, λόγω των έκνομων δραστηριοτήτων στην κυπριακή ΑΟΖ. Εισήγηση η οποία δεν είναι άνευ περιεχομένου, καθώς όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, φλερτάρουν με την πραγματοποίηση πολιτικού διαλόγου για θέματα Ενέργειας, τον Φεβρουάριο ή Μάρτιο του 2020.
Επιχειρούν δε να χρυσώσουν το χάπι για τη Λευκωσία, υποστηρίζοντας ότι στο πλαίσιο του υψηλού πολιτικού διαλόγου για την Ενέργεια θα μπορούσαν να συζητηθούν και τα θέματα που αφορούν στην ανατολική Μεσόγειο. Προφανώς στη βάση της ευφάνταστης ιδέας περί «πρακτικής λύσης»... 
Δυστυχώς η εκλογή της Ούρσουλας Φον Τρίερ στην κεφαλή της ευρωπαϊκής επιτροπής αναμένεται να έχει αρνητικές επιπτώσεις για τα ελληνοκυπριακά συμφέροντα καθώς σε αντίθεση με τον Γιούνκερ, ο οποίος κρατούσε πιο σκληρή στάση απέναντι στην Τουρκία, εκείνη είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με τα γερμανικά συμφέροντα, τα οποία είναι θετικά διακείμενα ως προς τις επιδιώξεις της Τουρκιάς στην Ανατολική Μεσόγειο.
Τα περί «πρακτικής λύσης» στην κυπριακή ΑΟΖ συνοδεύονται και από μια γενικότερη προσπάθεια αποκατάστασης των σχέσεων Βρυξελλών-Άγκυρας. Κοινοτικοί κύκλοι γνωστοποίησαν ήδη προς κράτη-μέλη την πρόθεση της νέας ηγεσίας της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, να επιδιώξουν επαναπροσέγγιση, θεωρώντας ότι ανάλογη επιθυμία έχει και η Κυβέρνηση Ερντογάν.
Με άλλα λόγια, μια από τις πρώτες προτεραιότητες της νέας ηγεσίας της Κομισιόν υπό την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και του νέου Ύπατου Εκπροσώπου της Ε.Ε. Γιοσέπ Μπορέλ (υπό την αίρεση έγκρισής τους από τα θεσμικά όργανα), θα είναι η αποκατάσταση σχέσεων με την Άγκυρα. 
Η επιδιωκόμενη προσπάθεια επαναπροσέγγισης φαίνεται να έχει αφετηρία τις φοβίες των Βρυξελλών, όπως βεβαίως και του Βερολίνου, για τις αυξανόμενες ροές προσφύγων/μεταναστών από την Τουρκία προς την Ε.Ε., μέσω Ελλάδος. Το Βερολίνο και η Άνγκελα Μέρκελ καίγονται για να διασφαλίσουν περιορισμό των ολοένα αυξανόμενων ροών, κάτι βεβαίως που γνωρίζει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μέχρι πρόσφατα υπουργός Άμυνας της Γερμανίδας Καγκελαρίου.
Άλλωστε, ο Ερντογάν ο οποίος έχει ανοίξει την κάνουλα διακίνησης μεταναστών προς τα ελληνικά νησιά, απειλεί δημοσίως ότι θα ανοίξει τα σύνορα προς την Ευρώπη σε 5,5 εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες. Κάτι που συνδέει με την εξασφάλιση επιπρόσθετης οικονομικής στήριξης από την Ε.Ε., η οποία έχει ήδη παράσχει προς την Άγκυρα 6 δισεκατομμύρια ευρώ. 
Γίνεται κατανοητό ότι οι κινήσεις Ερντογάν στο προσφυγικό/μεταναστευτικό έχουν εκ των πραγμάτων καθορίσει και οριοθετήσει την αντζέντα των όποιων ουσιαστικών συζητήσεων ενδέχεται να διεξαχθούν με την Ε.Ε. το προσεχές διάστημα. Καθίσταται λοιπόν σαφές ότι το βασικό μενού των συζητήσεων Βρυξελλών-Άγκυρας θα είναι το προσφυγικό/μεταναστευτικό προκειμένου να παραχωρηθεί νέα οικονομική βοήθεια προς την Τουρκία.
Και όχι το ζήτημα των παράνομων γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, το οποίο ακόμη και να τεθεί, θα έχει επικουρικό χαρακτήρα και δεν θα πρέπει να αναμένεται κάτι θεαματικό. Άλλωστε, αυτό προκύπτει και από τις «νουθεσίες» κοινοτικών κύκλων όπως επιδιωχθεί «πρακτική λύση» στο ζήτημα των τουρκικών έκνομων ενεργειών στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται... 
Ο κ. Ερντογάν επιδιώκει μόνιμη οικονομική αφαίμαξη της Ε.Ε. και των κρατών-μελών της, για όσο διάστημα η Τουρκία φιλοξενεί Σύρους πρόσφυγες. Ήδη, η Άγκυρα έχει εξασφαλίσει δύο ευρωπαϊκά πακέτα οικονομικής στήριξης για τους πρόσφυγες, 3 δισεκατομμυρίων ευρώ έκαστο.
Το συνολικό ύψος της βοήθειας της Ε.Ε. προς την Τουρκία ανέρχεται σε 6 δισεκατομμύρια ευρώ και όχι σε 3 δισεκατομμύρια, που ισχυρίζεται ο Ταγίπ Ερντογάν. Η Κομισιόν αρκείται να επαναλάβει το αυτονόητο, ότι τα κράτη-μέλη έχουν στηρίξει τους πρόσφυγες στην Τουρκία με 6 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 5,6 δισ. ευρώ έχουν ήδη εκταμιευθεί ενώ τα υπόλοιπα 400 εκατομμύρια θα εκταμιευθούν σύντομα. 
Κύκλοι της Ε.Ε. ανέφεραν ότι έχουν καταστεί κοινωνοί «ανεπίσημου αιτήματος» της Άγκυρας προκειμένου να δρομολογηθεί η παροχή νέας οικονομικής βοήθειας για τους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στην Τουρκία. Η εκλεγμένη Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απέφυγε για ευνόητους λόγους να πάρει θέση επί του προκειμένου.
Ο  Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αναμένεται να συναντήσει τον Ερντογάν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, έσπευσε πάντως να δηλώσει ετοιμότητα για συζήτηση της προοπτικής επέκτασης της οικονομικής βοήθειας για τους πρόσφυγες στην Τουρκία.
Με λίγα λόγια, ο Ερντογάν βαράει παλαμάκια και η ΕΕ χορεύει ή για να είμαστε πιο ακριβείς χοροπηδάει.
pronews