5.9.19

ΗΠΑ σε Τουρκία: «Παράνομη η γεώτρηση του "Γιαβούζ" - Η αμερικανική εθνική ασφάλεια & η κυπριακή είναι συνδεδεμένες»


"Αδειασμα" της Τουρκίας από την πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο, Τζούντιθ Γκάρμπερ, η οποία τόνισε πως οι "δραστηριότητες του τουρκικού πλοίου γεωτρύπανου "Γιαβούζ" είναι παράνομες εντός των χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας" και σημείωσε πως "η αμερικανική εθνική ασφάλεια και η κυπριακή είναι άρρηκτα συνδεδεμένες"!

Πιο αναλυτικά, η κυρία Γκάρμπερ μιλώντας χθες το βράδυ σε επιχειρηματικό δείπνο του Αμερικανικού Επιμελητηρίου Κύπρου, που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία, με τη συμμετοχή και του Κύπριου Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Χριστοδουλίδη, υπογράμμισε πως «η αμερικανική εθνική ασφάλεια, η κυπριακή εθνική ασφάλεια και η ασφάλεια και η σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου είναι άρρηκτα συνδεδεμένες» και επανέλαβε τη θέση των ΗΠΑ πως αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύσσει τους πόρους στην ΑΟΖ της.
«Πιστεύουμε επίσης ότι αυτοί οι πόροι πρέπει να κατανεμηθούν ακριβοδίκαια μεταξύ της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας.
Ανησυχούμε για τις παράνομες δραστηριότητες του πλοίου-γεωτρύπανου Γιαβούζ εντός των χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Αυτό το προκλητικό και παράνομο βήμα προκαλεί εντάσεις στην περιοχή.
Έχουμε την πεποίθηση ότι αυτοί οι πόροι μπορούν να συμβάλουν στη συνολική οικονομική ευημερία της Κύπρου και έτσι να αποτελέσουν μια θετική δύναμη για την επίτευξη λύσης του κυπριακού προβλήματος», είπε η Αμερικανίδα διπλωμάτης.
Η κυρία Γκάρμπερ σημείωσε πως η ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κύπρου είναι πολλά υποσχόμενη και εξυπακούει υπευθυνότητα. Ελπίζουμε, πρόσθεσε, ότι οι πόροι αυτοί θα προωθήσουν την ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και θα βοηθήσουν στη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης. Υπογράμμισε ακόμη πως «είμαστε περήφανοι που δυο αμερικανικές εταιρείες, η Exxon Mobil και η Noble Energy, συμμετέχουν σε αυτές τις εξελίξεις που θα αλλάξουν τους όρους του παιχνιδιού».
«Πιστεύω σθεναρά ότι και άλλες αμερικανικές εταιρείες θα συμμετάσχουν μαζί με αυτές, καθώς η Κύπρος περνά από την ανακάλυψη των ενεργειακών πόρων στο δύσκολο έργο να βγάλει αυτούς τους πόρους στην αγορά», επεσήμανε.
Αυτή τη φορά οι ΗΠΑ μίλησαν ξανά για:
- Παράνομες τουρκικές ενέργειες
- Κυπριακά χωρικά ύδατα 
Το γεγονός αυτό είναι πάντως αξιοσημείωτο πρώτον, γιατί είναι διαφορετικό πράγμα τα χωρικά ύδατα από την ΑΟΖ. Τα χωρικά ύδατα είναι εθνικό έδαφος, δηλαδή πεδίο άσκησης κρατικής κυριαρχίας. Η ΑΟΖ είναι πεδίο οικονομικής εκμετάλλευσης της οποίας την αποκλειστικότητα έχει ένα κράτος.
Η Αμερικανίδα πρέσβειρα χαρακτήρισε εξάλλου σημαντικές και ενθαρρυντικές τις τριμερείς πρωτοβουλίες της Κύπρου και της Ελλάδας με περιφερειακούς τους εταίρους όπως το Ισραήλ, η Αίγυπτος και η Ιορδανία, αναφέροντας πως αυτές οικοδομούν ανθεκτικότητα και ενεργούν ως πολλαπλασιαστής για προσέλκυση επενδύσεων στην περιοχή.
Αναφερόμενη στη συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο στην Τριμερή Σύνοδο Κορυφής στην Ιερουσαλήμ τον περασμένο Μάρτιο και στη συμμετοχή του Υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιου για τους ενεργειακούς πόρους Φρανκ Φάνον στην Τριμερή που έγινε τον περασμένο μήνα στην Αθήνα, η κ. Γκάρμπερ είπε πως «θα συνεχίσουμε να αναζητούμε ευκαιρίες για να συμμετάσχουμε σε τέτοιες συναντήσεις για να δίδουμε την υποστήριξή μας, καθώς προωθούν την ασφάλεια και την ευημερία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».
Από την πλευρά του ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του πως η Κύπρος υποστηρίζει σθεναρά την αναθεώρηση της Σύμβασης για τη Διπλή Φορολογία ανάμεσα στην Κύπρο και τις ΗΠΑ που υπογράφηκε το 1984, σημειώνοντας πως η υφιστάμενη Σύμβαση βασίζεται στην «παλιά σχολή» φορολογικών αντιλήψεων και διατάξεων και χρειάζεται εκσυγχρονισμό. Είπε εξάλλου πως μετά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ το 2004 η παρούσα Σύμβαση περιλαμβάνει κάποιες πρόνοιες που μπορεί να μην είναι συμβατές με το ευρωπαϊκό δίκαιο και τις θεμελιώδεις ελευθερίες της ΕΕ.
Ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε επίσης εκτενώς στις διμερείς σχέσεις Κύπρου – ΗΠΑ καθώς και στη συνεργασία που αναπτύσσουν οι ΗΠΑ με το τριμερές σχήμα συνεργασίας Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ. Αναφερόμενος εξάλλου στην οικονομική διπλωματία, υπογράμμισε πως «στο Υπουργείο Εξωτερικών είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ώστε να αλλάξουμε εσφαλμένες αντιλήψεις που υπάρχουν για τον τραπεζικό τομέα της Κύπρου».
Είπε πως έγιναν εκτενείς προσπάθειες για εξυγίανση και εκσυγχρονισμό του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου, περιλαμβανομένης της ενίσχυσης του νομικού πλαισίου κατά του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, που βρίσκεται τώρα σε πλήρη συμμόρφωση με το ευρωπαϊκό δίκαιο και συμβαδίζει με τα διεθνή πρότυπα.
pronews