19.9.19

Τουρκία: Νέα “διάκριση”… 10 στις 15 προσθήκες στη λίστα των ΗΠΑ, “ντόπιοι”!


Στην επικαιροποίηση της λίστας εταιριών και χωρών που στηρίζουν την τρομοκρατία προχώρησε στις 10 Σεπτεμβρίου το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών (US Treasury). Χαρακτηριστικό των προσθηκών που έγιναν, είναι ότι από τις 15 προσθήκες, οι 10 έχουν ως έδρα τους την Τουρκία.
Πρόκειται για μια ακόμα απόδειξη ότι η Τουρκία αποτέλεσε τα τελευταία χρόνια – και πιθανότατα συνεχίζει να αποτελεί – ένα ασφαλές καταφύγιο για τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) και η Αλ Κάιντα.
Εξίσου “ανεκτική” είναι η στάση της Τουρκίας απέναντι σε εξτρεμιστικές ένοπλες οργανώσεις όπως η σιιτική Χεζμπολάχ του Λιβάνου, η Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, ακόμα και οι Ιρανοί “Φρουροί της Επανάστασης”…
Όσον αφορά στις εταιρίες που εντάχθηκαν στη λίστα, αυτές είναι: Redin Exchange, Saksouk Company (ανταλλακτήριο συναλλάγματος και μεταφοράς χρημάτων), Al Haram (ανταλλακτήριο συναλλάγματος), Al-Khaldi Exchange (ανταλλακτήριο συναλλάγματος), Al-Hebo (εμπορίας κοσμημάτων) και SMART Τα πρόσωπα που εντάχθηκαν στη λίστα είναι οι Zaher Jabarin, Marwan Mahdi Salah Al-Rawi, Ismael Tash και Muhamad Ali al-Hebo.
Οι Τούρκοι χρησιμοποιούν εδώ και χρόνια τρομοκρατικές οργανώσεις για την επίτευξη των στόχων που έχουν στο μέτωπο της Συρίας. Στο πλαίσιο αυτό, ως αντάλλαγμα έδινε χρήματα και οπλισμό. Κοινό συμφέρον ήταν η κατάρρευση του καθεστώτος του Μπασάρ Αλ Άσαντ στη Συρία, το οποίο διασώθηκε από τη στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας.
Πλέον, οι προσθήκες στη λίστα των Αμερικανών, θα υπόκεινται σε καθεστώς σκληρών κυρώσεων, με στόχο να αποκοπούν από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και να δυσχερανθεί η επίτευξη των σκοπών τους. Παράλληλα, οι ΗΠΑ ανανεώνουν το μήνυμα που στέλνο9υν στη διεθνή κοινότητα και στους απανταχού τρομοκράτες, ότι η δράση τους τελεί υπό συνεχή παρακολούθηση.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζητούν, απαιτούν για την ακρίβεια, από τις χώρες, να συνεργαστούν και να προχωρήσουν στο “πάγωμα” των περιουσιακών στοιχείων των εταιριών και των προσώπων που εντάχθηκαν στην “αντιτρομοκρατική” λίστα. Επίσης, να απαγορευθεί αυστηρά σε οποιονδήποτε να συνεργάζονται με αυτές τις εταιρίες.
https://www.defence-point.gr