21.8.19

Μήνυμα Αγκυρας σε ΗΠΑ: «Ξέρουμε ότι συναντηθήκατε με παρακλάδι του PKK - Ξέρουμε και τι είπατε»

Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σιούλεμαν Σόυλου έστειλε μήνυμα στις ΗΠΑ, δηλώνοντας την Τρίτη ότι η Τουρκία είχε αναλυτικές πληροφορίες για μια συνάντηση στη Συρία στις αρχές του μήνα μεταξύ αξιωματούχων των ΗΠΑ και αριστερού μαρξιστικού οργανισμού, φιλικά προσκείμενου στο PKK και μέρος του YPG, που η Τουρκία θεωρεί τρομοκρατική ομάδα, ανέφερε η Χουριέτ.

Δεν ανέφερε φυσικά τι συζήτησαν αλλά για να το αναφέρει δημόσια θέλησε να στείλει ένα μήνυμα προς τις ΗΠΑ να μην παίξουν σε "διπλό ταμπλό". Άλλωστε χθες η Τουρκία πραγματοποίησε επίθεση σε όλα τα μέτωπα εναντίον των Κούρδων.
Ο Σόυλου δήλωσε ότι η Τουρκία γνώριζε τις δυνάμεις που υποστήριζαν το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK).
Αυτή την εβδομάδα, η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες δημιουργούν ένα κέντρο επιχειρήσεων στη νοτιοανατολική επαρχία Şanlıurfa της Τουρκίας για να επιβλέπουν τη δημιουργία της ασφαλούς ζώνης στη βόρεια Συρία, η οποία σύμφωνα με την Άγκυρα είναι απαραίτητη για την πρόληψη των απειλών από τις μονάδες Προστασίας των Λαών (Kurdish People Protection Unit - YPG).
Η Τουρκία βλέπει το YPG, το οποίο αποτελεί τη σπονδυλική στήλη του συνασπισμού υπό την ηγεσία των Η.Π.Α., που αγωνίζεται με το Ισλαμικό Κράτος (ISIS), ως παρακλάδι του PKK.
Σύμφωνα με πολλές αναφορές, μαχητές του μαρξιστικού -λενινιστικού κομμουνιστικό κόμμα (MLKP), το οποίο είναι μία "αδελφή" οργάνωση με το PKK, μάχονται εδώ και πολλά χρόνια μαζί με το YPG στη Συρία.
Το MLKP ιδρύθηκε το 1994 και το 2007 προστέθηκε σε κατάλογο ενεργών οργανώσεων τρομοκρατίας στην Τουρκία.
Οι μαχητές MLKP έχουν επίσης ενταχθεί στους σχηματισμούς του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) που αγωνίζονται στο βόρειο Ιράκ για την υπεράσπιση της μειοψηφίας των Yazidi.
"Πριν από λίγο καιρό, πριν από 14 ημέρες, σε μια περιοχή στη Συρία, οι Αμερικανοί συναντήθηκαν με το MLKP", ανέφερε σε τηλεοπτικό πρόγραμμα ο Σόυλου.
«Ξέρουμε τι συζήτησαν», είπε ο Soylu. "Επίσης με ποιον. Γνωρίζουμε όλα τα ονόματα. Είμαστε κράτος και πρέπει να τα γνωρίζουμε. Έχουμε όλα τα καθήκοντα. Στρατιωτικά, διπλωματικά. "
pronews