2.8.19

Jerusalem Post: «Tουρκία-ΝΑΤΟ - Το τέλος;» - Ο ρόλος Κύπρου


Άρθρο με τίτλο «Τουρκία-ΝΑΤΟ – Το τέλος» του πρώην Πρέσβη του Ισραήλ σε Ρουμανία, Αίγυπτο και  Σουηδία, Zvi Mazel   φιλοξενεί η Jerusalem Post  όπου περιέχει εκτενείς αναφορές και στο ζήτημα του Κυπριακού.
Μεταξύ άλλων αναφέρει πως στην παρούσα φάση η Αμερική βρίσκεται σε μια δοκιμασία. «Θεωρεί την υπόθεση S-400 ως εκδήλωση εχθρότητας εκ μέρους μιας χώρας που βοήθησε τα τελευταία 67 χρόνια, κάτι σαν το δάγκωμα του χεριού την έθρεψε. Την άφησαν  χωρίς άλλη επιλογή παρά να ακυρώσει μια προσοδοφόρα συμφωνία.
Ωστόσο, ο Πρόεδρος Τραμπ δεν βιάζεται να προχωρήσει περισσότερο, αν και υπάρχουν  φωνές στην Αμερική για απέλαση της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ. Δεν θα ωφελήσει ούτε τη συμμαχία ούτε τις Ηνωμένες Πολιτείες, ούτε είναι πρόθυμη να την σπρώξει περαιτέρω στην αγκαλιά της ρωσικής αρκούδας. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιάννης Στόλτενμπεργκ, ο οποίος ήταν στην Τουρκία τον περασμένο Μάιο για την κρίση των S-400, προσπάθησε να τονίσει ότι η Τουρκία ήταν αξιόλογο μέλος και την επαίνεσε για τη σημερινή συμβολή της
«Κάποιος πρέπει να θυμηθεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την Τουρκία για να σταματήσει τη ροή των προσφύγων από την περιοχή και έχει ήδη καταβάλει 6 δισεκατομμύρια δολάρια για τη βοήθειά της.
Η Τουρκία δεν χρειάζεται να φοβάται την εκδίωξη της από το  ΝΑΤΟ σύντομα. Η Αμερική έχει δεμένα τα  χέρια της με το Ιράν και θα συνεχίσει να προσπαθεί να επιτύχει έναν αξιόλογο συμβιβασμό για να επαναλάβει κάποια μορφή συνεργασίας. Όσον αφορά την Άγκυρα, δεν έχει κανένα συμφέρον να εγκαταλείψει έναν οργανισμό που έδωσε τόσα πολλά για την υπεράσπιση και την ανάπτυξή του. Έχει πλήρη επίγνωση ότι η Δύση, και όχι η Ρωσία, φέρνει τις τεχνολογικές επενδύσεις που χρειάζονται. Γνωρίζει επίσης ότι τα τελευταία 500 χρόνια έχουν αποδείξει ότι η Ρωσία ήταν ένας επικίνδυνος σύμμαχος που δεν μπορεί να εμπιστευτεί.
Και όμως ... ο Ερντογάν θα πρέπει να συμπεριφέρεται προσεκτικά. Στη Συρία και στην Κύπρο, τα γεγονότα θα μπορούσαν να ξεφύγουν από τον έλεγχο, με τρόπο που δεν θα αφήσουν στον Τραμπ άλλη επιλογή από το να πάρει μια σκληρή γραμμή».
sigmalive.com/