6.8.19

Τὸ τῆς πόλεως ὅλης ἦθος ὁμοιοῦται τοῖς ἄρχουσιν




του Στέλιου Παπαθεμελή*

Επείγει ένα πρόγραμμα άμεσης διάσωσης της βαρύτατα χειμαζόμενης αμυντικής βιομηχανίας μας. ΕΑΣ, ΕΑΒ, ΕΛΒΟ, σχεδόν μακαρία τη λήξει γενόμενες, απαιτούν το λεγόμενο φιλί της ζωής.

Νέες τεχνολογίες, εξαγωγές, διεθνείς συμπαραγωγές και άμεσος προγραμματισμός για το ζωντάνεμα της αμυντικής βιομηχανίας, υπέρ πάν άλλο έχει ανάγκη ο τόπος στην φάση που βρίσκεται. Στο κεφάλαιο αυτό δεν επιτρέπεται να χαθεί ούτε δευτερόλεπτο. Ο αγαρηνός καιροφυλακτεί. Είναι απόλυτη εθνική προτεραιότητα.

Χρήσιμα και ενδιαφέροντα όσα δηλώνει (“K”, 28/7/19) η πρέσβειρα τού Ισραήλ στην Αθήνα για την ενδυνάμωση της Τριμερούς Ελλάδος - Κύπρου – Ισραήλ (στην οποία να προστεθεί τουλάχιστον και η Αίγυπτος): «Υπάρχει ένα σημαντικό πρόγραμμα συνεργασίας που κάθε χρόνο ενισχύεται και αναπτύσσεται περαιτέρω. Διεξάγουμε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις και η συνεργασία ανάμεσα στα Ναυτικά, τις Αεροπορίες και τους Στρατούς Ξηράς, είναι πραγματικά εξαιρετική, παρόλο που υπάρχει πάντα χώρος για ακόμη περισσότερα. Έχουμε φθάσει σε ένα πολύ καλό επίπεδο συνεργασίας ανάμεσα στις στρατιωτικές δυνάμεις και φυσικά επιθυμούμε περισσότερα, αλλά όλα όσα έχουμε καταφέρει έως αυτή τη στιγμή είναι πραγματικά πολύ εντυπωσιακά».

Το East Med Act (πρωτοβουλία Μενέντεζ – Ρούμπιο και Σίσιλιν ) αποβλέπει να καταργήσει τις διατάξεις που απαγορεύουν την εξαγωγή όπλων και αμυντικών ειδών στην Κυπριακή Δημοκρατία και να αποκαταστήσει έτσι μια ισχυρή σχέση ασφάλειας ΗΠΑ – Κύπρου (Πρβλ. Ντέιβιντ Χάρις – Έντι Ζεμενίδης, “K”.28/7/19).

Οι συνεργασίες αυτές είναι πράγματι πυλώνες σταθερότητας και ασφάλειας στην εύφλεκτη περιοχή μας και πρέπει παντί σθένει να στηριχθούν ολούθε.

Στην Κύπρο ο ημέτερος κ. Αναστασιάδης να ελεγχθεί για ορισμένες περίεργες πρωτοβουλίες για να μην πάμε σε παρατράγουδα που ήδη ξεκίνησαν με την παρουσίαση στο Εθνικό Συμβούλιο της γνωστής επιστολής Ακιντζί προς Γκουτιέρες, όπου αναφορά σε «συνδιαχείριση του φυσικού αερίου από τις δύο κοινότητες»(sic!). Λέγεται, ότι ο Κύπριος Πρόεδρος ψιλοκουβεντιάζει ακόμη για νέα Πενταμερή τύπου Κραν Μοντανά παρά τον Αττίλα στην κυπριακή ΑΟΖ. Εννοείται και πάλιν και πολλάκις αυτουποβιβασμός από κράτος μέλος ΟΗΕ σε απλή κοινότητα για να γίνουμε ισοϋψείς με τον …Μουσταφά!

Έχει απόλυτο δίκαιο ο Περικλής Νεάρχου που υποστηρίζει: «Η Κύπρος κινδυνεύει περισσότερο από την απαράδεκτη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο εσωτερικό της μέτωπο και από την εμμονή σε χρεοκοπημένες και ουτοπικές πολιτικές, που στην ουσία είναι συμπληρωματικές της Τουρκικής στρατηγικής. Η Κύπρος έχει ισχυρά χαρτιά και δεν είναι τόσο αδύνατη όσο φαίνεται. Αρκεί να χαράξει μια νέα, ρεαλιστική στρατηγική και να μην αυτουπονομεύεται.»(ΠΑΡΟΝ,28/7/19).

Ολόκληρο το εκχυλίζον από μίσος κατά του Ελληνισμού τουρκικό συναπάντημα κατέκλυσε την περασμένη εβδομάδα την Κομοτηνή εξ αφορμής του επαναλαμβανομένου κάθε χρόνο μνημοσύνου τού Αχμέτ Σαδίκ. Οι διάφοροι ρήτορες «ξέρασαν» ό,τι πιο εμετικό κουβαλούσαν μαζί τους κατά της Ελλάδος. Αλλά η περιβόητη Μεράλ Αξενέρ υπερέβη κάθε όριο θράσους: αμφισβήτησε ευθέως την ελληνική κυριαρχία της περιοχής και διακήρυξε τη δημιουργία «ανεξάρτητου τουρκικού κράτους» στη Θράκη! Πλειοδότησε επ’ αυτού και ο όλος συρφετός των εκ Τουρκίας “επισκεπτών”, που ακολουθούσε ή ανταγωνίζονταν την αρχηγό. 

Κατά Πρεσπαίων ένθεν κακείθεν των συνόρων ξεσπάθωσε ο πρώην πρόεδρος της άλλοτε ενιαίας Γιουγκοσλαβίας Γιόβιτς: «Την περίοδο 1990-1991 η Γιουγκοσλαβία αποτελούνταν από τρία έθνη, τους Σέρβους, τους Κροάτες και τους Σλοβένους» (…) «Το “μακεδονικό” έθνος επινοήθηκε για να δημιουργηθεί μια άλλη,φανταστική δημοκρατία»( Espresso Σερβίας/ “Δ”,29/7/19). Έτσι, αλλά ο κ. Τσίπρας την ανεγνώρισε και ο κ. Μητσοτάκης «θα σεβασθεί» την αναγνώριση Τσίπρα;

Σε ό,τι αφορά το θέμα των αμερικανικών κυρώσεων κατά Τουρκίας, όχι βέβαια για την εισβολή του Αττίλα στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά για τους S-400, η τελευταία είδηση είναι ότι ο πρόεδρος Τραμπ «τραμπαλίζεται» πάλι και εμφανίζεται απρόθυμος για την επιβολή τους. Αξιώνει μάλιστα από τους γερουσιαστές τους κόμματός του «ευελιξία»!

Η Γερμανία μάς χρωστά για πολεμικές επανορθώσεις και αγύριστο κατοχικό δάνειο 332 δισ. € αλλά αρνείται επιμόνως οποιαδήποτε συζήτηση του θέματος. Ίσως οι Πολωνοί που διεκδικούν 1 τρισ. € αποδειχθούν γενναιότεροι και αποφασιστικότεροι των δικών μας, και μάς ανοίξουν τον δρόμο…

Συγκλονιστική η καταγγελία του προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ: «Τα μνημόνια έκλεισαν 200.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις με συνέπεια να χαθούν 650.000 θέσεις εργασίας (μάς περίσσευαν!).

Κραυγή ψυχής που πονά και αγωνιά για τους συνανθρώπους μας που αφανίζονται στα εγκλήματα της ασφάλτου εκπέμπει ο βετεράνος οδηγός αγώνων Τάσος Μαρκουίζος: «Τα τελευταία 50 χρόνια εξ αιτίας πλημμελούς οδηγικής παιδείας φθάσαμε να έχουμε 120.000 νεκρούς, 350.000 αναπήρους και 2.000.000 τραυματίες!

Και ο εμπειρότατος δάσκαλος τού τιμονιού συμβουλεύει:
«Σταματήστε την γενοκτονία στην άσφαλτο. Αρκετοί Έλληνες μόλις βλέπουν πορτοκαλί, αντί να σταματήσουν πατούν γκάζι. Και το πορτοκαλί γίνεται κόκκινο και το ατύχημα είναι προ των πυλών . χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Ζώνες και κράνη σώζουν ζωές. Η συνέπεια στην οδήγηση είναι καθοριστικά στοιχεία ενός οδηγού».

Τελικά όμως «τὸ τῆς πόλεως ὅλης ἦθος ὁμοιοῦται τοῖς ἄρχουσιν»(Ισοκράτης)=το ήθος των πολιτών γίνεται όμοιο με το ήθος των αρχόντων τους!


* Πρόεδρος Δημοκρατικής Αναγέννησης