5.8.19

Τουρκική συνταγή: Και ΜΟΕ και γεωτρήσεις και απειλές


ΠΡΕΠΕΙ να δοθεί μια ερμηνεία στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργού Άμυνας, ο εκπρόσωπος του οποίου έχει αναφέρει προ ημερών πως οι αντιπροσωπείες Ελλάδος και Τουρκίας κατέληξαν σε συμφωνία για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ Αθηνών–Άγκυρας. Συγκεκριμένα, έχει αναφέρει πως οι εκπρόσωποι των δυο χωρών συμφώνησαν στην εφαρμογή συνολικά 20 μέτρων εμπιστοσύνης τόσο στο Αιγαίο, όσο και στην ανατολική Μεσόγειο.


ΤΗΝ ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΑΜ έσπευσε να αναφέρει πως στην Ανατολική Μεσόγειο συνεχίζονται με αποφασιστικότητα οι έρευνες για υδρογονάνθρακες και φυσικό αέριο. Θέση που έχει επαναληφθεί και από την ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, μετά την τελευταία του συνεδρίαση. Την ώρα, λοιπόν, που συμφωνήθηκαν 20 Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, η Άγκυρα τα εξουδετερώνει όχι πριν υλοποιηθούν αλλά προτού ακόμη στεγνώσει το μελάνι από τη συμφωνία. Η κατοχική Τουρκία σπεύδει να υποστηρίξει πως «τα δικαιώματα και τα συμφέροντα εντός της υφαλοκρηπίδας μας, καθώς και τα θεμελιώδη δικαιώματα της "ΤΔΒΚ" γύρω από την Κύπρο, τελούν υπό την προστασία μας. Τα πλωτά γεωτρύπανά μας, ο "Πορθητής" στα δυτικά, το "Γιαβούζ" στα ανατολικά και το ερευνητικό μας πλοίο "Μπαρμπαρός" στα νότια της Κύπρου, συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους στις περιοχές που έχουν ανακοινωθεί». Το σημαντικότερο στοιχείο της προκλητικής τοποθέτησης, που είναι απόρροια της επεκτατικής πολιτικής της Τουρκίας, είναι και η εξής αναφορά: «Στην Ανατολική  Μεσόγειο και το Αιγαίο καμία απόφαση και καμία συμφωνία, που δεν περιλαμβάνει την Τουρκία, δεν πρόκειται να έχει ισχύ και διάρκεια, ούτε πρόκειται να κάνουμε τα στραβά μάτια σε τετελεσμένα στην περιοχή μας».
ΕΙΝΑΙ προφανές πως για την Τουρκία τόσο όταν αφορούν Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης όσο και ευρύτερα προσπάθειες συνεννόησης, το εργαλείο άσκησης πολιτικής είναι μόνο ένα, αυτό της επιβολής των δικών της επιδιώξεων και συμφερόντων στην περιοχή. Συνεπώς, μπορεί να συζητά, να ανακοινώνει βήματα προς την κατεύθυνση της βελτίωσης του κλίματος, χωρίς όμως να κάνει πίσω στους επεκτατικούς σχεδιασμούς και επιδιώξεις της. Για την Τουρκία η μόνη συνταγή που θεωρεί κατάλληλη και την αποδέχεται είναι αυτή που υλοποιεί στις παρανομίες της.
ΟΤΑΝ ανακοινώνονταν τα ΜΟΕ στην Αθήνα γνώριζαν για τις τουρκικές προθέσεις για έναρξη ερευνών στην περιοχή του Καστελόριζου. Αυτό, όμως, δεν εμπόδισε καμία από τις δυο χώρες να καταλήξουν σε 20 Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, τα οποία, όπως όλοι γνωρίζουν, δεν πρόκειται να υλοποιηθούν. Γιατί, δεν ενδιαφέρει την Τουρκία η εφαρμογή των ΜΟΕ, ούτε και η αποκλιμάκωση της έντασης. Η ένταση θα αποκλιμακωθεί, σύμφωνα με την τουρκική προσέγγιση, όταν ικανοποιηθεί πλήρως η κατοχική δύναμη. Αυτή είναι η τακτική της διαχρονικά και οφείλουν όσοι διαχειρίζονται τα ζητήματα αυτά, σε Αθήνα και Λευκωσία, να το κατανοήσουν πλήρως. Έστω και τώρα. Και να μην παρασύρονται από τα τουρκικά τερτίπια και ούτε πρωτίστως να αντιμετωπίζεται η Τουρκία με φόβο.
philenews.com