6.8.19

Αμερικανός ΥΠΑΜ: «Οποιαδήποτε τουρκική εισβολή στην Συρία δεν είναι αποδεκτή και θα την εμποδίσουμε»

Ο Αμερικανός ΥΠΑΜ Mark Esper δήλωσε πριν από λίγο πως οποιαδήποτε τουρκική επιχείρηση στην Βόρεια Συρία δεν θα είναι αποδεκτή από τις Ηνωμένες Πολιτείες και «θα αποτραπούν»
Την Κυριακή ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ.Ερντογάν είπε πως η Τουρκία η οποία ήδη έχει προγεφύρωμα στην Βορειοδυτική Συρία, θα προχωρήσει σε μια στρατιωτική επιχείρηση στην κουρδοκρατούμενη περιοχή ανατολικά του Ευφράτη στην Βόρεια Συρία.

«Καθαρά πιστεύουμε πως οποιαδήποτε μονομερή ενέργεια από τους Τούρκους δεν θα γίνει αποδεκτή» είπε ο Esper στους δημοδιογράφους που τον ακολουθούσαν στο ταξίδι του στην Ιαπωνία.
«Θα εμποδίσουμε μοηνομερείς ενέργειες που θα βλάψουν πάλι τα αμοιβαίασυμφέροντα τα οποία μοιράζονται στην περιοχή οι ΗΠΑ, η Τουρκία και οι Κούρδοι του SDF» είπε ο Esper.
SDF σημαίνει Syrian Democratic Forces.
Οι Αμερικανοί στήριξαν τους SDF, στους οποίους φυσικά περιλαμβάνεται και η πολιτοφυλακή των YPG  και τα 4 τελευταία χρόνια έχουν πάρει τον έλεγχο της Βορειοανατολικής Συρίαςy από τους ισλαμιστές του ISIS.
Η Άγκυρα θεωρεί τους YPG ως τρομοκρατική οργάνωση.
Ο Esper δήλωσε πως οι ΗΠΑ δεν έχουν καμία πρόθεση να εγκαταλέιψουν τους SDF αλλά όμως δεν έδωσε και πάλι κάποια εγγύηση ότι θα τους προστατέψει σε περίπτωση τουρκικής επιχείρησης όπως αναφέρει το Reuters
Kαι επειδή υπάρχει ένα ιστορικό «λανθασμένων ερμηνειών» ως προς το τι λένε οι Αμερικανοί αξιωματούχοι στα αγγλικά και πως αυτά μεταφράζονται, παραθέτουμε τις δηλώσεις του Έσπερ ακριβώς όπως τις δημοσίευσε το Reuters:
“Clearly we believe any unilateral action by them (Turkey) would be unacceptable,” Esper told reporters traveling with him to Japan.
“What we’re going to do is prevent unilateral incursions that would upset, again, these mutual interests... the United States, Turkey and the SDF share with regard to northern Syria,” 
Έτσι πάλι παραμένει το ερώτημα. Απλά λόγια ή οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν σε πράξεις; Είναι σαφές ότι ακόμα «φοβούνται» να έρθουν σε πλήρη αντιπαράθεση με την Άγκυρα και περισσότερο εξασκούν μια πολιτική του τύπου «θα θυμώσω αν...»
Δεν πιάνουν όμως αυτά με τον Ρ.Τ.Ερντογάν...
pronews.gr