3.7.19

Άγκυρα: «Παραλαμβάνουμε τους S-400 σε 2 εβδομάδες» στην επέτειο του... πραξικοπήματος - Που θα τοποθετηθούν

Επιβεβαιώνει η Τουρκία για μια ακόμα φορά ότι θα παραλάβει κανονικά τους S-400 σε δύο εβδομάδες, δηλαδή στην επέτειο του αποτυχημένου πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου του 2016.

Η παραλαβή εκείνη την ημέρα έχει ιδιαίτερο συμβολισμό καθώς η κυβέρνηση Ερντογάν θεωρεί υπεύθυνες τις ΗΠΑ του Μ.Ομπάμα για την διοργάνωση του πραξικοπήματος καθώς αυτή έγινε από τον Φετουλάχ Γκιουλέν ο οποίος διαβιεί ελεύθερος σε έπαυλη στην Πενσυλβάνια.
Άλλωστε την ευθύνη Ομπάμα «για το παρελθόν» την παραδέχτηκε και ο νυν Αμερικανός πρόεδρος Ν.Τραμπ.
H Τουρκία ετοιμάζεται να παραλάβει το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400 σε δύο περίπου βδομάδες σύμφωνα με τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης.
Ο εκπρόσωπος τύπου του κυβερνώντος κόμματος AKP, Ομέρ Τσελίκ, ανέφερε σε δηλώσεις του ότι οι περιοχές όπου θα τοποθετηθεί το υπερσύγχρονο αντιπυραυλικό σύστημα έχουν ήδη καθοριστεί χωρίς ωστόσο να επεκταθεί περαιτέρω.
Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Daily Sabah που επικαλείται στρατιωτικές πηγές, η μια συστοιχία πυραύλων θα τοποθετηθεί στην αεροπορική βάση Akinci που βρίσκεται έξω από την Επαρχία της Άγκυρας. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη βάση ήταν εκείνη που χρησιμοποιήθηκε από τους πραξικοπηματίες τον Ιούλιο του 2016.
Η δεύτερη συστοιχία πυραύλων αναμένεται να τοποθετηθεί σε «στρατηγικό σημείο» που βρίσκεται σε ανατολική ή νοτιοανατολική περιοχή της Τουρκίας, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.
Σημειώνεται ότι ευθύνες στον πρώην πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα επέρριψε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, για το γεγονός, όπως είπε, ότι η Τουρκία δεν μπόρεσε να αγοράσει αντιπυραυλικό σύστημα από την Αμερική.
Σημείωσε χαρακτηριστικά πριν από τη συνάντηση, και ενώπιον του Ταγίπ Ερντογάν, ότι η Τουρκία δεν είχε άλλη επιλογή από το να αγοράσει το ρωσικό σύστημα.
Στο θέμα της επικείμενης απόκτησης των S-400 από την Τουρκία τοποθετήθηκε και ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ σημειώνοντας ότι «παραμένουμε πολύ ανήσυχοι».
Κληθείς, δε, να σχολιάσει τα όσα διημείφθησαν στην πρόσφατη συνάντηση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της συνόδου της Ομάδας των Είκοσι (G20), στην Οσάκα της Ιαπωνίας, ο κ. Πάιατ τόνισε:
«Δεν θα κάνω εικασίες πάνω στις δηλώσεις του Προέδρου μου και θα αφήσω την τουρκική κυβέρνηση να μιλήσει για την ίδια. Αλλά νομίζω ότι είδατε μια σαφή επανάληψη από την πλευρά του Λευκού Οίκου, στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, σχετικά με τη μεγάλη ανησυχία μας για τη συναλλαγή σχετικά με τους S-400 και την ασυμβατότητα μεταξύ αυτού και της επιθυμίας της Τουρκίας να αποτελέσει τμήμα του προγράμματος F-35».
pronews