19.7.19

Τα Ρίχτερ «χορεύουν» την Αττική: 5,3 ο κύριος σεισμός στα ΒΔ - Πολλοί μετασεισμοί - Κατέρρευσε κτίριο στην Ερμού

Ανανέωση: (14:30) Ο ισχυρός σεισμός προκάλεσε μεγάλο τρόμο και έγινε αισθητός όχι μόνο στην Αττική, αλλά και στη Στερεά, και την Πελοπόννησο. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμη Λέκκα, η δόνηση ήταν της τάξης των 5,3 Ρίχτερ και ήταν επιφανειακός αφού το επιφανειακό του βάθος ήταν μόλις 5 χιλιόμετρα.

Μια τουρίστρια μεταφέρθηκε τραυματισμένη από το ΕΚΑΒ λόγω πτώσης σοβάδων στην Πατησίων σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ.​
Η σεισμική δόνηση έλαβε χώρα στις 14:13 το απόγευμα και είχε διάρκεια 15 δευτερόλεπτα.
Πριν από λίγο είχαμε και δεύτερη σεισμική δόνηση μεγέθους 3,1 Ρίχτερ​
Κατέρρευσε ακατοίκητο σπίτι στην οδό Ερμού 90 και έχει προκληθεί ζημιές σε όχημα που ήταν σταθμευμένο μπροστά στο κτίριο. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια αναφορά για τραυματίες.
Τμήμα του κτηρίου της Marfin στο κέντρο της Αθήνας κατέρρευσε λόγω του μεγάλου σεισμού.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως πρόκειται για κατάρρευση στο εσωτερικό του κτηρίου. Οι περιμετρικοί τοίχοι του κτηρίου δεν εμφανίζουν πρόβλημα.
Στο δρόμο έξω από την Marfin έχει συγκεντρωθεί αρκετός κόσμος, δεν υπάρχει, όμως, πανικός.
Επίσης, λόγω του σεισμού έπεσαν μάρμαρα από το Δημαρχείο της Αθήνας.
Παράλληλα, η Πυροσβεστική έχει δεχθεί μέχρι στιγμής 15 κλήσεις για απεγκλωβισμούς από ασανσέρ. 
Σε κατηγορηματική διάψευση για την εκκένωση των δημοσίων κτιρίων προέβη το υπουργείο Εσωτερικών. Οπως διευκρινίστηκε δεν υπάρχει εντολή και η εκκένωση ήταν αποτέλεσμα του πανικού που επικράτησε από τους υπαλληλους.  Όχι θα περίμεναν εντολή για να σώσουν τις ζωές τους να προσθέσουμε εμείς.
Αρκετά δημόσια κτήρια εκκενώθηκαν, όπως και μεγάλα εμπορικά κέντρα.
Οι αρχές συνιστούν ψυχραιμία στους πολίτες αλλά αυτά είναι λόγια όταν η Φύση αντιδράει.
Αμέσως μετά την εκδήλωση σεισμού στην Αττική ελήφθησαν τα πρώτα μέτρα από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, όπου βρίσκεται ήδη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Ένα ελικόπτερο super puma και ένα συντονιστικό ελικόπτερο περιπολούν στο χώρο της Δυτικής Αττικής, για να αναφέρουν τυχόν ζημιές στην περιοχή.
Δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς και της Ελληνικής Αστυνομίας, αναπτύσσονται στην περιοχή, για να συνδράμουν τους πολίτες.
Άγνωστο παραμένει ακόμη και για τους σεισμολόγους, αν ο σεισμός των 5,1 Ρίχτερ στην βορειοδυτική Αττική, είναι ο κύριος σεισμός ή ήχι, όπως είπε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόμουλος στην ΕΡΤ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο σεισμός ήταν επιφανειακός, γι' αυτό και έγινε ιδιαιτέρως αισθητός, όχι μόνο στην Αττική, αλλά στην βόρεια Πελοπόννησο, την κεντρική Ελλάδα και την Εύβοια. Ο κ. Παπαδόπουλος είπε, ότι ήδη έχουν γίνει τρεις μετασεισοί έντασης από 1,9 έως 3,3 Ρίχτερ και συνέστησε ψυχραιμία, τονίζοντας ότι θα ακολουθήσουν δεκάδες μετασεισμοί τις επόμενες μέρες.
Ο κ. Παπαδόπουλος επεσήμανε, ότι το επίκεντρο εντοπίζεται στον ίδιο γεωγραφικό χώρο με τον καταστροφικό σεισμό του 1999 και επεσήμανε, ότι είναι ακόμη νωρίς να πει κανείς, αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό ή όχι. Όπως είπε, θα παρακολουθείται το φαινόμενο και θα φανεί τις επόμενες ώρες εάν θα ακολουθήσει κάποιος μεγάλος σεισμός.

Ισχυρός σεισμός τώρα στην Αθήνα! Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό το μέγεθος ήταν 5,3 ρίχτερ. Εστιακό βάθος 12 χιλιόμετρα και επίκεντρο 23 χλμ βορειοδυτικά της Αθήνας. Αναφορές για προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες.​
Αυτός ήταν και ο λόγος που πολλές ιστοσελίδες έπεσαν προσωρινά και για κάποια λεπτά δεν μπόρεσαν να λειτουργήσουν κανονικά.
Τα κινητά τηλέφωνα, όσο και τα σταθερά, είναι «νεκρά» με την επικοινωνία να γίνεται μέσω ίντερνετ και των social media.
Την ίδια ώρα, αρκετές περιοχές στο κέντρο, ανάμεσά τους το Μεταξουργείο, δεν έχουν ρεύμα ενώ υπάρχουν αναφορές για εγκλωβισμούς σε ασανσέρ.
Ήδη, υπάρχουν αναφορές για ζημιές στο κέντρο της Αθήνας ενώ εντοπίζονται προβλήματα και στις επικοινωνίες
Το εστιακό βάθος εντοπίζεται στα 12 χιλιόμετρα και το επίκεντρο 23 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Αττικής, στην περιοχή της Μαγούλας, κοντά στο ρήγμα της Πάρνηθας. 
Ήδη, υπάρχουν αναφορές για ζημιές στο κέντρο της Αθήνας ενώ εντοπίζονται προβλήματα και στις σταθερές τηλεπικοινωνίες και την ηλεκτροδότηση.

 pronews