23.7.19

Τα μέτρα για τους πυρόπληκτους στο Μάτι - Δεν μειώνεται το αφορολόγητο - Πότε ψηφίζονται τα πρώτα 3 ν/σ

Ανακοινώθηκαν πριν από λίγο τα μέτρα για τους πυρόπληκτους και ο προγραμματισμός της κυβέρνησης για τα πρώτα νομοσχέδια που θα κατατεθούν, τις επισκέψεις του πρωθυπουργού στα υπουργεία και τα ταξίδια του Κυριάκου Μητσοτάκη

Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας το πρώτο νομοσχέδιο θα είναι αυτό για το επιτελικό κράτος. Θα κατατεθεί την Τετάρτη 24 Ιουλίου και θα ψηφιστεί έως τις 8 Αυγούστου.Το δεύτερο νομοσχέδιο θα είναι αυτό που θα περιλαμβάνει τις άμεσες μειώσεις φόρων του ΕΝΦΙΑ και βελίτωση των 120 δόσεων. Θα κατατεθεί την Παρασκευή 26 Ιουλίου με τη διαδικασία του κατεπείγοντας και θα ψηφιστεί το αργότερο μέχρι 1 Αυγούστου.
Το τρίτο νομοσχέδιο περιλαμβάνει σειρά διατάξεων για ενισχυση κυβερνησιμότητας των ΟΤΑ, κατάργηση διατάξων του Ποινικού Κώδικα, την κατάργηση ασύλου κ.α. Θα κατατεθεί τη Δευτέρα 29 Ιουλίυυ και θα ψηφιστεί μέχρι τις 8 Αυγούστου.
Ειδικά για τον ΕΝΦΙΑ ο κ. Πέτσας σχολίασε ότι «ισχυρίζονται από τον ΣΥΡΙΖΑ ότι η μείωση είναι ίδια με αυτή που είχαν εξαγγείλει και αυτό είναι fake news».
Tις δράσεις της κυβέρνησης και τα μέτρα στήριξης για τους πυρόπληκτους στο Μάτι ανακοίνωσε ο Στέλιος Πέτσας, κυβερνητικός εκπρόσωπος, την Τρίτη (23/07), ημέρα που συμπληρώνεται ένας χρόνος από τη φονική πυρκαγιά.
Όπως έγινε γνωστό, ξεμπλοκάρονται τα 31 εκατομμύρια ευρώ για τους εγκαυματίες και τους πυρόπληκτους, τα οποία λιμνάζουν εδώ και 1 χρόνο στον Ειδικό Λογαριασμό Αρωγής,
Επίσης, καθαρίζεται το οικόπεδο στο Νέο Βουτζά στο οποίο συγκεντρώθηκε και παραμένει από πέρυσι τεράστια ποσότητα καύσιμης ύλης.
Ανακοινώθηκε ότι  οι πολίτες με βαριά εγκαύματα θα έχουν δωρεάν πρόσβαση σε όλα τα φάρμακα, σε θεραπεία, αλλά και σε κάθε άλλη ιατρική παροχή.
Οι πυρόπληκτοι στο Μάτι απαλλάσσονται για 5 χρόνια από τον ΕΝΦΙΑ. Το μέτρο αφορά συνολικά 4.334 κατοίκους. Για το σκοπό αυτό θα διατεθούν 10 εκατ. ευρώ από τον λογαριασμό αρωγής.
Ποσό 20 εκατ. ευρώ θα διατεθεί για την αποκατάσταση και την ανάπλαση των περιοχών που επλήγησαν από την εθνική τραγωδία του περσινού Ιουλίου.
Σήμερα (Τρίτη) στις 6 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με την υγεσία του υπ. Πολιτισμού για το σχεδιασμό της επέκτασης του αρχαιολογικού μουσείου και της αξιοποίησης του πρώην βασιλικού κτήματος στο Τατόι με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να απαντά μετά από σχετική ερώτηση ότι «η αρχιτεκτονική σχολή θα απραμείνει στους χώρους του ΕΜΠ όπου ήταν μέχρι σήμερα προσθέτοντας ότι «έχουν υπάρξει τηλεφωνικές επαφές του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη και της υπουργού Πολιτισμού Λήνας Μενδώνη με την πρυτανεία».
Την Πέμπτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί στις 9:30 το υπουργείο Τουρισμού και θα ακολουθήσουν συσκέψεις εργασίας για την πρόοδο του έργου στο Ελληνικό με τον Στέλιο Πέτσα να ανακοινώνει ότι οι τρεις εκκρεμείς Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις για την επένδυση «θα έχουν εκδοθεί μέχρι τις 10 Αυγούστου ».
Ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε, επίσης, ότι την Τετάρτη στις 11:30 το Μαξίμου ανοίγει τις πύλες του σε 15 μαθητές με αφορμή την επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας ενώ θα έχει προηγηθεί, στις 10:30 συνάντηση με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.
Θα ακολουθήσει την Παρασκευή η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης
Τα ταξίδια του πρωθυπουργού
Όσον αφορά τα ταξίδια «για συμβολικούς και ουσιαστικούς λόγους το πρώτο θα γίνει στην Κύπρο στις 29-30 Ιουλίου και θα ακολουθήσει στις 29 Αυγούστου το ταξίδι στο Βερολίνο, στις 2-3 Σεπτεμβρίου επίσκεψη στην Ολλανδία ενώ προγραμματίζεται επίσκεψη στο Παρίσι μετά τις 20 Αυγούστου».
Σε ειδική ερώτηση για τους στόχους των ταξιδιών σε Βερολίνο και Παρίσι ο κ. Πέτσας είπε ότι ο πρώτος στόχος είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης καθώς και ότι θα συζητηθούν πτυχές του μεταρρυθμιστικού σχεδίου με τελικό στόχο τη μείωση των πλεονασμάτων σε πιο ρεαλιστικά επίπεδα.
Δεν θα μειωθεί το αφορολόγητο, δεν θα καταργηθούν επιδόματα
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ξεκαθάρισε ότι «δεν θα μειωθεί το αφορολόγητο», ότι θα υπάρξουν αλλαγές στο νόμο Κατρούγκαλου που «δημιούργησε προβλήματα με μείωση εισφορών κυρίας σύνταξης στο βάθος τετραετίας η οποία θα εισαχθεί με το ασφαλιστικό που θα έρθει μέχρι το τέλος του έτους».
Παράλληλα εμφανίστηκε κατηγορηματικός ότι «δεν θα υπάρξει κανένα δημοσιονομικό κενό το 2019 και το 2020».
Υπογράμμισε επίσης ότι «δεν θα καταργηθεί κανένα επίδομα» απαριθμώντας τις ημερομηνίες - το διήμερο 25-26 Ιουλίου - για την καταβολή του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύησης, του επιδόματος στέγασης, του επιδόματος ομογενών, των αναπηρικών επιδομάτων και του επιδόματος παιδιού.
Ερωτηθείςγια την «13η σύνταξη» που χορήγησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αρχικά ο κ. Πέτσας διευκρίνισε ότι «αυτό που δόθηκε ήταν ένα επίδομα κάλπης» για να επαναλάβει τη δέσμευση της κυβένρησης ότι «θα χορηγηθεί και το 2020 ως ένας μηχανισμός στήριξης των ηλικιωμένων».
Ερωτηθείς για τα προβλήματα με τον ειδικό λογαριασμό αρωγής για τους πυρόπληκτους στο Μάτι και τα χρήματα που «λίμναζαν» σε αυτόν ο κ. Πέτσας είπε ότι «υπήρξαν γραφειοκρατικά προβλήματα» και αυτά θα λυθούν με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που κατατίθεται άμεσα.

Live | Ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, κ. Στέλιο Πέτσα. https://www.youtube.com/watch?v=nQxbYxRS72o